Ekonomi

20 yıldan fazla evli kalanlara emeklilik hakkı doğuyor! Hiç çalışmamış ev hanımları da faydalanabilecek!

Milyonlarca ev hanımı nasıl emekli olabilirim sorusunun yanıtını merak ediyor ve araştırıyor. İşte TBMM'ye sunulan yasa teklifinin detayları... Konu ile ilgili detaylar da açıklandı

20 seneden çok evli kalanlara emeklilik hakkı doğuyor. Konu ile ilgili detaylar da açıklandı. Konu ile ilgili olarak aktarılan gelişmelere göre, dışarıdan prim ödeyerek emekli olunabiliyor.

Yasalarımızda vatandaşların emekli olabilmesi için toplamda 3 temel şart aranıyor. Detaylara göre, isteğe bağlı prim sistemiyle de dışarıdan prim ödeyerek emekli olmak mümkün. Yani böylece ev hanımları nasıl emekli olacağı ile ilgili açıklamaları da yakından takip ediyor. 
 

İşte konu ile ilgili merak edilen o detaylar...

EMEKLİLİK YOLU AÇILDI MI?

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, hiç çalışmayan ev hanımlarının da emekli olabilmesinin önü açıldı. 2022 yılında hazırlanan yasa tasarısındaki teklife göre; en az 25 sene evli olan ve 50 yaşını dolduran ve emekli olamayan ev kadınlarına emeklilik olup olamayacağı da milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor.

Yine konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, sigortası 2008'den sonra başlayan kadınların emekli olabilmesi için toplamda 7 bin 200 gün prim günü ve 20 seneyi tamamlaması gerekli. Fakat çalışma hayatına katılamayan ve emekli olacak kadar evli kalan kadınların yararlanması için milyonlarca kişinin beklediği bir tasarı sunuldu.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen söz konusu yasa teklifine göre en az 25 sene evli kalmak şartıyla 50 yaşını doldurmuş olduğu halde emekli olamayan ev hanımları emeklilik hakkına sahip olabilecek.

Söz konusu tasarı dahilinde ev kadınları hiç çalışmamış olsa bile emeklilik hakkına sahip olabilecek. Borçlanma yöntemiyle olacak emeklilik, kadınların doğum borçlanmasını da kapsıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na düzenli olarak borçların ödenmesiyle emeklilik aktif olmuş olacak ve ev hanımları da maaş alacak.

Peki merakla beklenen yasa tasarısında neler var? İşte detaylar...

YASA TASARISINDA NELER VAR?

Akşam'da yer alan habere göre, merakla beklenen teklifin kapsamında belirlenen şartlardan ilki kadınların 1995 yılı ve öncesinde resmi nikah ile evlilik gerçekleştirmiş olması.  Başka bir ifadeyle 25 yıl ve üzerinde evlilik süresi olan ev kadınları bu haktan faydalanabilecek.

Söz konusu teklifin ikinci maddesi de kadınların yaşı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, ev hanımlarının 1970 yılı ve öncesinde doğma şartı aranıyor. Kadınların bu haktan yararlanabilmesi için 50 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. 

Emeklilik için başvuru yapacak vatandaşların SGK ile bağının olmaması şartı da aranan şartlar arasında yer alıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, ev hanımları sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmaması gerekiyor.

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yetim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.

ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmaması

-Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvuru yaptığı tarihte herhangi bir kaydının olmaması

-Malullük ve yaşlılık aylığı almamak

-50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve öncesinden doğmak)

-1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)

-18 yaşından büyük olmak

-Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer alıyor.

Emekli bayram ikramiyesinde tutar belli olduktan sonra hükümetten son dakika adımı! '5 bin lira iki taksit halinde...'

Milyonlarca emekliye ek ödeme müjdesi! 2500 lira verilecek: İster ATM’den ister bankadan alabilirsiniz

Emekli maaşları ve asgari ücrete zam değerlendirmesi! Vedat Bilgin yeni rakamları böyle duyurdu