Emlakta Nostalji

2000 yılında Anadolukavağı çevresini iyileştirme projesi hazırlanmış!

2000 yılında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Beykoz Belediyesi ve İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin işbirliğiyle, Anadolukavağı çevresi ve çarşı bölgesini iyileştirme projesi hazırlanmış. Projeyle Anadolukavağı, tarihine uygun olarak iyileştirilecekmiş.



Anadolukavağı yenileniyor


Hazırlanan projeyle Anadolukavağı çevresi ve çarşı bölgesi, semtin tarihi ve turistik önemine uygun şekilde iyileştirilecek.


     Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Beykoz Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin işbirliğiyle, Anadolukavağı çevresini ve çarşı bölgesini iyileştirme projesi hazırlandı.


     Anadolukavağı'ndaki Sempati Kafe'de düzenlenen proje tanıtım toplantısında konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Afife Batur, projeyle, Türkiye'de ilk kez bir üniversite, yerel yönetim ve sivil toplum örgütünün ortak bir girişiminin hayata geçirileceğini söyledi. İskele Meydanı ile çevresindeki yapıların Anadolukavağı'nın tarihi ve turistik önemine uygun bir şekilde yenilenmesini amaçladıklarını anlatan Prof. Dr. Batur, hazırlanan projenin, önümüzdeki günlerde 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na onaylanmak üzere sunulacağını söyledi.


Yerel doku


     Anadolukavağı'nın, İstanbul'un en az bozulan yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Batur, ''Kavak, geleneksel ve yerel dokusunu bugüne kadar çok zedelenmeden taşıyabilmiş. Burası, küçük bir müdahaleyle olumsuzlukları kaldırabilecek potansiyele sahip. Çevre ve binaların tek tek analiz edilmesiyle oluşturulan sıhhileşme ve yeniden düzenleme projesi için yaklaşık altı aydır çalışılıyor. Bu, İstanbul'da hayata geçirilecek sağlıklaştırma projesinin ilk örneği olacak'' dedi. Prof. Dr. Batur, yenileme çalışmalarında insanların maddi olarak fazla zorlanmaması için bir sponsor bulunabileceğini söyledi.


     İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Günkut Akın da, kötü durumda olan İskele Meydanı'nın yenilenmesini ve bir çay bahçesi yapılmasını hedeflediklerini belirtti. Sahildeki lokanta sahipleri ile halk arasında bir çekişme yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Akın, bu sorunun ancak Beykoz ve Büyükşehir belediyeleri ile mal sahiplerinin biraraya gelmesiyle çözülebileceğini söyledi. Prof. Dr. Akın, çevredeki evlerin birçoğunun bakımsız olduğunu belirterek, ''Buraların dış yüzeyi ve çevrelerinde insanlara maddi olarak fazla yük getirmeyen iyileştirmeler yapılmasını amaçlıyoruz. Noktasal müdahalelerle burası güzel bir hal alabilir'' dedi.


     Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de, ilçenin sorunlarının çoğunun, kentin en ucunda yer almasından kaynaklandığını söyledi. Köseler, ''Biz İller Bankası'ndan 50 milyar lira alırken, yaptığımız harcamalar 140-150 milyarı buluyor. Bu durumda projeyi asıl sahiplenecek olanlar Anadolukavağı sakinleri, esnafıdır. Ancak elbirliğiyle burayı istediğimiz düzeye getirebiliriz'' dedi.


Hürriyet 21 Temmuz 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com