03 / 05 / 2024

2 bin kişiye iş kapısı

2 bin kişiye iş kapısı

İskenderun'da Türk-Rus ortaklığıyla yapımı süren demir çelik fabrikası gelecek yıl tamamlanacak. Yeni fabrikada 2 binden fazla kişiye istihdam yaratılacak.



İSKENDERUN Körfezi'nde, Türk-Rus ortaklığı ile yapımı süren demir çelik fabrikasının gelecek yıl tamamlanarak tam kapasiteyle üretime geçmesi hedefleniyor. 2 binden fazla kişiye istihdam yaratması beklenen fabrikanın ülke ekonomisine de yıllık 1 milyar 750 milyon dolar katma değer sağlayacağı belirtiliyor. Projenin ortaklarından Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, Rusya'nın en büyük demir çelik üreticisi Magnitogorsk Iron-Steel Works (MMK) ortaklığında Dörtyol'da fabrikanın inşaatına başladıklarını, yaklaşık 1.7 milyar dolar harcamayla 2010'da tamamlanarak tam kapasite ile faaliyete geçmesini hedeflediklerini söyledi. Atakaş `İnşaat, planladığımız şekilde devam ediyor. 2009'un son çeyreğinde soğuk hadde bölümü, 2010'un son çeyreğinde ise çelikhane işletmeye açılacak' dedi. Fabrikanın galveniz ünitesinin 900 bin ton, boyama ünitesinin 400 bin ton kapasiteli olduğunu kaydeden Atakaş, tam kapasiteye geçilmesinin ardından ise yılda 2.5 milyon ton ile 3.6 milyon ton arasında yassı mamul üretileceğine dikkati çekti.

YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILACAK

YATIRIMIN tamamlanmasıyla 2 binden fazla kişiye istihdam yaratılacağını vurgulayan Atakaş, şunları söyledi: `Soğuk grup yıl sonunda, sıcak grup ise 2010'da bitmiş olacak. İsdemir'den sonra yörede ikinci yassı mamul üretimi yapacak fabrikamız, bölgedeki yan sanayi kuruluşlarının yanı sıra ülke ekonomisine de yıllık 1 milyar 750 milyon dolar katma değer sağlayacak. Yassı mamul, yan sanayi açısından önemli bir üretim kalemi. İsdemir yassı üretime geçti. Bizim de bu sürece katılmamızla bölgede büyük bir potansiyel oluşacak. Yeni yatırımların da önü açılacak.' AA

1.5 milyar TL'lik yatırıma teşvik

HAZİNE Müsteşarlığı, ocakta çeşitli sektörlere yönelik toplam 1 milyar 589.8 milyon TL tutarındaki 178 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledi. Ocak ayında teşvik belgesine bağlanan 1 milyar 589.8 milyon TL tutarındaki 178 yatırım kapsamında 6 bin 426 kişilik istihdam sağlanacağı belirtildi. Ecoplast Plastik Gaziantep'te gerçekleştireceği 155 milyon TL'lik komple yeni yatırım teşviğe bağlanan en yüksek tutarlı proje oldu. Bunu, 148 milyon TL ile Naksan Plastik, 135 milyon TL ile Akdeniz Elektrik Üretim izledi. Hazine Müsteşarlığı ayrıca ocak ayında çeşitli sektörlere yönelik toplam 3 milyar 27 milyon TL tutarındaki 17 yabancı sermayeli firmaların yatırımları için yatırım teşvik belgesi verdi.

Star

Geri Dön