Genel

2011 Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa ’nın yılı olacak!

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa"da bu yıl büyük bir değişim yaşanacağını belirtti...

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hasköy, Sütlüce ve Kasımpaşa"da bu yıl büyük bir değişim yaşanacağını belirterek œTalimhane ve İstiklal Caddesi aksındaki büyülü dünya bir anda kendini Sütlüce"den Hasköy ve Kasımpaşa"ya kadar hissettirmeye başlayacak dedi

Vizyonunu œBeyoğlu; kültür-sanat-turizm endüstrisinin merkezi olacak diye belirleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, œ5 binden fazla binayı restore ederek Güzel Beyoğlu Projesi"ni hayata geçirdik. 2011 Sütlüce, Hasköy, Kasımpaşa"nın yılı olacak diyor. İşte ilçeye ilişkin projeler:

¢ Beyoğlu"nda ikinci döneminiz. Hangi alanlara ağırlık veriyorsunuz

Geçen yedi yılda çalışmalarımızı çok değişik alanlara yönlendirdik. Yaptığımız her işin ortası ve merkezine insanı yerleştirdik. çocuklar için okullar, kütüphane gençlik merkezi, kadınlar için semt konaklarında yaptığımız faaliyetler var. Beyoğlu"nda geçen yedi yıl içerisinde 15 binden fazla yeni yatak, 2 binden fazla turistik işletme açılmış.

ZİHNİYET DEVRİMİ: GÜZEL BEYOĞLU

¢ Beyoğlu"nun vizyonunu geliştirmek adına yaptığınız en önemli projeleriniz neler

En çok önemsediğim proje, eski eserleri restore ettiğimiz ˜Güzel Beyoğlu Projesi". Proje kapsamında bugüne kadar 5 binden fazla binayı restore ettirdik. Bunu 500 milyon dolardan fazla para harcayarak ve KUDEP"i kurarak yaptık. Beyoğlu"nun dönüşümündeki sihirli cümle budur. Bunun için 10 mimarın oluşturduğu bir ofis kurduk, başına bir kişi görevlendirdi. œBeyoğlu, Kültür Merkezi ve kültür-sanat-turizm endüstrisinin merkezi olacak diyerek vizyon belirledik. Burası kültür-sanat imal eden ve hayatını böyle kazanıp bunu ihraç eden bir bakışımız var. Sokak sokak dolaşıp insanlara bunu anlattık. İkna olanlar vizyonumuzu kabul edip inandıkları için dönüşüm başladı. Güzel yollar yaparak, binaları güzelleştirerek ikna ettik. İşler kendiliğinden rayına oturdu. İşletmelerdeki masa-sandalye dizaynı ile Beyoğlu"na bir standardı getirdik. Yeni açılanlar da onları misal aldı, söylemeye bile gerek kalmadı. Sihirli bir el değmişcesine birbirinin benzeri güzel mekanlar açılmaya başladı. Burada bir zihniyet devrimi gerçekleştirdik.

İşžYERLERİ TEKRAR KONUT OLUYOR

¢ Gençlik ve aileyi odaklı projeler neler

Mahallelerin kesiştikleri noktalara semt konakları yapılamaya başlandı. şžu an sayıları 14. Semt konaklarında anaokulları, sağlık ocakları internet kafeler, kütüphaneler, gençlik merkezleri, kadınları sosyalleştirmeyi amaçlayan kurslar. Gençliğe yönelik kamplarımız var. Beyoğlu merkez olduğu için sitelerin çok olmadığı bir ilçe. Buna rağmen Beyoğlu"na dönüş başladı. Tophane, Kasımpaşa, Tünel ve Galata"nın değeri arttı. Konuttan işyerine dönen yerler tekrar konut oldu. Vizyonu koyuyor, mekanizmayı iyi işletiyorsunuz.

