2005 yılında Büyükşehir Belediyesi, arsa ve konutlarını satacak!
2005 yılında Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki 50 binden fazla gayrimenkulü satıp sosyal konut yapacakmış. Belediye, değeri 3 milyar dolar civarında olan gayrimenkulünü, bir gayrimenkul şirket kurarak değerlendirecekmiş.
'Arsa ve binalarımızı satıp sosyal konut yapacağız'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: 50 bin gayrimenkulümüz var. Değeri 3 milyar dolar. Değerlendirip parasıyla deprem bölgeleri için sosyal konut üreteceğiz
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin 50 bin gayrimenkulünü, bir gayrimenkul şirketi kurarak değerlendirecek. Buradan sağlanacak gelir ile deprem bölgesinde yaşayanlar için sosyal konut üretecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, birçok projenin peşinde. Bu projelerden en önemlisinin belediyenin 50 binden çok irili - ufaklı gayrimenkulünün değerlendirilmesi olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, "Bunları bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor" dedi. Topbaş'ın bu proje ile ilgili şunları belirtti:
3 milyar dolarlık gayrimenkul
''Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurma çalışmalarımız var. Bu çalışmamızın uluslararası ölçekte olmasını özellikle istiyoruz. Çünkü burada büyük bir yabancı sermaye grubunu İstanbul'a getirmeyi amaçlıyoruz. Gayrimenkullerimizin bir bölümünü burada devreye sokmak istiyoruz. Amacımız deprem bölgelerinde risk taşıyan yerleşim alanları için konut üretmek. Bu yıl gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurup, gelecek yıl halka açmayı planlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait gayrimenkulün toplam değeri 3 milyar dolar düzeyinde.''
Metroyu da özelleştireceğiz
''Rantabilitesini çok iyi hesaplayarak, Metro dahil raylı sistemleri tamamiyle ve İGDAŞ'ı özelleştirmeyi hedefliyoruz. Bunlarla ilgili somut çalışmalarımız var ve sesli düşünmeye başladık'' diyen Topbaş, özelleştirme ve yabancı yatırım konusunda da belediyenin bir politika geliştirdiğini belirtti.
İstanbul'un 'yatırım alanı' olarak dünyada 'parlayan bir yıldız' haline geldiğini belirten Topbaş, İstanbul'a tedirgin gelen yabancıların, şimdi planladıklarının çok ötesinde yatırıma gittiklerine dikkat çekiyor.
'Yatırım yapmayan pişman olur'
Topbaş, ''Önümüzdeki üç yıl sonunda İstanbul'a yatırım yapamayan bu treni kaçırmış olacak. Şu anda büyük ölçekte taleple karşı karşıyayız. Birçok yabancı firma çıkabilecek sorunlarla ilgili bizden destek bekliyor. Başta turizm olmak üzere İstanbul'da bir yatırım hareketi başladı. Kararlı büyük kuruluşlara bizzat destek veriyor, yardımcı oluyorum'' diyor.
Gayrimenkul Yatırımcılar Birliği bu yılki zirvesinin İstanbul'da gerçekleştiğine dikkat çeken Topbaş, zirveye katılanların '5 - 10 - 15 milyar dolarlık' büyük yatırımcı grupları olduğunu, birliğin yönetim kurulu üyesi bir şirketin Akmerkez'i aldığını, İstanbul'a 500 milyon dolarlık bir yatırım daha yapmayı hedeflediğini söyledi.
Otele destek var, rezidansa yok
İstanbul'a yeni 6 - 7 yıldızlı oteller için ciddi talepler olduğunu belirten Kadir Topbaş, konuşmasında 'otel' sözcüğünün altını 'özellikle çizdiğini' belirtti. Topbaş, ''Çünkü turizm maksatlı başka amaçlarla kullanılan oteller de var. Daire satışı şeklinde çalışan devre mülk rezidans gibi. Sadece otel işletmeciliği yapanlara daha töleranslı imar uygulaması yapacağımızı ve bu tür projelere destek vereceğimizi söyledik'' dedi.
(2005 yılında 1 dolar 1.34 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)
Milliyet 15 Eylül 2005
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com