Genel

2010 yılında GYO endeksi yüzde 27.7 değer kazandı!

Tuğba Saygın, '2010 yılında toplam 13 milyar TL net aktif değeriyle borsada işlem gören GYO sayısı 21 oldu. Sektörde iskonto oranı yüksek. Bundan dolayı 2011 yılında GYO'lar ön plana çıkabilir' diyor

2010 yılında yeni halka arzlarla birlikte sayıları 21'e çıkan GYO şirketleri, 2010 yılında yüzde 27.2 değer kazandı. 2010 kapanışıyla ortalama iskontosu ise yüzde 26.5 seviyelerindeydi. İskontolu GYO şirketlerini incelediğimiz tabloda Martı GYO, Reysaş GYO, Atakule GYO, TSKB GYO ve Torunlar GYO öne çıkıyor.

Gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) endeksi geçen yılı oldukça hareketli geçirdi. Özellikle yeni yapılan halka arzlarla endekse katılan yeni şirketler, buradaki beklentileri artırdı. 2010 yılında gayrimenkul yatırım ortaklığı endeksi 27.7 değer kazandı. Endeksin İMKB-100'e göre relatif getirişi ise yüzde 2.7 oldu. Değer kazandırmasıyla dikkat çeken endekslerden olan GYO'ların 2010 yılını nasıl geçirdiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini inceledik. 2010 yılının en fazla iskontolu hisselerine göre yaptığımız sıralamada Martı GYO, Reysaş GYO, Atakule GYO, TSKB GYO ve Torunlar GYO öne çıkıyor. Analistler, iskontolu GYO şirketlerinin alınabileceğini söylüyor.

Sayı 21'e çıktı

Gayrimenkul yatırım ortaklığı endeksinin performansında yeni halka arz olan Emlak Konut GYO'nun 2011 yılında önemli bir paya sahip olacağına dikkat çeken Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Tuğba Saygın, 'Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında 2010 kapanışıyla ortalama iskonto yüzde 26.5 seviyelerindeydi. 2010 yılında toplam 13 milyar TL net aktif değeriyle borsada işlem gören GYO sayısı 21 oldu. Sektörde iskonto oranı yüksek. Bundan dolayı 2011 yılında GYO'lar ön plana çıkabilir' diyor.

Öneriler GYO'lar

Tuğba Saygn'ın önerdiği iskontosu yüksek hisseler arasında İş GYO, TSKB GYO ve Emlak GYO bulunuyor. Yüzde 35 iskontolu olan İş GYO'da beklenti düzenli kira geliri elde eden ve yeni projeleriyle portföyünü büyüten şirketin elde ettiği kira gelirlerini daha da artırması. Net aktif değerine göre yüzde 37 iskontolu işlem gören TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın portföy değerinin yaklaşık yüzde 91'ini gayrimenkuller oluşturuyor. TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı için Tuğba Saygın'nın hedef fiyatı 1.17 TL olup, yüzde 20 yükselme potansiyeli ile portföy önerileri arasında tutulmaya devam ediliyor.

Borsada işlem gören GYO'lar arasında en büyük net aktif değerine sahip olan Emlak GYO ise yüzde 1.4 iskontolu bulunuyor. Emlak GYO, önümüzdeki yıllarda yapısı itibariyle diğer GYO'lardan farklı olarak net aktif değerini hızla artırabilmesi ile dikkat çekiyor.

Ekonomist