Yeni Şirketler

2-B'lere yeni düzen

TBMM orman Hazine yasa onay 2-B Orman vasfını yitirmiş alanların Hazine adına tescilini sağlayacak yasa değişikliği muhalefetin itirazlarına rağmen Meclis'ten geçti

Kamuoyunda 2-B olarak da bilinen orman özelliğini yitirmiş alanların, kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilmesini sağlayacak yasa değişikliği TBMM'de, 13 ret oyuna karşın 187 oyla kabul edildi.
Muhalefet ise Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki iptal kararlarının boşa çıkartılarak, bu arazilerin satışının yolunun açılacağını ifade etti. Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, “Bunu hep beraber çözelim. Biz, ‘2-B arazilerinde AKP ile ilgili hiçbir günah yoktur' demiyoruz, günahı da beraber alıyoruz” dedi.
AKP önceki gece TBMM Genel Kurulu'nda son dakika getirdiği önergeyle 2-B'ler için değişiklik yapmak istedi, ancak muhalefetin orman vasfını yitiren arazilerin parsellenerek satılmasına olanak sağlandığı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının bir ek madde ile aşılmak istendiğini belirterek itiraz etmesi üzerine tasarının görüşülmesi ertelendi.

Bakan: Günahı beraber alıyoruz
Dünkü görüşmelerde ise Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin kadastro ve tescilini düzenleyen önerge kabul edildi. Orman kadastro komisyonlarınca, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler; kullanım durumları dikkate alınarak, varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu, kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek, belirtilen askı ilanı hariç, diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak, Hazine adına tescil edilecek.
Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce, daha önce tescil edilmiş olduğuna bakılmaksızın, Maliye Bakanlığı'nın talebiyle kullanım durumları dikkate alınarak, ifraz (bölme) veya tevhit (birleştirme) de yapılabilecek.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, önergenin yanlış olduğunu ve geri çekilmesini isterken, 2-B arazilerine ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı bulunduğunu anımsatarak, düzenlemeyle mahkemenin reddettiği maddenin tekrar getirilmek istendiğini savundu. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, “Önergeyle yeni orman talanlarına malzeme yaratıldı. Bunun adı kapkaçtır” dedi.
Bakan Özak düzenlemeyle işgalcileri saptayacaklarını, bunu yapmadıkları takdirde, işgalin yıllarca süreceğini ifade ederken, “Büyük haksızlık, yağma olacak. Burada 20 yıl kaldım, burası benim... Hayır. Böyle değil. Burası devletindir. Yapılan işlem, gecikmiş bir işlemdir. Hükümetler yıllardır, 1986'dan beri yapmak istiyor ama bugüne nasip oldu” diye konuştu. Özak, bunun, 30-40 yıllık bir sorun olduğuna işaret ederek, “Biz, '2-B arazilerinde AKP ile ilgili hiçbir günah yoktur' demiyoruz, günahı da beraber alıyoruz. Bu hepimizin sorunudur” dedi.

Genç: Canınıza okuyacağım
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, yasayla Anayasa'ya karşı en büyük hilenin yapıldığını belirterek şöyle konuştu:
“1977'de Uludağ'da, 1.5 dönümlük yol üzerinde tapulu bir arazi aldım. Kendin pişir kendin ye yeri. AKP geldi, 31 yıl sonra bu müesseseyi yıkma kararı aldı, 45 milyarlık ceza kestiniz. Ama canınıza okuyacağım. Bu kürsülerden bundan sonra en küçük şeyi bile söyleyeceğim. Ben burada çok iktidarları sildim sizi de sileceğim.”

Milliyet