Emlakta Nostalji

2000 yılında Zülfaris Sinagogu müzeye dönüştürülüyormuş!

2000 yılında Karaköy Perçemli Sokak'taki 18. yüzyıldan kalma Zülfaris Sinagogu, 500. Yıl Musevi Vakfı tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülecekmiş. Restorasyonla birlikte Osmanlı-Musevi etkileşimi ortaya çıkarılacakmış.



Zülfaris Sinagogu müze oluyor

 

     Karaköy Perçemli Sokak'taki 18.yy'dan kalma Zülfaris Sinagogu, 500. Yıl Musevi Vakfı'nca müzeye dönüştürülüyor. Müzenin önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.

     Vakfın başkan vekili Naim Güleryüz, restorasyonda Osmanlı Musevi etkileşiminin ortaya çıkarıldığını belirtti. Güleryüz ''Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bu topraklarda yaşamış insanlar ile 1492'de İspanya'dan göçen Museviler, Türkiye'yi vatanları kabul ettiler. Bu bütünün bir parçası oldular. Böylece bir etkileşim süreci başladı. İşte hayata geçirilecek 500.Yıl Zülfaris Müzesi projesiyle, bu etkileşimi ve ortaya çıkan kültürel mozaik gösterilmeye çalışılıyor'' dedi.

   

Alt kat etnografya müzesi


     Zülfaris Sinagogu'nun avlusuna demir bir kapıdan giriliyor. Kapının sol tarafında heykeltraş Nadia Arditi'nin 1. Dünya, Kurtuluş ve Balkan savaşlarında ölen Musevi Türkleri'nin anısına yaptığı anıt yer alıyor. Anıtın yanında üç dilde Atatürk, İsmet İnönü, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz'ın Türk Musevileri ile ilgili sözleri bulunuyor.

     Yapı müze olarak düzenlendikten sonra giriş katı etnografya bölümüne ayrılacak. Bu bölümde Musevi toplumunun doğum, sünnet, düğün gelenekleri yansıtılacak. Bir başka bölümde 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'ye gelen Musevi kökenli bilim adamları tanıtılacak. Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet parlamentolarında görev yapan Musevilerin fotoğraf ve özgeçmişleri sergilenecek.

     Müzenin ikinci katında Osmanlı padişahlarının Musevilerle ilgili fermanları sergilenecek. İmparatorluğun Musevilerle ilgili politikalarını yansıtan bu fermanlarla birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen, dış yüzeyleri yöresel kültürün izlerini taşıyan Tevrat ruloları da bu katta yer alacak.

     Ayrıca basın köşesinde, Musevilerin 1493'te Osmanlı İmparatorluğu'na ilk kez matbaayı getirdikten sonra yayımladıkları kitaplar, gazeteler tanıtılacak.

     Sinagogun eskiden kadınların ibadeti için ayrılan cumbalı en üst katı fotoğraf galerisi olarak düzenlenecek.


Hürriyet 11 Ekim 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com