2011 Konut Kurultayı'na rekor katılım oldu!
TOKİ tarafından düzenlenen, Türkiye'nin kentsel dönüşüm stratejilerinin belirlenmesine de katkı sağlaması hedeflenen 2011 Konut Kurultayı'na rekor katılım oldu
Kurultaya 30 ülkeden aralarında bakan ve yerel yöneticilerinde yer aldığı 4 bin kişi katıldı TOKİ'nin 500 bin konut hedefine ulaştığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konut üretiminde yeni hedefi 2023'e kadar 1 milyon konut üretmek olarak açıkladı. Yabancı katılımcılar da TOKİ'nin kendileri için model olabileceğini vurguladı
TOKİ'nin düzenlediği 2011 Konut Kurultayı, 2 günde 30 ülkeden bakan, müsteşar ve temsilcilerin yanı sıra uzmanlar ve yerel yöneticilerin de yer aldığı 4 bin katılımcıyı biraraya getirdi. Uzmanlar, çok yönlü tespit ve önerileriyle, Türkiye'nin kentsel dönüşüm geleceğine ışık tuttu. İstanbul'da 7.0 büyüklüğünde bir depremin zararının 100 milyar dolar, kentsel dönüşümün maliyetinin ise 25 milyar dolar olduğu belirtilirken, kentsel dönüşümün devlet politikası haline getirilerek, koordinatör kurum oluşturulması, öne çıkan mesajlar arasında yer aldı. Tüm görüşleri dikkate alacaklarını söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 'Bundan sonra deprem esaslı kentsel dönüşümü hedefliyoruz, kentsel dönüşümü ise köylere ve kasabalara kadar yaygınlaştıracağız' dedi.
REKOR KATILIM GERçEKLEşTİ
2011 Konut Kurultayı, iki gün boyunca rekor katılıma sahne oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı kurultaya, 30 ülkeden bakan, müsteşar ve temsilcilerin yanı sıra, yerel yöneticiler, uzmanlar ve sektör temsilcilerinin de bulunduğu 4 bin davetli katıldı. Toplam 11 oturuma 15 yabancı, 51 Türk konuşmacı katılarak, kentsel dönüşüme ilişkin çarpıcı yorum, tespit ve bilimsel verileri dile getirdi. Kurultayın sonuçlarını değerlendiren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 Konut Kurultayı'nın ülkemiz, insanlık ve şehirlerimiz için çok önemli bir veri tabanı oluşturduğunu belirtti. Kurultayın Türkiye'nin yanı sıra gelişmekte olan ülkelere de çok fayda sağlayacağını vurgulayan Bayraktar, 'Bu tip toplantılar ibadet gibi, spor gibidir. Etkisini bir anda göstermez ama toplumlar için çok önemlidir. Türkiye gibi kişi başına gelirini 10 -12 bin doların üzerine çıkartan ülkeler kentsel dönüşüme girmek zorundadır. Halkla el birliğiyle bunu yapmak zorundadır. Türkiye olarak çok ciddi bir kalkınmamız var. Avrupa'yla bütünleşme gayreti içinde onurlu bir fotoğraf vermeye çalışıyoruz. Bundan sonra deprem esaslı kentsel dönüşümü hedef alıyoruz, kentsel dönüşümü köylere ve kasabalara kadar yaygınlaştıracağız' dedi.
DÖNÜşÜMÜN MALİYETİ 25 MİLYAR $
Konut Kurultayı Danışma Kurulu üyesi Affordable Housing Institute Kurucusu David Smith ise, kurultaya olan yoğun ilgi ve katılımdan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, iki gün boyunca yapılan sunumlardan çok faydalandıklarını vurguladı. Smith, TOKİ'nin kısa sürede 500 bin modern ve yüksek standartlara sahip konut üretmesinin çok etkileyici olduğunu sözlerine ekledi. TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, İstanbul'da olası 7.0 büyüklüğünde bir depremin 100 milyar dolar hasar yaratacağını, bu sorunun yaşanmaması için gerekli kentsel dönüşümün maliyetinin ise 25 milyar dolar olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün devlet politikası haline getirilmesi ve koordinatör bir yapının oluşturulması da, kurultayın öne çıkan mesajları arasında yer aldı.
