Emlakta Nostalji

2007 yılında İETT garajı, emlak satışını durdurdu!

2007 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale yoluyla satılacak olan Levent'teki İETT garajı arazisi, Çeliktepe'de emlak satışını durdurmuş. Satılacak olan arazi hakkında bir söylenti bile rayiç bedeli artırıyormuş.



İETT garajı, emlak satışını durdurdu


Erhan DOĞAN - Güngör KARAKUŞ / MERKEZ


21 Mart'ta satılacak olan İETT garajı arazisinin çevresinde emlak satışları durdu. Fiyatlar üçe katlandı. 


    İSTANBUL Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinin 800 milyon dolara Zorlu Grubu tarafından alınması, gözleri tartışmalı İETT garajı arazisine çevirdi. Şimdi Levent'te bulunan İETT garajı arazisinin sahibinin kim olacağı merak ediliyor. İETT arazisini Dubai Şeyhi El Maktum'a kat karşılığı vermeyi düşünen ancak eleştiriler nedeniyle geri adım atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise 21 Mart'ta arsa için ihale açmaya hazırlanıyor. Ancak Çeliktepe'de oturanlar için araziyi kimin alacağı değil, arazinin çevreye sağlayacağı rant önemli. Levent'teki arazinin Dubai Şeyhi El Maktum'a satılacağı haberlerinin ardından Çeliktepe'de emlak ve arsa satışları, fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği beklentisiyle durma noktasına geldi. Emlakçılar son 6 aydır satış yapamadıklarını belirterek , ''Alan da yok satan da'' diyerek isyan ediyor. 


SÖYLENTİ BİLE ETKİLİYOR 


    4. Levent'te emlakçılık yapan Tuğrul Sümer, emlak piyasasının spekülasyona oldukça açık olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''Bir söylenti bile rayiç bedeli otomatik olarak artırıyor. İETT arazisinin Dubai Şeyhi ile gündeme gelmesi çevresindeki emlak fiyatlarında artışa neden oldu. Piyasanın durgun olmasına rağmen fiyatlardaki artış devam ediyor. Mal sahibine göre durgunluk yok. Çünkü o, durdukça fiyatının artacağını düşünüyor. Yolun karşı tarafının bu projeden bir beklentisi yok. Ancak Çeliktepe tarafı, metronun gelişiyle prim yaptı. Şimdi inşaatı devam eden Kiler ile İETT arazisi de bölgenin değerini 2-3'e katladı.'' 

    Tuğrul Sümer ise normalde 120-150 bin YTL olması gereken dairelere 250-300 bin YTL fiyat istendiğini söyledi.  

    Gözlerin çevrildiği İETT arazisinin Çeliktepe tarafına sağlayacağı katkı, Büyükdere Caddesi'nin böldüğü iki ayrı yaşam standardını da ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Çeliktepe'nin tamamı olmasa da caddeye yakın olan kısmında önemli değişiklerin olacağı düşünülüyor. Emlak fiyatlarındaki artış da bunun göstergesi. Çeliktepe'de 20 yıldan beri emlakçılık yapan Ertuğrul Koç'un sahibi olduğu bina da İETT arazisinin bitişiğinde bulunuyor. Ertuğrul Koç, 5 katlı binasının bulunduğu 620 metrekarelik arsanın değerinin 20 milyon YTL olduğunu belirtti. Dubai Şeyhi'nin araziye talip olmasından sonra bölgedeki arsaların 2 ile 10 kat arasında değer kazandığını belirten Koç, İETT arazisinin satışının gündeme gelmesi ile birlikte binasının fiyatının yüzde yüz arttığını söyledi. Çeliktepe'de artık boş arazi kalmadığına da dikkat çeken Koç, ''Bu bölgedeki kesim fakir kesimdir. Ama şimdi daire fiyatları 300- 350 bin YTL oldu. Şu an mahallede daire satan da yok alan da yok'' diye konuştu. 

    Demirci fiyatların inanılmaz bir hızla yükseldiğini ve satışların durma noktasına gelmesinden en çok emlakçıların etkilendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: ''Olan bize oluyor. Burada emlakçılık öldü, başka yerlerden alıp satıyoruz.''


Bölgede tek daire satılmıyor


    EMLAKÇI Emrullah Demirci de Çeliktepe'nin girişinde bulunan 160 metrekarelik arsadaki binaya 2.5 milyon YTL değer biçildiğini, ancak satışın henüz gerçekleşmediğini söyledi. 

    Satışların durma noktasına geldiğini belirten Demirci şunları anlattı: ''6 ayda bir daire satabildim. Şu anda bu bölgede daire satan yok. Herkes beklemede. Geçtiğimiz günlerde bir dükkan için pazarlık yaptık ve anlaştık. Ancak tapuya giderken 50 bin YTL daha istedi. Satmak istemediğini anlayarak vazgeçtik. Çünkü insanlar buranın her geçen gün değerleneceğini düşünüyorlar. Bir malın değeri, kirası ile ölçülür. Kira bedelleri baz alınırsa burada daire fiyatı 120-150 YTL arasında olmalı. Ancak bu rakam 300-350 bin YTL civarında. Metro buraya bir değer kazandırdı. İETT arazisi, daha çok değer kazandırdı.'' Emlak büromuz burada ama Zekeriyaköy'de ev alıp sattığımız oluyor. Yoksa, bu belirsizlikte ve burada iş yapmamız mümkün değil'' dedi.

    Öte yandan, Çeliktepe'de mülk sahipleri ise susup beklemeyi tercih ediyorlar. İETT arazisi ile ilgili haberleri takip eden sakinler, Dubai Şeyhi'nin burayı alacağına kesin gözüyle bakıyorlar.


(2007 yılında Reşat Altın 240 liraya satılıyormuş.)


Sabah 11 Mart 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com