1999 yılında Maslak'ta Silikon Vadisi inşa edilecekmiş!
1999 yılında İTÜ, Amerika'daki Silikon Vadisi'nin küçük bir benzerini Maslak'ta inşa etmeyi planlamış. Maslak'ta 70 dönümlük arazi üzerinde yükselecek Türk Silikon Vadisi 40 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşecekmiş.
Amerika'nın ünlü teknoloji bölgesinin küçük bir benzeri Maslak'ta inşa ediliyor
Bizim Silikon Vadisi
40 milyon dolarlık bir yatırımla beş ay içinde Maslak'taki 70 dönümlük arazi üzerinde yapılması planlanan Teknopark hizmete girdiğinde; ileri teknoloji kullanan pek çok sivil ve askeri endüstriye, araştırma geliştirme çabalarına destek verecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Amerika'nın ünlü teknoloji bölgesi Silikon Vadisi'nin küçük bir benzerini Maslak'ta inşa ediyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın onayladığı ve Türkiye'deki bilimsel araştırmaları geliştirmek ve teknoloji açığı kapatmaya yönelik Teknopark için ilk aşamada 40 milyon dolarlık bir yatırım planlanıyor. Bu miktar, Dünya Bankası'ndan sağlandığında ''Türk Silikon Vadisi'' 5 ay içinde Maslak'taki 70 dönümlük arazi üzerinde yükselecek.
Teknopark Projesi'nde, yeni buluşlar ve teknolojik gelişmelerin izlenebilmesi için öncelikle üniversite bünyesindeki mevcut laboratuvarlar geliştirilecek. Proje Koordinatörü Prof. Mehmet Kara, ''Teknopark, otomotiv, gıda, tekstil, inşaat ve kimya gibi ileri teknoloji kullanan pek çok sivil ve askeri endüstriye araştırma-geliştirme çalışmalarında destek verecek'' dedi. Bilimsel alanda sanayi kuruluşları ile üniversite arasında işbirliği hedefleyen proje ile firmalar daha önce yurtdışındaki laboratuarlarda yaptırdıkları deney ve çalışmaları Türkiye'de gerçekleştirme imkanı bulacaklar.
1800 kişilik beyin takımı
İTÜ, Teknopark Projesi'yle bu alanda faaliyet gösteren 80-100 firmaya her türlü alt yapısı hazır ofisler kiralayarak firmaların araştırmaları için gereken maliyeti düşürecek. Üniversiteye hizmet eden yaklaşık bin öğretmen ve 800 araştırma görevlisi de firmaların projelerine bilgi ve deneyimleriyle katkıda bulunacak. Bu ofisleri kiralayacak olan endüstri kuruluşları, üniversiteye ait bilgisayar ağlarını, laboratuvar olanaklarını, kütüphanesini ve internet ağını da kullanabilecekler. İTÜ ve sanayi kuruluşları ne tür yeni laboratuvarlara ihtiyaçları olduğuna beraber karar verebilecekler. Teknopark'ın yönetimi sadece bilimadamları ve üniversitenin teknik personelinden değil, sanayiden gelen kişilerden de oluşacak.
Şermin SARIBAŞ
Neden Maslak?
Teknopark için Maslak'ın seçilmesindeki en önemli neden İTÜ'nün en büyük kampüsünün bu bölgede bulunuyor olması. Ayrıca Maslak'ın otoyollarla bağlantısı olması bu bölgenin seçiminde rol oynamış. Teknopark'ın imkanlarından faydalanacak olan sanayi kuruluşlarının merkezlerinin çoğu da Maslak ve civarında.
Teknopark'ta neler olacak?
İş parkı. Park yönetimi. Laboratuvar. Atölye. Deney bilimleri. Bilim parkı. 80-100 firma için ofis ve laboratuvar alanı. Aktivite alanları. Bilim müzesi. Kapalı fuar. Lokanta ve yiyecek-içecek birimleri. Kapalı otopark. Servis birimleri. Teknik servisler.
Ne sağlayacak?
Sanayide karşılaşılan problemlere bilimsel çözümler bulunabilecek. Üniversite araştırma sonuçları izlenebilecek. Rekabet gücü artacak. Danışmanlık, eğitim hizmetleri alınabilecek. Teknolojinin uç noktalarına ilişkin bilgi alınabilecek.
(1999 yılında 1 dolar 337.000 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet 5 Şubat 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com