2005 yılında satılık Bizans Sarayı!
2005 yılında Sultanahmet'te yer alan Magnaura Sarayı sahibinden satılığa çıkarılmış. Milattan önce 337 ve 324 yılları arasında Konstantin'in elçileri kabul ettiği 4 katlı saray 12 milyon dolara satılacakmış.
Sahibinden satılık Bizans Sarayı
Milattan önce 337 ve 324 yılları arasında Bizans İmparatoru 1. Konstantin'in elçileri kabul edip, toplantılar düzenlediği Magnaura Sarayı, 12 milyon dolara satışa çıkarıldı. 'Saray hiç satılır mı?' diye karşı çıkanların yanı sıra emlakçıyı arayan çok sayıda meraklısı da var; ancak iş ciddiye bindiği zaman saraya talip olan yok.
Gülden TÜMER - İSTANBUL
Yerli, yabancı araştırmacının tarihin en görkemli sarayı olarak kabul ettiği Bizans'ın 'Büyük Saray'ının önemli bir parçası olan Magnura Sarayı, 12 milyon dolara satışa çıkarıldı, ancak henüz taliplisi çıkmadı. Saray, bundan 14 yıl evvel Eminönü eski Belediye Başkanı Tahir Aktaş'ın aldığı çorap fabrikasının yıkım çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. 12 yıl boyunca yapılan kazı çalışmalarıyla 13 metreye kadar inildi ve 4 katlı saray ortaya çıkarıldı. Aktaş, bu süreçte Turizm Bakanlığı ile bağlantı kurdu. Anıtlar Yüksek Kurulu'na projeler gönderdi fakat pek çok bürokratik engelle karşılaştı. Bundan iki yıl önce de sarayı satılığa çıkarıldı. Bu satışa, 'Saray satılır mı?', 'Ortak mülkiyetimizdir' diyerek karşı çıkanlar oldu ancak, 'Kimse atıp o sarayı yıkamaz. İzinsiz orada çivi bile çakılmaz' diyor.
Turistler gezemeden geri dönüyor
Saray'ın satışını üstlenen Kuşçu Emlak'ın sahibi Enis Kuşçu, merak edip arayanların oldukça fazla olduğunu söylüyor. Aslına sadık bir biçimde turizme, kültür hayatına kazandırılması gereken bir yapı olduğunu dile getiren Kuşçu, satılığa çıkarılmasına rağmen alıcı bulamadıklarını söylüyor. Kuşçu, henüz turizme kazandırılmayan saraya şimdiden turistlerin geldiğini belirterek, ''Bu yapıyı almak kolay değil. Sarayı alan bürokratik engelleri aşıp, burayı turizme kazandırma kararlılığında olmalı. Özel müze olabilir. Öyle olursa buradan çıkartılan ve Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen tarihi eserler de burada sergilenebilir.'' diyor. Avrupa'da böyle bir şeyin hayal bile edilemeyeceğini söyleyen Kuşçu şu şekilde konuşuyor: Bizde bu şekilde duruyor. Turistlerin rehberlerinde büyük sarayın parçası olarak görünüyor ve birçok turist gelip gezmek istediğini söylüyor. Ancak burada bir bekçi dışında kimse yok. O da çaresiz geri gönderiyor.
(2005 yılında 1 dolar 1.34 liraya, Reşat Altın ise 153 liraya satılıyormuş.)
Yeni Şafak 16 Ağustos 2005
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com