Kent Haberleri

200 yıllık Giresun Zeytinlik Evleri Rönesans'ın izlerini taşıyor!

Giresun'dan 19. yüzyılda fındık ticareti yapan gemilerle Fransa'nın Marsilya kentinden getirilen malzemeler de kullanılarak inşa edilen Zeytinlik semti evleri, "Rönesans"ın izleri taşıyor.

Giresun'dan 19. yüzyılda fındık ticareti yapan gemilerle Fransa'nın Marsilya kentinden getirilen malzemeler de kullanılarak inşa edilen Zeytinlik semti evleri, "Rönesans"ın izleri taşıyor.


Zeytinlik semti evleri ile ilgili yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüten Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar, evlerin yaklaşık 200 yıl önce inşa edildiğini bildirdi.


Kentte 19. yüzyılda fındık ticaretinin gelişmesiyle Avrupa'ya fındık ihraç eden bir tüccar grubu oluştuğunu anlatan İltar, "Genellikle Rum tebaanın oluşturduğu bu grup 19. yüzyıl boyunca Giresun'dan Avrupa'ya gemilerle fındık ihraç etmiş. Bu ticaret çerçevesinde büyük bir zenginlik hasıl olmuş, bu kapsamda bu tüccar grup kendilerine Zeytinlik semti olarak bildiğimiz bu yörede bir yerleşim yeri oluşturmuşlar." dedi.


Penceredeki Altın Oran dikkati çekiyor


İltar, evlerin cephelerindeki en önemli özelliklerden birinin de pencereleri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Giresun'da Zeytinlik semtinde bu evleri yapan mimarlar 'altın oran'dan haberdardır. 'Mimarsız mimarlık' dediğimiz bir uygulama diyelim biz buna. Leonarda da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği' freskinde Hazreti İsa'nın arkasında kalan pencere altın oran ile yapılmıştır. Dolayısıyla buradan hareketle yapmış olduğumuz ölçümlerde Giresun Zeytinlik semti evlerindeki pencerelerin tamamının altın oran çerçevesinde yapıldığını tespit ettik."


2016 yılında 10 bin turist bekleniyor


Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner ise "İnşallah bu yıl bir başlangıç olarak yaklaşık 10 bin turistimiz Giresun Zeytinlik semtini gezerek bu dokuyu, güzelliği paylaşmış olacaklar." şeklinde konuştu.




Yeni Şafak