Arsa ve Arazi

2003'ten beri 3 milyon hektar arazi toplulaştırıldı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2003 yılından bu yana 3 milyon hektar araziyi toplulaştırdıklarını, 2 milyon hektarlık alanla ilgili çalışmanın devam ettiğini belirterek, toplam 14 milyon hektar araziyi toplulaştıracaklarını söyledi

     Eker, bakanlığının 2013 bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. 

     Bakanlığı devraldığında Türkiye'nin tarımsal üretim hasılasının dünyada 11. sıradayken bugün 7. sıraya yükseldiğini vurgulayan Eker, bu verinin uluslararası kuruluşlara ait olduğunu ifade etti. 

     Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlandığını anlatan Eker, önümüzdeki yıl organize hayvancılık ve tarıma dayalı organize sanayi bölgelerini Türkiye'nin ihtiyaçlarını dikkate alarak, belirli bölgelerde kuracaklarını söyledi. 

     Türkiye'de arazi toplulaştırmanın 1961 yılında başladığına dikkati çeken Eker, 2002 yılına kadar 450 bin hektar arazinin toplulaştırıldığını kaydetti. Eker, 2003 yılından sonra 3 milyon hektar toplulaştırmayı tamamladıklarını, 2 milyon hektarlık alanın toplulaştırma çalışmasının devam ettiğini belirtti. Mehdi Eker, toplam 14 milyon hektar araziyi toplulaştıracaklarını bildirdi. 

     Bakanlığın toplulaştırma ücreti almadığının altını çizen Eker, intikal harçlarının başka bir konu olduğunu ifade etti. 

     Prim ücretlerinin geç ödendiği eleştirisini de yanıtlayan Eker, ücretlerin yüzde 80'ini yılın ilk 6 ayında ödediklerini vurguladı. 

     

     -Birlik ve kooperatiflere yeni düzenleme- 

     

     Tarım ve hayvancılık alanında dernek, birlik, kooperatif gibi çeşitli adlar altında örgüt kirliliği olduğuna işaret eden Eker, ''Biz bunların yeniden düzenlenmesiyle ilgili çalışma yapıyoruz. Bizim de amacımız, bu örgüt kirliliğini ortadan kaldırmak'' dedi. 

     Mehdi Eker, Türkiye'de 650 bin hektarda organik tarım yapıldığını, üretimin de 1 milyon tonu aştığını kaydetti. 

     Gıda denetimlerinin özel sektöre yaptırılmadığını da belirten Eker, denetimlerin tümüyle 4 bin civarındaki bakanlık personeli tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. 

     Türkiye'de GDO'lu ürün üretiminin yasak olduğunun ve GDO'lu ürün üretilmediğinin altını çizen Eker, soya ve mısırın bilimsel komite ve biyogüvenlik kurulunun 4 açıdan risksiz görmesi halinde sadece yem hammaddesi olarak kullanılabildiğini anlattı. Eker, ''Doğrudan insan tüketimine yönelik gıda içine konulması yasaktır. Bununla ilgili denetimler yapılıyor. Yakalandığında teşhir de dahil olmak üzere en ağır cezalar uygulanıyor'' diye konuştu. 

     Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kapatılmasıyla ilgili tasarı taslağının Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını anımsatan Eker, kurumun görev alanına giren konuların çoğunun zaten bakanlığın yetkisinde olduğunu dile getirdi. 

     Eker, kurul üyelerinin görev süreleri dolduğu için yeniden görevlendirme yapılmasına ilişkin kararname çıkarıldığını, kurum lağvedilene kadar bu kişilerin görevlerinin başında olması gerektiğini ifade etti. 

     Mehdi Eker zeytine prim desteğini değerlendireceklerini de söyledi. 

     Kendi bakanlığı döneminde, bilgisayar sisteminde her 2 bin 500 metrekarelik tarım alanına toplam 528 milyon veri girdiklerini anlatan Bakan Eker, ''Türkiye'nin 30 havzanın her birinde hangi ürün hangi verimlilikte yetiştirilebilir, artık bunu biliyorum'' diye konuştu. Eker, ürün toprak ilişkisini kurarak, verimlilik esasına göre model oluşturma ve daha fazla destek verme çabası içinde olduklarını kaydetti. 

     Eker'in konuşmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2013 bütçesi oylanarak, kabul edildi. 

AA