2000 yılında Turing, Ahmet Emin Yalman'ın köşkünü satacakmış!
2000 yılında vergi borcundan dolayı darboğazda olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, sahibi olduğu Büyükada'daki Gazeteci Ahmet Emin Yalman'ın köşkünü 150 milyar liraya (3 bin 540 adet altın parası) satışa çıkaracakmış.
150 milyara gazeteci köşkü
Eylem Türk
Elindeki antikaları satarak ekonomik darboğazdan çıkmaya çalışan Turing bu yeterli olmayınca mülklerini de satmaya basladı. Vergi cezalarının 300 milyar liraya yaklaştığını söyleyen Çelik Gülersoy, "Büyükada'daki konağı 150 milyar liraya satarak borcumuzun yarısını ödemeyi planlıyoruz" dedi.
Kurumda yaprak dökümünün başladığını söyleyen Gülersoy, isletmelerinin iflasın eşiğine geldiğini, vergi cezası nedeniyle hukuk cinayetine kurban gittiklerini belirtti.
77 yaşındaki Turing'in 10 yıldır vergi ödediğini söyleyen Gülersoy, "Vergi ödemeyelim demiyoruz. Bu yanliş anlaşılmasın. Ancak Maliye, geriye dönük vergi cezasını ödememizi istiyor. Bu ceza, faiziyle gün be gün katlanıyor. Borcumuz 300 milyar lirayı buldu" dedi.
Adadaki konağın satılması halinde biraz nefes alacaklarını söyleyen Gülersoy, "Yarı fiyatına kısa süre önce satışa çıkardığımız konağa şu ana kadar hiç talip çıkmadı" dedi.
Projeler rafa kalktı
"Tüzüğümüz gereği el atılması gereken hiçbir turizm ve sanat konusuna sahip çıkamıyoruz. Elimize geçeni de cezanın faizine ödüyoruz" diyen Gülersoy, Safranbolu'da yapmayı düşündükleri konaklar projesini de rafa kaldırdıklarını anlattı.
Gülersoy, "Safranbolu'da havuzlu, cevizli, üzümlü konakları turizmin hizmetine açmayı düşünüyorduk. Ama kısmet değilmiş" dedi.
Turing için tek iyi gelişmenin Fenerbahce Parkı'nda yaşandığını söyleyen Gülersoy şöyle devam etti:
"Çamur deryasından cennet bahçesine çevirdiğimiz Fenerbahçe Parkı'nın gelirini Kadıköy Belediyesi ile paylaşıyorduk. Geçen yıl zabıta geldi ve parkı kapattı.
Kadıköy Belediyesi de mührü söküp attı. Tek yanlı işletmeye başladı ve otopark gelirini de bizimle paylaşmadı. Ancak Milliyet Gazetesi'nde çıkan haber üzerine, belediye otoparkın gelirini bize bıraktı. Bu gelir personelin maaşlarının ödenmesi konusunda faydalı oldu."
Tarihe adını yazdıran gazeteci
Ahmet Emin Yalman, gazeteciliğe 1907 yılında Sabah Gazetesi'nde başladı. 1909 yılında Abdullah Zühtü'nün çıkardığı Yeni Gazete'nin başyazarı olan Yalman, 1912 yılında ABD'de Pulitzer Gazetecilik okulundan mezun oldu. Ülkesine döndükten sonra Ziya Gökalp'in asistanı olan Yalman, Birinci Dünya Savaşı'nın patlak verdiği dönemde Türkiye'nin ilk savaş muhabiri olarak Almanya'ya gitti. Tanin'de yazı işleri müdürlüğü de yapan Yalman, savaş bitince yurda döndü. Ülkenin işgal edilmesinin ardından İngiliz aleyhtarı yazıları üzerine iki yıllığına Malta'ya sürgüne gönderildi.
Cumhuriyet'in kurulmasının ardından Vatan Gazetesi'ni çıkaran Yalman, 1952 yılında Malatya'da suikaste uğradı. 1960 yılında ABD'de, basına Georgia ve California üniversiteleri tarafından "Üstün Cesaret Madalyası" ile ödüllendirildi.
(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)
Milliyet 5 Mart 2000
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com