Üç SEMTE DÖRT DÖRTLÜK PROJELER

¢ İlk kez bize açıklayacağınız 2011 yılında gerçekleştireceğiniz bir projeniz var mı

2011 Hasköy ve Sütlüce"nin yılı olacak. Kamuoyu Sütlüce"de inanılmaz değişim ve dönüşüm görecek. Talimhane ve İstiklal Caddesi aksındaki bu çekici, büyülü dünya bir anda kendini Sütlüce"den Hasköy ve Kasımpaşa"ya kadar hissettirmeye başlayacak. Buralarda El Cezire televizyonu, Hilton Otel, Zaha Hadid"in yapacağı çok güzel bir müze ve yeni başlayacak olan büyük bir tüp geçit çalışması. Tüm bunlar gözlerin Sütlüce, Hasköy ve Kasımpaşa hattına çevrilmesine neden olacak.

Mekanlar değişince suç oranları çok düştü  

¢ İlçede tehlike arz eden yapı stoğu nedir

çok azaldı. Beyoğlu"nda rehabilite edilen mekanlar ortamı değiştirdiği için kapkaç azaldı. Bütün ˜kötü" denilen binalar sahiplenildi, yaşanılan mekanlar oldu. Tinerci yuvası olmaktan çıktı. 2011"de Talimhane-İstiklal Caddesi-Tünel ve Galata Meydanı hattına yeni bir hat daha ilave ediyoruz. Yüksek kaldırımda Galip Dede Yokuşu ve Galata Meydanı arasını rehabilite ederek burası turistik bir aksa dönecek. Burası inanılmaz konuşulacak.  

İdeal Beyoğlu için 10 yıl  

¢ Turizmle ilişkilerinizin çalışmalarınıza katkısı nedir

Zemini o zaten. Bir turizmci iki şeyi düşünür. Müşterisi her kimse sorgulamadan onu mutlu etmeyi düşünür. Müşterisini ağırladığı mekanın odasından, çevresine, çöpüne kadar en iyisinin olması için uğraşır. Bir ilçe Belediye Başkanı da tıpki turizmci gibi nüfusun her birine hizmet etme anlayışıyla yaklaşır. Onun mutluluğunu merkez alıp çalışır.

Bu bir avantaj. Vizyonunu oluşturmuş bir belediye başkanından Beyoğlu"nu devralmak benim en büyük şansım.

¢ İdealinizdeki Beyoğlu için daha ne kadar zamana ihtiyaç var

İdeal Beyoğlu için 10 yıla daha ihtiyaç var. İşini çok seven biriyim, işimi aşkla yapıyorum. İlk bir-iki yıl intibakla geçiyor. İnsanlar sizi daha iyi anlamaya başlıyor. Projeleri kabulleniyor ve sonuç alıyorsunuz.

ARTIK SAHİPSİZ BİNAˆYOK

¢ Beyoğlu"nun sahiplenilmemiş binaları ne durumda şimdi

Beyoğlu"nun en önemli sorunu sahibi olup da sahiplenilmeyen binalar... Sahibi binayı para etmediği için satamıyor kendi de tamir etmiyordu. Para edince sahiplendi ve sattı. Yeni alan da tamirat yapacak. Bir yer ekonomik değer kazanmadan sahibi de ilgilenmiyor ilgilisi de bakmıyor. Biz güzellikleri ortaya koydukça sahipleri de günyüzüne çıktı. Gerçekten sahibi olamayan binaların oranı çok düşük. Tarlabaşı"ndaki böyle binaların oranı yüzde 3...  

Türkiye"de değeri en çok artan ilçe  

¢ Bürokratik engeller nasıl aşıldı  

Yaptığımız en önemli işlerden biri de bilgi işlem mekanizmasını hayata geçirmek oldu. İnteraktif belediyeciliği kurmuşuz. Veriye dayanan bilimsel ve insana açık bir yönetişim modelini doğru kurmuş bir belediyeyiz. İstanbul"da ve Türkiye"de en fazla değeri artan ilçe Beyoğlu. Emlak değeri artarken siz anında satış yapıyorsunuz, borsa gibi. Hızlı işleyen mekanizmamız yatırımcıyı cezbediyor. Önünde bürokrasi yok...
Star/şženol BAşžTAKAR - Neziha çAKIROĞLUˆ