2. tüp tünel hattında tarihi miras önlemi alınıyor!
Boğaz Karayolu Geçiş Projesi güzergâhı, tarihi kalıntı ihtimaline karşı jeo radarlarla tarandı. 50 metre derinliğe ulaşan radyo dalgaları Yenikapı'da duvar kalıntısı tespit etti
Cankurtaran sahili ile Haydarpaşa arasında yapılacak ve Kazlıçeşme- Göztepe arasındaki yolculuğu 15 dakikaya indirecek olan İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi'ni yapan ATAŞ firması, arkeolojik etüt çalışması yaptı. Şirket, arkeolojik kazılar nedeniyle 3.5 yıl geciken Marmaray Projesi ile aynı kaderi paylaşmamak için uzmanlara hattın arkeolojik ve tarihi analizini çıkarttırdı. Bizans mimarisi alanında uzman olan Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Yard. Doç. Dr. Olarak Haluk Çetinkaya güzergâh boyunca yaklaşık altı ay çalıştı. Çalışmasını raporlaştıran Çetinkaya şu bilgileri verdi: "Riskli bölgelerden biri Yenikapı. Sahil yolunda batçık uygulaması yapılacak. Orada sınırlarını bilmediğimiz bir liman var. Arkeolojide kullanılan jeo radar ile çalışma yaptık. Yerin 40-50 metre altına radyo dalgaları gönderildi. Bu çalışmayla orada bir duvar kalıntısı olduğunu tespit ettik."
1950'LERE KADAR DENİZDİ
ATAŞ Endüstriyel İlişkiler Koordinatörü Kemal Özbelli, Kazlıçeşme-Cankurtaran sahilindeki yaklaşım yolu güzergâhının 1950'lere kadar deniz olduğunu belirtti. Özbelli, "Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk dönemine kadar deniz olan bu alanda, arkeolojik bulguya veya kültürel mirasa ait bir toprak altı kalıntısına rastlama ihtimali var. Buluntuya rastlandığında, kazı çalışmaları yetkili arkeolog kontrolünde yapılacak. Proje güzergâhında arkeojeofizik araştırmalar yapılarak yer altındaki arkeolojik ve tarihi eserler belirlendi. İnşaat bu raporları ve tarama sonuçlarını dikkate alarak ilerleyecek" dedi.
Sabah/Hasan AY