Kent Haberleri

2000-2008-2012 sonrası sigortalı olanlara son dakika kademeli emeklilik müjdesi! Detaylar tek tek belli oldu!

EYT’den yararlanamayan kişiler arasında kademeli emeklilik talepleri de artmaya başladı. Bu yüzden gözler şimdi 2000 sonrası sigortalı olanlara çevrildi. Emeklilik sistemine ilişkin gelecek muhtemel düzenlemelere ilişkin son gelişmeler yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil toplam bir milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9 bin günden 7200'e indirecek çalışmayı tamamlayacak

Emeklilik reformu çerçevesinde atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lu vatandaşlar için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil toplam bir milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartını 9 bin günden 7200'e indirecek çalışmayı tamamlayacak. Burada öncelikle düzenlemenin kapsamı belirlenecek. İlk olarak küçük esnaf tespiti yapılacak. Bu çerçevede, iş yerinde çalışan işçi sayısı ile basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi farklı alternatifler üzerinde değerlendirmeler devam ediyor.

Kademeli emeklilik sistemi, çalışanların emeklilik sürecini esnek biçimde yönetmelerine olanak tanıyan ve kısmi emeklilik fırsatlarından yararlanmalarına imkân veren bir sistem olarak biliniyor.

Bu sistem genellikle yaşlılık maaşına hak kazanmış çalışan kişiler için uygulanıyor. Aynı zamanda, emeklilik yaşını beklemek yerine belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaşanların kısmi emeklilik hakkını kazanmasına fırsat veriyor.

Kademeli emeklilikten faydalanabilmek amacı ile çalışanların belirli bir hizmet süresini tamamlamaları ve belirli yaş kriterlerini sağlamaları gerekiyor. Fakat bu koşullar, sigortalılık türüne ve başlangıç tarihine göre farklılık gösterebiliyor.

Kademeli emeklilikle ilgili tam ayrıntılar, resmi çalışmaların uygulamaya konmasıyla netleşecek. Bu sistem, çalışanlara emeklilik süreçlerinin planını daha iyi yapma ve yönetme fırsatı verirken, aynı zamanda daha erken bir tarihte emeklilik fırsatlarından faydalanma imkânı da veriyor.

Peki, EYT’liye erken emeklilik süreci nasıl işleyecek? İşte detaylar...

EYT'LİYE HEMEN EMEKLİLİK

Aynı zamanda, tarih kriteri de belirlenecek. Gerçekleştirilecek düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı netleşecek. 2022 yılı martında yürürlüğe giren EYT ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar kişilerde yaş koşulu ortadan kalktı. EYT'li vatandaşlardan Bağ-Kur'lu kadınlar 20 sene (7200 gün), erkekler ise 25 sene (9 bin gün) şartını sağladığında emekli olabiliyor. Eğer yeni düzenleme tüm süreleri içine alırsa, Bağ-Kur reformu çerçevesine giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık maaşı hak kazanma şartı 7200 güne düşecek. Bu sayede, kadın ve erkek sigortalılar eşit hale gelecek. 9 bin gün şartını sağlayamayan EYT'li erkek esnafa erken emeklilik fırsatı verilecek. 7200 gün şartı sağlanır sağlanmaz emekli olunabilecek.

8 EYLÜL 1999'DAN SONRA SİGORTALI OLANLAR

Gerçekleştirilecek düzenleme, 8 Eylül 1999 yılından sonra sigortalı olan ve reform çerçevesine giren Bağ-Kur'lu vatandaşlarda ise hem kadınların hem erkeklerin prim gün koşulunu 1800 gün düşürek. 7200 prim günün şartını sağlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-  30 Nisan 2008 tarihleri arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, daha sonra 65'e varan) karşılıyorsa anında emekli olabilecek.

100 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar? İşte banka banka faiz getiri hesabı...

Akaryakıtta dev zammın ardından büyük müjde! Resmen açıklandı! Kuyruklar oluşturacak!

Aile Bakanlığı müjdeyi resmen duyurdu! Kimliğinizi alıp bu parayı almaya koşun!