22 / 11 / 2024
fuzul

2000 yılında Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere için yeni bir proje başlatmış!

2000 yılında Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere için yeni bir proje başlatmış!

2000 yılında Büyükşehir Belediyesi, açıkhava kanalizasyonuna dönüşen Kurbağalıdere için yeni bir proje başlatmış. Islah edilecek derenin sağı ve solu kolektörlerle kuşatılacakmış ve etrafındaki kaçak yapılarda yıkılacakmış.




2000 yılında Büyükşehir Belediyesi, Kurbağalıdere için yeni bir proje başlatmış!


Kurbağalıdere 2002'de tamam!


Son yıllarda açıkhava kanalizasyonuna dönüşerek çevreye yaydığı kokuyla ünlenen Kurbağalıdere için İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir proje başlattı.


     Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Kurbağalıdere'nin kaynağından başlanarak ıslah edilmesi ve kolektörlerle kuşatılması için harekete geçti.

     Büyükşehir Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı ile yürütülecek projenin ıslah aşamasında derenin sağ ve sol sahil şeridindeki tüm kaçak yapılar yıkılacak, temizlenen alanlar ağaçlandırılacak. Oksijensiz kaldığı için tüm organik yaşamın yok olduğu dereye aerotör adı verilen havalandırma cihazları yerleştirilerek canlı ortamın yeniden oluşması için çalışılacak. Bu çalışmaların 5 Mayıs 2002'de bitirilmesi amaçlanıyor.

     Kurbağalıdere, Kadıköy, Maltepe ve Ümraniye ilçelerinin içinde bulunan irili ufaklı derelerin aktığı büyük bir havzaya sahip. 30-40 yıl öncesine kadar içinde tatlısu balıklarının oynaştığı, çevresinde onlarca mesire yeri olan Kurbağalıdere, Şerifali Gecekondu Önleme Bölgesi'nden başlayarak Moda'ya kadar uzanıyor.

     Bu güzergahta Kurbağalıdere'yi besleyen su yolları ise şunlar: Sazlıdere, Acısu Deresi, Çakmak I, Çakmak II, Akdeniz Caddesi Deresi, Küçükbakkalköy, Ünalan, Ayvacık Deresi (Esatpaşa) ve Kargadere.

     Kurbağalıdere'nin sağ ve sol sahilinin bazı kısımlarında önceki yıllarda yer yer atıksu kolektörü yapılmış. Fakat derenin iki yanında da yerleşimin artmasından dolayı bu kolektörler yetersiz kalmış.

     Yakında uygulamaya başlanacak projenin ilk aşamasında derenin ıslah edilmesi programa alınmış. Devlet Su İşleri, daha önceki yıllarda başlattığı çalışmayla Kurbağalıdere'nin Yoğurtçu Parkı'ndan Esatpaşa Mahallesi'ne kadar ıslahını yapmış. Esatpaşa Mahallesi ile Şerifali Gecekondu Önleme Bölgesi'ne kadar olan kısım ise İSKİ tarafından yapılmaya başlandı.

     Islah çalışmasının bitirilmesinden sonra kaynaktan başlanarak sağ ve sol sahiline kolektör döşenecek. Kurbağalıdere'yi kuşatacak olan kolektör sistemi Kadıköy Ön Arıtma ve Deniz Deşarj Tesisleri'ne bağlanacak. Moda Tüneli ile Caddebostan-Dragos kolektörlerinin işletmeye açılmasıyla Kurbağalıdere'nin sorunu tamamen çözümlenecek.

     Çevre Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk'e göre, Kurbağalıdere havzasında sanayi tesisinin olmaması işleri kolaylaştırıyor. Çevre Dairesi, Kurbağalıdere'de kolektör sisteminin devreye girmesinden sonra, organik yaşamın yeniden oluşması için bir çalışma başlatacak. Haliç'teki Sünnet Köprüsü altında kullanılan aerotörler Kurbağalıdere'ye nakledilecek. Kirliliğin yoğun olduğu bölgelere bağlanacak aerotörler, sudaki oksijen oranını artırarak canlı yaşamın oluşma sürecini hızlandıracak.


Çöplük olarak kullanılıyor


İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kurbağalıdere'nin çevrede oturanlar tarafından hunharca kullanıldığını söyledi.


''Üç ilçeden geçen bu zarif su yolu, hem bir açıkhava kanalizasyonu, hem de bir çöplük olarak kullanılıyor'' diyen Eroğlu, ilçe belediyelerini çöpler konusunda uyardıklarını belirtti. Özellikle Salı Pazarı esnafının tüm çöpünü dereye boşalttığını ifade eden Eroğlu, projenin seyrini şöyle anlattı: ''Dere ıslah projesinde 100 yıllık debi esas alınarak boyutlandırma yapıldı. Derenin her iki yanında (veya bir tarafında) atıksu toplayıcılarının geçebileceği bir alan kamulaştırma sahası olarak bırakıldı. Ancak, yer yer derelerin sağ ve solunun yapılaşmayla ya da tesislerle kapatılarak bu alanlar yok edilmektedir. Islah edilmemiş derelerde atıksu bağlantıları direkt dereye yapılmakta, moloz ve hafriyatlar dökülerek derelerin akışı önlenmekte, mevcut hatlar tahrip edilmektedir. İlçe belediyeleri, derelere hafriyat dökülmesini önlemelidir.''


Hürriyet 19 Eylül 2000 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön