Emlakta Nostalji

2001 yılında İSKİ, rüzgar enerjisinden elektrik üretecekmiş!

2001 yılında İSKİ, rüzgar enerjisinden yararlanmak amacıyla bir proje başlatmış. İTÜ ile yürüteceği projeyle baraj havzalarına rüzgar enerjisi tribünleri kuracakmış ve ihtiyacı olan elektriğin yüzde 20'sini buradan karşılayacakmış.



İSKİ rüzgardan enerji üretecek


Hizmetin elektrik kesintilerinden etkilenmemesi için İSKİ harekete geçti. İlk aşamada Terkos, Darlık ve Istıranca barajlarına kurulacak dört tribünle İSKİ'ye lazım olan elektriğin yüzde 20'si üretilecek.


     İSKİ, rüzgar enerjisinden yararlanmak amacıyla bir proje başlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi'yle birlikte yürütülen proje kapsamında baraj havzalarına rüzgar enerjisi tribünleri kurulacak. Fizibilitesi tamamlanan projeye göre ilk olarak Terkos barajı'na rüzgar kuleleri inşa edilecek. İlk aşamada Terkos, Darlık ve Istıranca barajlarına kurulacak dört tribünle İSKİ'ye lazım olan elektriğin yüzde 20'si üretilecek. Baraj havzalarındaki çalışmalar olumlu sonuçlandığında İSKİ, kendisine lazım olan elektiriğin yüzde 80'ini üretmeye başlayacak.

     Alternatif enerji üretimiyle ilgili Hürriyet İstanbul'a bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji sıkıntısına dikkat çekti. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in talebi üzerine Cumhurbaşkanlığı'na, alternatif enerji yöntemleriyle ilgili kapsamlı bir rapor sunduklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi: ''Türkiye ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya. Cumhurbaşkanlığı'na sunduğumuz raporda alternatif enerjilerle ilgili neler yapılabileceğini anlattık. Daha sonra İSKİ'ye daha ucuz yollardan nasıl enerji sağlayabiliriz diye düşündük. Baraj havzalarına rüzgar tribünleri kurarak bize lazım olan elektriği üretmeye karar verdik.''

      

İstanbullu susuz kalmasın

      

     Eroğlu, daha sonra şöyle devam etti: ''İSKİ, sadece İstanbul halkına kesintisiz su vermekle kalmıyor, çevre ve enerji alanlarında çalışmalar yapıyor. AR-GE birimimiz dünya çapında uygulamaya konulacak projeler üretiyor. İSKİ'nin enerjiye ödediği paranın artması bizi arayışa itti. İTÜ'yle yürüttüğümüz çalışmalar olumlu sonuçlar verdi. Havzalara kurulacak rüzgar kuleleriyle önce rüzgar potansiyeli tespit edilecek. Kuleler, tribünlerin altyapısını oluşturacak.''

     Rüzgar kuleleri için ihale açtıklarını belirten Eroğlu, kulelerin yapımının bir ay içinde tamamlanacağını ifade etti. Projenin ilk aşaması tamamlandığında İSKİ, Avrupa yakasında 65-75, Asya yakasında da 25-35 megawatt elektrik üretimi yapacak. ''Her iki yakada ortalama 100 megawatt enerji üretimi hedefliyoruz'' diyen Eroğlu, daha sonraki aşamalarda enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılama noktasına geleceklerini anlattı.

     Havzalara kurulacak tribünlerin kendilerini üç yılda amorti ettiğine dikkat çeken Eroğlu, ''Enerji sizin işiniz değil? Bu işten olumlu sonuç alabilecek misiniz?'' sorusuna da şu cevabı verdi: ''Elektrik dağıtım kurumlarının tüm çabalarına rağmen maalesef İSKİ elektriksiz kalıyor. Biz elektrik alamayınca bunun cezasını İstanbul halkı çekiyor. On dakikalık bir elektrik kesintisi bütün sistemimizi dört saat boyunca altüst ediyor. Elektrik kesilince pompa istasyonları duruyor. İstanbul halkı su alamıyor. Bunun önüne geçebilmek için enerjimizi kendimiz üreteceğiz.''



15 YILDA 50 RÜZGAR TRİBÜNÜ


     İTÜ ile İSKİ'nin yürüttüğü ortak çalışma sonucunda su havzalarının birçoğunun rüzgar enerjisine uygun bir ortama sahip olduğu belirlendi. Kentte rüzgar enerjisi potansiyeli olan bölgeler şunlar: Avrupa yakasında Karaburun, Yeniköy, Kazıtepe mevki, Durusu-Terkos Biriktirme Haznesi, Tahlisiye Mevki, Çakıl İskelesi mevki, Düzere Biriktirme Haznesi, Yalıköy, Sultanbahçedere Biriktirme Haznesi, Kastro Asfaltı Yolayrımı Mevki. Asya yakasında ise Şile Keson Kuyuları mevki, Darlık Biriktirme Haznesi pompaları arka sırtları, Ömerli Biriktirme Haznesi kuzeyi ve Meşale Yatağantepe mevki.

     İSKİ'nin rüzgar enerjisiyle ilgili çalışmasını İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen yürütüyor. İSKİ, rüzgar kulelerini baraj havzalarına diktikten sonra Enerji Bakanlığı'na başvurarak, tribünler için izin alacak. Avrupa ve Asya yakalarında üretilecek 90-110 megawatt rüzgar enerjisi, İSKİ'nin enerji ihtiyacının yüzde 80'inini karşılayacak.

     Rüzgar tribünlerinin dördü iki yıl içinde faaliyete geçecek. İSKİ, uzun vadede rüzgar tribünü sayısını 50'ye çıkartmayı hedefliyor. Tribünlerin tamamının 15 yılda faaliyete geçmesi hedefleniyor. Rüzgar tribünlerinin maliyetinin 50 milyon doları bulması bekleniyor.


Metin YÜKSEL


Hürriyet 14 Şubat 2001



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com