Genel

2010 yılında 823 bin 60 daire için inşaat ruhsatı alındı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2010 yılında 823 bin 60 daire için inşaat ruhsatı alındı. 2009 yılma göre yüzde 58.7 oranındaki artan ruhsat sayısı ile cumhuriyet tarihinin en yüksek değerine ulaşılmış oldu

TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2010 yılında 823 bin 60 daire için inşaat ruhsatı alındı. 2009 yılma göre yüzde 58.7 oranındaki artan ruhsat sayısı ile cumhuriyet tarihinin en yüksek değerine ulaşılmış oldu. Son sekiz yılda ruhsat sayısının en yüksek çıktığı yıl 600 bin 387 ile 2006 yılı olmuştu.

Tamamlanmış daireler için alınan iskan izinleri ise geçen yıl 2009'a göre yüzde 11.6 oranında azalma ile 357 bin 286'ya indi. Bu düşüş, 2008 ve 2009 yıllarında inşaat faaliyetinin kriz nedeniyle duraklamasından kaynaklandı. Ekonomik kriz ve durgunluk yıllarının inşaat sektörüne olumsuz etkisi 12 ile 18 ay arasındaki bir gecikmeden sonra ortaya çıkıyor. Aynı gecikme canlanma dönemlerinde de görülüyor. Konut inşaatı, ekonomideki büyümenin başlamasından yine 12 ile 18 ay sonra artmaya başlıyor.

Geçmiş dönemlerdeki krizlerde döviz kurları ve faiz oranları tırmandığı ve gelirler de azaldığı için konut satışları bıçak gibi kesilir, alman yapı ruhsatları da hızla azalırdı. Son krizde ise kurların ve faiz oranlarının istikrarını büyük ölçüde koruması nedeniyle inşaat sektörü daha kısa sürede toparlandı. Banka mevduatı ve bono yatırımlarında faiz oranlarının neredeyse enflasyon oranlarına kadar gerilemesi de parayı konuta yöneltti.

Yeni başlanan konut inşaatının zamanla tamamlanması ile konut arzı artacağı için satış fiyatları ve daire kiraları bir miktar gevşeyebilecek.

SEKTÖRDEKİ TRENDLER

Yapı istatistikleri ayrıntılı olarak incelendiğinde aşağıdaki trendler ön plana çıkıyor:

Toplam inşaat içinde betonarme karkasın payı yüzde 98'e yükselirken, yığma inşaatın payı yüzde 2'de kaldı.

Konut dışı inşaatta artış oranları, ofis binalarında yüzde 39.7, toptan ve perakende ticaret işyeri ve mağazalarında yüzde 59.7 oldu. Sanayi için yapılan inşaat ise yüzde 63.9 oranında arttı.

Yapı kooperatifleri tarafından yapılan konutların oranı yüzde 5.8 oldu. Bu oran 20 yıl önce yüzde 25'i bulmuştu. Devletin mülkiyeti altında inşa edilen konutların oranı ise yüzde 10 dolayında kaldı.

Özel sektörün inşa ettiği dairelerin oranının yüzde 84'ü bulmasıyla ruhsatsız yapılan veya iskân izni olmayan bina oranları da azalma eğilimine girdi. İnşaatta kurumsallaşma ve büyük şirketlerin toplam içindeki payının artması, yap-sat döneminde çok görülen kaçak inşaat sayısını azalttı.

2008 yılında nüfusu 100 binin altındaki yerleşim birim-lerinde yapılan konutların toplama oranı yüzde 28.7 idi. Bu oranın iki yıl içinde yüzde 37'ye çıkması sektör faaliyetinin büyük kentler dışında ve kırsal kesimde de artma eğilimine girdiğini gösteriyor.

KONUTTAKİ CANLILIK, EKONOMİYE VE SEKTÖRLERE NE ZAMAN YANSIYACAK

İnşaat sektöründeki canlılık 2010 yılında milli gelir büyüme oranının beklenenden yüksek çıkacak olmasına da katkıda bulunmuştu. İnşaat sektörü, mart ayı sonunda açıklanacak büyüme oranının yüzde 8'i aşmasında ve sanayi üretiminin kriz öncesi değerlerine ulaşmasında da önemli rol oynadı. 32 sektörden girdi alan inşaat sektöründe ruhsat sayısının hızla artması 2012 yılının milli gelir büyüme oranının da yüzde 5'i aşmasını sağlayabilecek. Ruhsat sayısındaki bu yüksek oranlı artış bu yıl ve 2012'de aşağıdaki sektörlerde ek talep yaratacak:

İnşaat sektöründeki girdilerin yüzde 14,7'sini oluşturan ana metal sanayii ile yüzde 12.5'lik paya sahip metal eşya sektörlerinde de satışlar artacak. Yuvarlak demire yönelen talebin artması İMKB'de işlem gören metal şirketlerinin değerini yükseltici etki yapacak.

Çimento, cam ve seramik sektörü konut inşaatı sektöründe canlılıktan yararlanan sektörlerin başında gelecek. İnşaat gire içinde toplam olarak yüzde 18.4'lük bir paya sahip olan bu sektörlerde iç ve dış talebin artması bilançolara da olumlu bir şekilde yansıyacak. Canlılık zamanla kereste ve plastik satışla da artıracak.

Ruhsat alınan yapıların kaba inşaatının tamamlanmasından sonra 2012 yılı içinde halı, mob beyaz ve elektronik eşya sektörlerinde de satışlar artış eğilimine girebilecek. Ruhsat il iskân izni arasında 18 ile 27 ay arası bir süre geçtiği için inşaat faaliyetindeki artış her sektöre far dönemlerde yansıyacak.
Para