22 / 12 / 2024

2. şžehir ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı!

2. şžehir ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı!

ANFAşž tarafından düzenlenen 2. şžehir ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdiğini söyledi...



Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar, belediye başkanlarından, öncelikle kendi bölgelerindeki, kentlerindeki yerel üreticilerden ürün almalarını istedi.
               
Antalya Fuarcılık, İşletme ve Yatırım A.şž (ANFAşž) tarafından düzenlenen 2. şžehir ve Teknolojileri Fuarı törenle açıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda çok hızlı büyüme gösterdiğini söyledi. Son rakamlarla Türkiye 'nin yüzde 8,9 oranında büyüdüğünü belirten Cabbar, Türkiye büyürken, şehirlerin de büyüdüğüne dikkati çekti. Cabbar, şunları kaydetti:
               
'Ülkemiz büyürken, şehirlerimiz de büyüyor. şžehirler büyürken vatandaşların talepleri de artıyor. Yerel yönetimlerin de sorunları ve talepleri artıyor. Kentlerimizin, şehirlerimizin alt yapısı hızla gelişiyor. Türkiye büyürken, sanayisi de ihracatı da ithalatı da büyüyor'
               
Belediye başkanlarından, kent ihtiyaçlarının öncelikle kendi bölgelerindeki yerel üreticilerden karşılamalarını isteyen Cabbar, 'Öncelikle kentinizdeki yerel üreticilerden ürün alın. Kendi bölgenizde otomotiv üreticisi var ise otobüsünüzü oradan satın alın. Bu sonuçta size dönecektir. İstihdam artacaktır, üretim artacaktır' dedi.
               
Antalya 'nın sanayi değil turizm kenti olduğunu anımsatan Cabbar, üstün, yüksek hizmet kalitesiyle, yeni otelleriyle, ulaşım ve uygun iklim koşullarını daha iyi değerlendirerek, daha büyük fuarlara imza atması gerektiğini bildirdi.
               
'İMAR PLANLARI BİR şžEHRİN NAMUSUDUR'

 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da kentleşmenin bir uygarlık ve demokratikleşme olduğunu söyledi. Antalya 'da göreve geldiğinde en büyük projelerinin başında 'Güneş Ev'in olduğuna dikkati çeken Akaydın, Antalya 'nın en önemli sorununun ulaşım değil, imar olduğunu bildirdi. Akaydın, şöyle konuştu:
               
'Antalya Valiliği, kentte bir anket yaptırmış. Bu ankete göre, Antalya 'nın en büyük sorunu ulaşım. Dünyanın bütün kentlerinde en büyük sorunların başında elbette ulaşım geliyor ancak bana göre Antalya 'nın en büyük sorunu ulaşım değil, imar ve kentleşme sorunudur. İmar planları şehirlerin namusudur. Kamu yararı olmadıkça veya çok zor durumda kalınmadıkça Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 'nden imar tadilatı kolay kolay geçmiyor.'
               
Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak belediyenin altyapı ihtiyaçlarında kullandığı rögar kapakları da dahil olmak üzere tüm malzemeleri kendilerinin ürettiğini belirterek, bundan sonra talep eden tüm belediyelere üretim yapabileceklerini bildirdi.
               
ATSO BAşžKANI BUDAK

 Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı çetin Osman Budak, dünya ve Türkiye 'de hızlı bir kentleşme dönemi içinde bulunulduğunu ve günümüzde artık ekonomik yarışın alanının kentler olduğunu vurguladı. Artık dünyada ülkeler arasında mevzuat veya sistem farklılıklarının azaldığını anlatan Budak, ulaşım nedeniyle ülkelerin coğrafik konumları ikinci plana düşerken, kentlerin sunduğu imkanlar ve kentlerin farklılığının birinci plana çıktığını kaydetti. Budak, şöyle devam etti:
               
'Kent uygarlık demek olduğuna göre, günümüzde çağdaş uygarlıktan çağdaş kentleşmeyi anlamak gerekmektedir. (Türkiye olarak bu yarışta neredeyiz) diye baktığımızda, dünyada en yüksek yaşam kalitesi sunan 50 kent arasında Türkiye 'nin yer almadığını görüyoruz. Türkiye kentler yarışında iyi bir noktada değildir. İç göçün hızla devam etmesi, yerel yönetim sistemimiz, belediyecilik ve kentleşme anlayışımız nedeniyle bu yarışı kaybetme riskinin olduğunu açık bir biçimde konuşmamız gereklidir.'
               
Antalya 'nın 2010 'da İstanbul ve  Ankara  'dan sonra üçüncü göç alan il olması, turizm ve ikinci konuk yoğunluğunda birinci il olmasına karşılık merkezi bütçeden yerel yönetim payında sekizinci sırada olması nedeniyle kentleşme sorunlarını en fazla yaşayan il konumunda olduğunu dile getiren Budak, 'İstanbul nüfusu Antalya kent nüfusunun 14 katıdır ama bizim ikinci konut sayımız ve turist sayımız İstanbul 'dan fazladır. Buna rağmen belediye bütçeleri arasındaki fark 30 kata yaklaşmaktadır' dedi.
               
TBB GENEL SEKRETERİ GÜNGÖR

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de birlik olarak belediyelerin çıkarlarını korumaya, belediye çalışanlarına eğitim vermeye çalıştıklarını bildirdi. 20 bine yakın belediye başkanı, belediye çalışanına eğitim verdiklerini, belediyelerin bilişim alt yapılarına destek olduklarını anlatan Güngör, Türkiye Belediyeler Birliği olarak Belediyecilik Akademisini kurduklarını anımsattı.
               
Belediyelerin çıkarlarını koruduklarını ifade eden Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:
               
'Belediyelerin çıkarlarını koruma bakımından son iki yıldır ciddi çalışmalar yapıyoruz. Elektrik tüketim vergisinin yeniden belediyelerce alınmasını sağladık. İller Bankası payıyla ilgili yaşanan sorunu da çözdük. Belediye kaynaklarının artırılmasına yönelik yeni bir yasal düzenleme çalışması yapıyoruz. Belediyelerin ciddi sorunları var.'
               
Güngör, Türkiye Belediyeler Birliği olarak, İspanya ve Hollanda Belediyeler Birliği ile işbirliği gerçekleştirdiklerini ve bu ülkelerle projeler sürdürdüklerini de vurguladı.
               
700 belediye başkanı ve üst düzey yöneticinin katıldığı, 126 firmanın stant açtığı fuar, 15 Nisan Cuma gününe kadar açık kalacak.
AA


Geri Dön