2000 yılında Galata Kulesi'nin dış cephe onarımı bitmiş!
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararları doğrultusunda başlatılan Galata Kulesi'nin dış cephe onarımı ve temizliği 2000 yılında tamamlanmış. Onarım çalışmaları için 235 milyar lira harcanmış.
Galata Kulesi'nin dışı yenilendi
Yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan dış cephe onarım çalışmalarına 235 milyar lira harcandı. Kulenin yüzey dokusunda meydana gelen erimeler yeni taşlar kullanılarak giderildi ve aşınan yerler kireç enjekte edilerek dolduruldu.
Galata Kulesi'nin yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan dış cephe onarım çalışmaları bitirildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararı doğrultusunda başlatılan dış cephe onarımı ve temizliği için toplam 235 milyar lira harcandı.
Kule, Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği ihale sonucunda 1996 yılı fiyatlarıyla 50 milyar lira keşif bedeli ödeyen Pekerler İnşaat tarafından onarıldı.
Galata Kulesi'ndeki restorasyon için yapılan ön çalışmada öncelikle yapının dış yüzeyinde oluşan kirlilik atomize suyla temizlendi. Kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde amonyum bikarbonatlı çözeltiler kullanıldı. Bundan sonra yapının belgelenmesi ve ayrıntıların daha iyi tespit edilmesi için kulenin komple fotoğrafları çekildi. Dış yüzeydeki malzemenin harçları analiz edildikten sonra, İstanbul Merkez Laboratuvarı Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü tarafından restorasyonda kullanılmak üzere özel bir harç hazırladı.
Kulenin Restorasyon Danışmanı Şirin Akınca medyada çıkan ''Galata Kulesi'nde tehlikeli çatlaklar var'' şeklindeki haberle ilgili olarak şunları söyledi:
''Restorasyon çalışmalarından önce yaptığımız incelemelerde kulede iki önemli çatlak tespit ettik. Bu çatlaklar 1964 yılındaki onarımlarda çekilen fotoğraflarda da var. Yani günümüzde oluşmuş çatlaklar değil. Bunların hareketli olmadığını tespit ettik. Böylece çatlaklar sorun olmaktan çıktı. Kuledeki çatlaklar aşağıdan yukarıya doğru kireç bazlı malzeme enjekte edilerek dolduruldu. Bu yöntem yurtdışındaki restorasyonlarda da kullanılıyor''.
Kulenin yüzey dokusunda yıllar içinde meydana gelen erimeler yeni taşlar kullanılarak giderildi. Aşınan yerler kireç enjekte edilerek dolduruldu. Metal balkon korkuluklarında yıllar içinde oluşan boya katmanları temizlendi, bu korkuluklar koruyucu malzeme sürüldükten sonra nötr renge boyandı. Daha önceki onarımlarda betonla doldurulan kulenin külahı yeniden kurşunla kaplandı ve kulenin tepesindeki alem, altın yaldız yapıldı.
Yıldız YİĞİT (Miha)
Yangın önlemi için 3 yıldır izin bekleniyor
TARİHİ Galata Kulesi'nin iç restorasyonuna başlanması ve yangın güvenlik önlemleri alınması için 18 Eylül 1997 tarihinden beri, İstanbulu 1 No'lu Anıtlar ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin bekleyen Büyükşehir Belediyesi, yangın tehlikesine karşı bir kez daha girişimde bulundu. Belediye yetkilileri, taşlardan örülmüş dev bir baca görünümdeki kulenin içinde bulunan ahşap-dokuma eşya ve malzemenin olası bir yangında hızla yanabileceğini belirttiler. Yetkililer, çatı katındaki restoranda bulunanların kurtarılması için yangın merpeni bulunmadığına da dikkat çektiler.
İtfaiye Daire Başkanlığı Boğaziçi Bölgesi Bölgesi İtfaiye Müdürlüğü'nün, 29 Ağustos 2000 tarihli raporunda, Galata Kulesi'nde acilen yangın önlemleri alınması istendi.
Raporda, İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 24 Eylül 1997 ve 15 Mayıs 1998 tarihli raporlarında da belirtilen noksanların giderilmediği, yangın önlemlerinin alınmadığının görüldüğü belirtilerek, alınması gerekli yangın güvenlik önlemleri sıralandı. Rapor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, İstanbul Valiliği'ne, İstanbul 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne, Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na ve İl Kültür Müdürlüğü'ne gönderildi, konunun önemine dikkat çekildi.
Kemal DİYARBEKİR
(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet 26 Eylül 2000
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com