Emlakta Nostalji

2000 yılında Türkiye'nin yarısı internette satılacakmış!

2000 yılında Milli Emlak, Türkiye topraklarının yüzde 54.7'sini oluşturan Hazine arazilerinin internet üzerinden satışına başlamış. Bir yılda 100 trilyon liralık satış yapan Milli Emlak, elindeki arazileri yüzde 15'lere kadar indirecekmiş.



Türkiye'nin yarısı internette satılacak


MİLLİ Emlak Genel Müdürlüğü, Türkiye topraklarının yüzde 54.7'sini oluşturan Hazine arazilerinin internet üzerinden satışına başladı. Bu yıl 100 trilyon liralık arazi satışı gerçekleştirilecek. Önümüzdeki yıllarda da sürecek uygulama ile, Hazine arazileri internet üzerinden, özelleştirilecek.


    MİLLİ Emlak Genel Müdürü Doğan Cansızlar, Türkiye topraklarının yüzölçümünün yüzde 54.7'sinin Hazine arazisi olduğunu söyleyerek, ''Dünyanın hiç bir liberal ekonomisinde, devlet kontrolündeki gayrimenkul oranı bu kadar yüksek değil'' dedi. Hazine arazilerinin internet üzerinden satışına başlayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü, bu yıl 100 trilyon liralık arazi satışı gerçekleştirecek. Önümüzdeki yıllarda da sürecek uygulama ile, Hazine arazileri İnternet üzerinden, özelleştirilecek. Uygulamada amaç, devletin elindeki arazi miktarını yüzde 15'lere kadar indirebilmek.

     

    Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Hükümetin gelir arttırıcı önlemler politikası kapsamında yer alan Hazine arazilerinin satışını hızlandırmak için yoğun bir program hazırladı. 10 büyük kentteki Hazine arazileri envanterini çıkaran Milli Emlak, bunları, ''belediyelerle işbirliği içinde ve doğrudan halka satış'' olmak üzere iki yöntemle satıyor.


İŞ TAKİPLERİ YOK


    Milli Emlak Genel Müdürü Cansızlar, satışlarda uyguladıkları yolları Hürriyet'e anlatırken, bu iki yöntem sayesinde ''Hazine arazilerinin ucuza kapatıldığı'' yolundaki kanaatin yıkılacağını belirtti.

       

    Cansızlar, ''Bugüne kadar yapılan satışlarda, hiçbir ihaleye fesat karıştırma olayı yaşanmadı. Satışla ilgili takipleri sıfırladık'' diye konuştu. Cansızlar'ın verdiği bilgiye göre, ''belediyelerle işbirliği ve doğrudan halka satış'' yöntemlerine göre Hazine arazileri şöyle elden çıkarılıyor:

    

    Maliye, belediyelerden gelen talepler doğrultusunda belediyelerle görüşüyor. İmar sorunlarının tamamen çözülmesi ve konut amaçlı kullanım koşuluyla, belediye sınırları içindeki araziler belediyelere devrediliyor. İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Mersin, Ankara, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Kocaeli'deki rant değeri yüksek arazilerin envanterini hazırladı. Bu yıl 70 trilyon lira tutarında Hazine arazisi için talimat verildi. Bu kapsamda, İstanbul'da Akmerkez'in karşısında ve Kartal'daki iki büyük ve değerli arazi özel bir önem taşıyor. 

     

NASIL HESAPLANACAK?

      

    Milli Emlak, belediyelere devir yaparken devir bedeli için şu hesaplamayı yapıyor: Metrekare başına, o yıl için emlak vergisine esas bedele Yeniden Değerleme katsayısını uygulanıyor. Belediye, aldığı araziye yaptığı imar ve diğer masrafları bu bedelin üzerine ekliyor. Çıkan bedele, kendisinin takdir ettiği bir gelir oranını ilave ediyor. Masraftan sonra eklediği bu tutar, belediyeye gelir olarak kalıyor.


    Burada da iki yöntem aynı anda uygulanıyor. Milli Emlak, bir yandan Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde (www.maliye.gov.tr) satacağı arazilerin duyurusunu yapıyor. Diğer yandan yerel ilanlar veriyor. İlgi duyan vatandaşlar defterdarlığa başvurarak, gereken işlemleri yerine getiriyor. Cansızlar, internet üzerindeki satışın, rekabet ve şeffaflığı sağladığını söyledi.


Ülke elden gitmiyor


   DOĞAN Cansızlar, Hazine arazilerinin satışına, ekonomiye kazandırma ve izinsiz yapılaşma ile gecekondulaşma zaaflarını ortadan kaldıracak bir uygulama olarak bakılması gerektiğini belirterek, ''Hala (ülke toprakları elden gidiyor) anlayışına dayalı bir direnç maalesef var'' dedi.


   Devletin istediği zaman, istediği araziyi kamulaştırabileceğini hatırlatan Cansızlar, şöyle konuştu:


   ''Kamu hizmetleri açısından gerekli olmayan arazileri satıyoruz. Gelişmiş ülkelerde, devletin elinde tuttuğu Hazine arazisi ortalaması yüzde 15 civarındadır. Bizdeki kadar büyük toprağı idare etmek de zor. Birçok zaafı beraberinde getiriyor, Sonuçlarını görüyoruz. İzinsiz yapılaşma had safhada, Belediyeler de ses çıkaramıyor. Ve izinsiz yapılaşma yerlerine devlet olarak bir de hizmet götürmek zorunda kalıyorsunuz.''

   Cansızlar, belediyelere satışta, Hükümetin siyasi parti farkı gözetmediğini vurguladı.


Deniz manzaralı araziler ne olacak?


    DOĞAN Cansızlar, deniz kenarındaki Hazine arazilerinin belediyelere verilmeyeceğini söyledi. Bu arazilerin ihaleyle satılacağını açıklayan Cansızlar, park ve bahçe gibi kamusal alanlara açık yerlerin satış dışı olduğunu söyledi.

    Hazine arazilerinin satışının çok kolay olmadığını vurgulayan Milli Emlak Genel Müdürü, arazinin satışa hazır hale gelmesi için Kültür Bakanlığı, Çevre Bakanlığı başta olmak üzere bir dizi bakanlık ve kuruldan izin prosedürünün gerektiğini bunun da 4-6 ay arasında bir zamanı aldığını bildirdi.


(2000 yılında Reşat Altın 42.375.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 17 Ocak 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com