'Türkiye dünyanın lokomotifi, gurur duyuyoruz'
Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Başkanı (UN-HABITAT) Joan Clos, Türkiye'nin bölgenin ve dünyanın lokomotifi olduğunu belirtti. Önümüzdeki 30 yılda nüfusun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağını belirten Joan Clos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, 'Siz kentleşme konusunda çok ilginç projeler gerçekleştirdiniz. Biz de bununla çok gurur duyuyoruz. Türkiye'nin siyasi konumundan biz de yararlanmak istiyoruz. Habitat olarak Türkiye ile aramızdaki ilişkiyi artırmak istiyoruz. Ümit ederiz ki yakın gelecekte size güzel bir haber verme imkanını da bulacağız. Bölgede hakikaten büyük bir siyasi etkiniz var, ümit ediyorum gelecekte bu etki daha da artacak. İşte bu yüzden bizler sizinle burada çalışmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz' diye konuştu.
'TOKİ çevre ülkelerine rol model oldu'
2011 Konut Kurultayı kapsamında düzenlenen 'Bakanlar ve Uluslararsı Kuruluşlar Arasında İşbirliği çalıştayı'nda TOKİ ile ikili ilişkileri olan ya da görüşmelerde bulunan ülkelerin ilgili bakanları ve yetkilileri biraraya geldi. Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştıya TOKİ Başkanı Erdoğan Bakraktar, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un yanı sıra Bosna Hersek, Ürdün, Pakistan, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Yemen, Katar, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden bakanlar ve yetkililer katıldı.
HABİTAT 3 TÜRKİYE'DE OLABİLİR
BM İnsan Yerleşimleri Başkanı Joan Clos'unda katıldığı çalıştayda, Erdoğan Bayraktar ve Joan Clos, UN HABITAD ile TOKİ arasında işbirliği yapılmasına ilişkin niyet belgesi imzaladı. 'Türkiye için bir sürprizimiz olabilir' diyen Clos, 'Habitat 1975 yılında kuruluş toplantısını yaptı. İkinci toplantısı 1996'da İstanbul'da yapıldı. Toplantıları 20 yılda bir yapıyoruz. Üçüncü toplantının hazırlıklarını yapıyoruz. Bu toplantının İstanbul'da olma ihtimali yüksek' diye konuştu. TOKİ'nin Türkiye'de oluşturduğu önemli bir birikim olduğuna değinen Clos, TOKİ'nin dünya için rol model olduğunu, HABITAT'ın bu bilgi ve deneyimlerden yararlanmak istediğini kaydetti.
'Kentsel dönüşüm sosyal dönüşümün anahtarı'
Toki modelinin uluslararası düzeyde pek çok ülke tarafından dikkatle izlendiğine işaret eden TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin büyük bir kalkıma hamlesi içinde olduğunu, büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını ve geliştiğini ifade etti. Bu gelişmeye paralel olarak şehirlerin çarpık, plan dışı kaçak ve depreme dayanıksız yapılardan arındırılması gerektiğini belirten Bayraktar, kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek olmadığına, aynı zamanda sosyal dönüşümün de anahtarı olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, kentsel dönüşümlerin çağdaş ve modern şehirler oluşturmanın ötesinde hayat standartlarını artırdığını dile getirerek, 'Kentsel dönüşüm yoksulluğu azaltır, doğal kaynakları korur ve sağlıklı çevreler oluşturur, gettolaşmada ciddi oranlarda düşüş meydana getireceği gibi gecekondu bölgelerindeki illegal oluşumların önünü keser, iş potansiyelini artırarak ekonomiyi canlandırır ve işsizliği azaltır' dedi.
Başbakan Erdoğan'dan ikinci konut hamlesi
2011 Konut Kurultayı'nın açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 500 bin konut hedefine ulaştıklarını söyleyerek haziran sonrasında ikinci bir 500 bin konut müjdesi verdi. Erdoğan, bu hedefin 2023'te tamamlanacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, '12 Haziran seçimleriyle birlikte önümüze yeni bir 500 bin konut hedefi koyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'e yeni bir 500 binlik paket. İnşallah, bu 500 bin konutu da 2023 yılında tamamlamış olacağız' diye konuştu. TOKİ'nin bugüne kadar ürettiği 483 bin konutun insanların başını sokabilecekleri bir çatıdan çok daha fazlası olduğunu anlatan Erdoğan, bu sayının yüzde 82'sinin, yani 399 bininin, kar amacı güdülmeyen sosyal konut niteliğinde olduğuna da dikkat çekerek, orta-alt gelir grubu ve yoksullara yönelik 324 bin konut ürettiklerini, gecekondu dönüşüm, afet konutu, tarımköy kapsamında da 75 bin konut rakamına ulaştıklarını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, '19 yılda 43 bin konut üretilirken, biz sadece 8 yılda 483 bin konut rakamına ulaştık. Belki 483 bin rakamı tam olarak zihinlerde somutlaşmayabilir. Bir başka ifadeyle, 100 bin nüfuslu 20 şehir ya da bir adet Bursa şehrini sıfırdan inşa ettik' dedi.
'GECEKONDULAşMAYA SON VERDİK'
Erdoğan, Türkiye'de çarpık kentleşme ve gecekondulaşmayı yüzde 100 oranında durdurduklarını ifade ederek, 'Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'da 'favela', Latin Amerika'da 'barrio' ya da Türkiye'de 'gecekondu'nun, bir süreç değil sonuç olduğunu vurgulayarak, çarpık kentleşme, terör, yoksulluk ve bunların doğurduğu göçün, dünyanın birçok ülkesinde alt yapının olmadığı, insanca yaşam şartlarının asgarisinin dahi bulunmadığı bu sonuçları yarattığını anlattı. Siyasi popülizmin de bu sonuca hoşgörüyle baktığını, başta İstanbul olmak üzere tarihi kentlerin çevrelerinde yığınla insanın yaşadığı varoşların oluştuğunu hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'de hamdolsun biz bu süreci neredeyse yüzde 100 oranında durdurduk diyebiliriz. Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik. Zira İstanbul şu yaşadığımız İstanbul olmamalı. İstanbul'u değiştirmemiz şart. Daha çok almamız gereken mesafe var. Bunu vatandaşlarımızla da paylaşmak istiyoruz. Orada ciddi engeller var. Bunu aşmakta zorlanıyoruz. İstiyoruz ki onlarla bu süreci paylaşarak, bunu gerçekleştirelim. çarpık kentleşmeye artık müsaade etmiyor, asla müsamaha göstermiyoruz' dedi.
'Dönüşümü İstanbul'un tamamına yayacağız'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, şehirleri canlı bir organizmaya benzettti, Kadir Topbaş, şehirlerinde başı kolu, ayağı olduğunu, bir parçasının eksik olmasını halinde o şehrin 'Sakat şehir' olacağını kaydetti. Kentin 1/100.000.000'lik çevre Düzeni Planı'nı oluşturmak için İstanbul Metropolitan Merkezi'ni (İMP)kurduklarını anlatan Kadir Topbaş, 'Burada özellikle kentsel dönüşüm adına bazı çalışmaları da başlattık' dedi. Projeler hakkında bilgi veren Kadir Topbaş, 'Maltepe Dragos'ta sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm adı altında yaptığımız çalışmalar bitti. Ocak ayı içerisinde Cendere Vadisi'nde 170 hektarlık alandaki kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımızı da başlattık. 14 Ocak itibariyle de meclisimizden 1/5.000 ölçekli planlar geçti. Yine 180 hektarlık Küçükçekmece-Avcılar arasındaki bölgede de bir kentsel dönüşüm taslak projeleri hazırlandı' dedi.
'Hedef herkese sağlıklı konut üretmek olmalı'
Uluslararası şehir ve Bölge Plancıları Birliği (ISOCARP) Başkanı Ismael Fernandez Mejia, konut sorununa sayısal olarak bakmamak gerektiğini, dünyada yaşanabilir konut projelerine ihtiyaç olduğunu belirterek, 'Herkese konut felsefesiyle yapılan konutlar belki sayısal olarak yeterli olabilir ama sosyal sorunların artmasına da yol açabilir' dedi. Mejia, mali krizin hala bazı ülkeleri etkilediğine işaret ederek, 'Ekonomik iyileşmeyi konsolide ederken geleceğe yönelik altyapı projelerini sürdürmemiz için gerekli kaynakları da aklımızda tutmamız gerekiyor. Gelişmekte olan dünyada ekonomi ve küresel kalkınmanın önünde bulunan en önemli konulardan biri herkese konut sağlama ihtiyacıdır' diye konuştu. ISOCARP olarak konut projelerine yapılan yatırımların, yaşanabilir kentler yapılması yolunda kullanılması gerektiğine işaret eden Mejia, 'Konuya sayısal olarak bakmıyoruz. Dünyada ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, öncelikle projelerinin yaşanabilir olmasına dikkat etmelerini istiyoruz. Bütün dünyada yaşanabilir konut projelerine ihtiyaç var. Yerel yönetimler mutlaka onaylayacakları inşaat ruhsatlarında AVM, park, okul, otopark gibi bazı şeyleri şart koşmalı. Toplu ulaşımla da bağlantısı olmalı ki çoğunlukla bunun yapılmadığını görüyoruz' dedi.
Sabah Emlak