Genel

2010 yılından arta kalanlar

Bir yılı daha geride bıraktık..hızla geçen zaman sadece insanoğlunun ömrünü törpülemiyor aynı zamanda günlük hayatta kullandığımız tüm eşyaları hatta evleri de bir eskime ve yıpranma sürecine sokuyor...

Bir yılı daha geride bıraktık..hızla geçen zaman sadece insanoğlunun ömrünü törpülemiyor aynı zamanda günlük hayatta kullandığımız tüm eşyaları hatta evleri de bir eskime ve yıpranma sürecine sokuyor..sonuç olarak insan yapımı her şey eskime ve yıpranmadan nasibini mutlaka alıyor.
Günümüz Dünyasında her şey o kadar çok hızla bir değişim yaşıyor ki inanılmaz..hele teknolojik yeniliklere yetişmek mümkün değil.
Her gün farklı ve yeni modeller piyasaya sürülüyor..yenilik hiç bitmeyen bir hazine sanki..tabiatıyla inanılmaz bir tüketim ve israfta söz konusu.
Bu durum biraz da insanoğlunun doymazlığı ile ilintili..sadece eşyaların eskimesi değil ki..yeni yaşam trendleri ve her gün değişen moda eğilimleri ve renkler biraz da insanoğlunun doyumsuzluğunu ortaya koyuyor.
Yeni aldığınız bir ürün birkaç ay sonra artık demode hale gelebiliyor.
Demode kelimesine dikkat edin lütfen..bu durum artık evler için bile geçerli olmaya başladı.
Her gün pıtrak gibi yeni bir proje açıklanıyor..konsepti aynı bile olsa emsallerinde olmayan bir iki farklı yaşam argümanı veya yeni icat teknolojik bir ürün veya başka bir yenilik alıcı kitlenin gözünde bir cazibe yaratabiliyor..bu da satışı cazip kılıyor veya tetikliyor.
Bu durumda da ˜eskisinin hükmü" hiç kalmıyor!
Hatta 10-15 yıl önce inşa edilen bir konsept proje bile artık yeni yatırımların yanında neredeyse eski olarak anılıyor..İstanbul un lüks bölgelerinde inşa edilen siteler lokasyon itibariyle değerli, mülk itibariyle neredeyse ˜antika" sınıfına girdi.
Bu tür mülkler sırf bölge ve lokasyondan dolayı değer itibariyle antika statüsüne yükseldi..yoksa bu bölgelerde ki evleri bugün inşa edilen evlerle kıyaslamak bile hata olur!
Halbuki gayrimenkul projeleri başka bir emtia gibi eskime sürecini birkaç yılda yaşayan bir mamul veya üründe değil ki!
Peki bu durum nasıl açıklanabilir
Misal, otomotiv sektöründe yeni araba modelleri üretiliyor..bu modeller kasa değiştirdiği zaman insanlar 2-3 yıllık arabalarını satıp o modele yönelebiliyor..veya sıkılıp satabiliyor.
İyi de ev ise hemen sıkılıp satılacak bir eşya veya araba değil ki..yaşama bağlayan komşuluk ilişkileri, çocuğun okulu, hanımın arkadaşları vs. liste uzun..aileyi bağlayan bir çok değer ve sorumluluk varken bir anda ev değiştirmek mümkün değil.
Kişi veya aile alışık olduğu sosyal yaşamı, alışkanlıkları ve hatta sahip olduğu statüyü kolay terk edemiyor..hele kısa sürede bunları terk etmek ve taşınmakta mümkün değil.
Aslında bu tür gayrimenkul projelerinde ki konseptlerin eskimesi evden daha hızlı olabiliyor..ama esas eskime sosyal yaşam kalitesi, eğitim ve ekonomik durumla ilintili.
Mülke esas değeri katan insandır..bölgedir..sosyal yaşamdır..eğitimdir.. kurulan bu Dünya nın mütemmim cüzlerini oluşturur..gerisi ise bazen teferruattan ibarettir.
Dikkat edin lütfen bugün inşa edilen ve satılan projelerin büyük kısmında spor alanları, ortak havuz, kapalı otoparklar, jeneratör, su deposu, hidrofor, park, beyaz eşyalar, çocuk oyun alanları vb.gibi yaşamsal gereklilikler zaten sunuluyor..yani satışa arz olunan projelerin neredeyse tamamında hangi bölgeye ve nereye gidersen git bunların bir çoğu bu projelerde zaten var.

Sonuç olarak 2010 yılı sektör açısından ehven-i şer bir yıl oldu.
Gayrimenkul yatırımlarında/alımlarında öncelikler sıralaması ve beklentilere bakacak olursak..sıralama rast geledir, öncelikleri lütfen siz tahmin edin;
1-Son ekonomik verilerin ülkenin krizden çıktığını gösteriyor,
2-Sosyal yaşam kalitesi arayışı,
3-Uzun vadeli satış jargonunun cazibesi,
4-Yatırım araçları içinde gayrimenkulün alternatifsiz kalması,
5-Artan nüfusla beraber konut açığı,
6-Faizlerin düşüşe geçmesi,
7-İstikrara duyulan güven,
8-Emlak fiyatlarının düşük kalması,
9-Arsa üretilememesi gibi sebepleri sıralamak mümkün.
Hiçbir sektörde birçok neden olmadan bir yükseliş ve ivme yakalamak mümkün değildir.
Dikkat edilirse refah ve gelir seviyesi arttıkça da ülke insanının gayrimenkul yatırımları da hızla artıyor.
İyi haftalar, mutlu yıllar..