14 / 05 / 2024

2006 yılında kampüs gibi cezaevi!

2006 yılında kampüs gibi cezaevi!

2006 yılında fiziki şartları itibariyle çağ dışı kalan cezaevleri tek tek kapatılacakmış. Kapanan cezaevlerinin yerine içinde değişik ünitelerin yer aldığı AB standartlarında cezaevleri inşa edilecekmiş.



2006 yılında kampüs gibi cezaevi!


Kampüs gibi cezaevi


Fiziki şartları itibariyle çağ dışı kalan cezaevleri tek tek kapatılacak. Bunların yerine çamaşırhane, sağlık ocağı, kreş gibi ünitelerin yer aldığı cezaevleri inşa ediliyor


ADALET Bakanlığı, AB standartlarına uygun cezaevleri inşa edecek. İstanbul Silivri ve Maltepe'de yapımı devam eden iki cezaevi iki yıl sonra kullanıma açılacak. Yeni cezaevleri kampüs niteliğinde olacak. Kampüslerde ortak alanlar, kreş, sağlık ocağı, ziyaretçi bekleme salonları, ısıtma merkezi, çamaşırhane, mutfak, ön bekleme-kayıt ve çıkış bekleme binası, araç bakım binası, jandarma binası, araç bakım binası, duruşma salonu, personel soyunma binası, cezaevi müdürlükleri kontrol ve idare binası, trafo, su deposu, arıtma merkezi, personel lojmanları ve kontrol binaları olacak.


ÜST DÜZEY GÜVENLİK 


Cezaevlerinde hükümlülerin kişisel gelişimlerini sağlamak için eğitsel, fiziksel, sosyal ve sportif mekanlar olacak. Mahkumların üretken bireyler olarak topluma kazandırılması hedeflenecek.


Yeni cezaevlerinde güvenlik üst düzeyde sağlanacak. Giriş ve çıkışlar kontrolü ve izinsiz girişleri engellemek amacıyla göz biyometrisiyle binaya giriş çıkışlar kontrol altına alınacak. Elektronik arama amaçlı kullanılan duyarlı kapıda X-Ray cihazı bulunacak. X-Ray cihazı ceza infaz kurumuna giren her türlü eşya ve erzakın X ışınlarıyla ayrıntılı arama yapacak. Sistem aynı zamanda iki ayrı monitöre bağlı olarak sürekli izlenecek. Yeni cezaevlerinde ayrıca kapalı devre kamera sistemi ile mahkumlar izlenip kaydedilecek.


ESKİLER KAPANACAK


Cezaevinin hata duvarı üzerinde jandarma nöbetçi kuleleri ile dış güvenliğinin sağlanması amacıyla çevre ışıklandırması olacak.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Kenan İpek, ''Son dönemde ülkemiz, cezaevleri alanında hızlı değişim sürecine girmiştir. Bu kapsamda fiziki koşullar itibarıyla çağdaş infaz rejimi gereklerinin yerine getirilmesinden uzak infaz kurumların kapatılarak, yeni ve çağdaş infaz kurumlarının tasarım ve yapımına başlanmıştır. Mahkumların kültürel özellikleri, hakları ve özel yaşama saygı ilkeleri üst seviyede tutuldu. Projede metropol kentlere öncelik verildi'' dedi.


Celal YILDIZ/İSTANBUL


Akşam 1 Mayıs 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön