Kent Haberleri

2 milyonluk yeni şehirler kuruluyor, bazı kentler taşınıyor! İşte bölge için hazırlanan yeni plan!

Yüzyılın deprem felaketi nedeniyle büyük yıkım yaşayan iller için yeni planlar hazırlandı. İşte yeni inşa edilecek şehirlerden, taşınacak kentlere kadar yeni dönemde neler yapılacağı ile ilgili ayrıntılar… Buna göre, Afet Bakanlığı kurulurken, Orta Anadolu’da 2 milyon nüfuslu şehirler de inşa edilecek

Türkiye’yi vuran asrın deprem felaketinin ardından yaraların bir an önce sarılmasının ardından çalışmalara başlayan hükümet, bölge için kapsamlı bir plan hazırlıyor.

Buna göre, Afet Bakanlığı kurulurken, Orta Anadolu’da 2 milyon nüfuslu şehirler de inşa edilecek. İşte birçok değişikliğin yapılacağı o planın detayları…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başta bakanlar olmak üzere, ilgili kurum temsilcileri ve AK Parti kurmayları ile yaptığı toplantıda bölgeyle ilgili değerlendirme ve öneriler ele alındı.

Sabah’ın haberine göre, önümüzdeki dönem sürecin yönetilebilmesi, deprem üst kurulu oluşturulması ve bölgede işlerin hızlı bir şekilde sürdürülebilmesi öncelikle bölgede ‘koordinatör vali’ sistemine geçilmesi planlanıyor. Yeni sistemde her kentin kendi valisinin haricinde depremle ilgili konular koordinatör valilin denetiminde olacak.

Hazırlanmakta olan yeni planla, uzun zamandır gündeme getirilen Afet Bakanlığı da kurulacak. Böylelikle başta deprem olmak üzere doğal afetler ile daha etkin mücadele edilmesi hedefleniyor.

2 MİLYON NÜFUSLU ŞEHİRLER KURULUYOR

Yeni kurulacak bu bakanlıkla birlikte muhtemel bir İstanbul depremine hazırlık için gerekli tüm birimlerin oluşturulup, adımların atılması da hedeflenirken, bölge ve İstanbul'daki işlerin eş zamanlı nasıl yürütülebileceği incelenecek.

 

Üzerinde çalışılmakta olan yeni planla önümüzdeki günlerde Orta Anadolu bölgesinde fay hatlarından uzak, limanlara yakın ve nüfusu 2 milyona göre planlanan şehirlerin kurulması da gündemde.

Plana göre, sıfırdan kurulucak bu yeni şehirlerde, hastanelerden kültür merkezlerine kadar her detay ince bir şekilde planlanacak ve bu kentlerin çevresinde OSB'ler oluşturulacak. Buralara ayrıca yeni yollar ve demiryolları inşa edilecek. Diğer yandan İstanbul ve çevresindeki üretim tesislerinin bazılarının buralara taşınmasıyla ilgili çalışma yapılacak.

ADIYAMAN TAŞINIYOR

Gelen bilgilere göre, Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremde 485 binanın tamamıyla yıkıldığı Adıyaman şehir merkezinin bir bölümünün de başka yere taşınması kararlaştırıldı.

Bununla ilgili bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şehre yeni inşa edilecek binaların yerlerinin belirlendiğini ve Adıyaman'a TOKİ tarafından ilk etapta yapılacak 30 bin binanın, şehrin kuzeyindeki Karadağ'ın eteklerine inşa edileceğin duyurdu.