26 / 12 / 2024

2011'de 231 milyar TL yatırım yapılacak!

2011'de 231 milyar TL yatırım yapılacak!

51.8 milyarı kamu tarafından olmak üzere önümüzdeki yıl 230.6 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Kamu yatırımlarında aslan payını ulaştırma alacak



51.8 milyarı kamu tarafından olmak üzere önümüzdeki yıl 230.6 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Kamu yatırımlarında aslan payını ulaştırma alacak. Özel ve kamu genelinde en çok yatırımsa 76.2 milyar TL ile imalat sanayiinde yapılacak...

EKONOMİ yönetimi, 2011 yılında Türkiye'de 230.6 milyar TL yatırım yapılacağını öngörüyor. Bunun 51.8 milyar TL'si kamu tarafından gerçekleştirilecek. Özel sektörden beklenen yatırım miktarı ise 178.8 milyar TL. Kamu, yeni yılda en fazla yatırımı 16 milyar TL ile ulaştırma sektöründe yapacak. Ulaştırmayı eğitim ve tarım sektörleri izleyecek. Ülkede özel ve kamu olarak toplamda en fazla sabit sermaye yatırımı yapılacak sektörse 76.2 milyar TL ile imalat sanayiinde olacak. Mahalli idareler de 2011 yılında 16.7 milyar TL'lik yatırım yapacak. 2010 yılı bütçe ödeneklerine yılın geri kalanında yatırımlar için ilave 11 milyar TL kaynak ayrıldı. Bu tutarın 7.5 milyar TL'lik kısmı ulaştırma yatırımlarına, 525 milyon TL'lik kısmı KÖYDEşž projesine, kalan kısmı da TÜBİTAK ArGe, SODES, Afet Konutları yapımı ve diğer yatırımlara ilave edildi.

2011 Yılı Yatırım Programı'nda Dokuzuncu Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve 2011 Yılı Programı öncelikleri esas alınacak. 2011 Yılı Programı'nda yer alan ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla hükümet, makroekonomik politikaların, sektör programları ile bölge planları ve bölgesel gelişme amaçlı programların ve bunlarla ilgili yatırımların koordineli bir şekilde yürütülmesini esas alacak.

ASLAN PAYI ULAşžTIRMANIN
Kamu 2011 yılında 51.8 milyar TL sabit sermaye yatırımı yapacak. Yeni yılda kamu ve özel toplamında en çok yatırımın imalat sektöründe olacağı hesap edilirken, kamunun yatırımlarından aslan payını ulaştırma sektörü alacak. 16 milyar TL yatırım yapılacak olan ulaştırma sektöründe ise demiryolu 4.2 milyar, karayolu ve otoyollar da 3 milyar TL'nin üstünde yatırımla tanışacak.Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi için çalışmalar devam edecek. Başta Ankara-Ü®stanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas ve Halkalı-Kapıkule hatları olmak üzere toplam uzunluğu 2 bin 297 km ve toplam yapım bedeli 10.4 milyar dolar olan hızlı tren projelerinin yapım çalışmaları hızlandırı-lacak. Birçok bölgede mevcut demiryollarının standartları yükseltilecek. Bazıları yeniden yapılacak. Ankara-Sivas, Sivas-Erzincan, Yerköy-Kayseri, Erzincan-Kars, Ankara-İzmir, İstanbul-Edirne, Trabzon-Erzincan, Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarba-kır, Eskişehir-Antalya, Konya-Antalya gibi hatlarda yüksek hızlı hat projeleri start alacak. Ayrıca Ekim 2010 itibarıyla yaklaşık 19 bin kilometreye ulaşan bölünmüş yolların 2012 yılında toplam 22 bin 500 km'ye çıkartılması planlanıyor.

BELEDİYELERDE YATIRIM SÜRECEK
2011 yılı bütçesinde mahalli idarelerin gelir payları yüzde 10.7 oranında artışla 23.7 milyar TL olarak belirlendi. Mahalli idareler ise 2011 yılında 16.7 milyar TL yatırım yapacak. Ayrıca kırsal kesimin altyapısını desteklemek amacıyla KÖYDEşž ve BELDES projelerine toplam 950 milyon TL kaynak ayrıldı. Bunların yanı sıra sokak aydınlatma bedellerini Hazine ödeyecek. Belediyelerin katı atık tesisi yapımı desteklenecek. Atık su arıtma tesislerine enerji desteği sağlanacak. Yeni yılda içme suyu için 771.6 milyon, kanalizasyon için 105.5 milyon, teknoloji araştırma içinse 1 milyar TL kaynak ayrılacak.Tarım sektöründe 5.8 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Bunun 3.3 milyar TL'si sulama projeleri için kullanılacak. GAP bölgesindeki sulama yatırımları hızlandırılacak. 2012 sonuna kadar ana kanalların yapımı tamamlanacak. Ayrıca bu sektörde çiftçinin alan ve ürün bazında üretiminin desteklemesine devam edilecek. Bu kapsamda 6 milyar TL destekleme ödemesi yapılacak. Tarım kesimine yapılacak transferlerin toplamının ise 9.8 milyar TL düzeyine ulaşması öngörülüyor.

EĞİTİM VE SAĞLIK ÖZEL ÖNEMDE
Eğitim için yaklaşık 6.5 milyar TL yatırım yapılacak. Bunun 1.7 milyar TL'si yüksek öğretim, 570 milyon TL'si ise meslek ve teknik eğitim için yapılacak yatırımlara harcanacak. 510 milyon TL GAP bölgesindeki üniversitelerin altyapı yatırımlarına aktarılacak. Ayrıca TÜBİTAK'ın 2010 yılında 625 milyon TL olan ödeneğin yüzde 28 oranında artırılarak 2011 yılında 800 milyon TL'ye çıkarıldı. Üniversitelerin ArGe ödenekleri yüzde 23 oranında artırılarak 547 milyon TL'ye ulaştı.Sağlık yatırımları ise 3 milyar TL'yi bulacak. 25-26 ilde bölgesel sağlık merkezleri kurulacak. Enerji için 3.4 milyar TL yatırım hayata geçirilecek. Madencilik sektörü için 1.6 milyar TL yatırım yapılacak. Enerjide daha çok devam eden yatırımlar desteklenip bundan sonraki projelerin özel sektör eliyle yapılması sağlanacak.

50 İLE KALKINMADA ÖNCELİK
Programla 50 ile kalkınmada öncelik verilecek. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler listesinde Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri), çankırı, çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, şžanlıurfa, şžırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak yer alıyor.
Para

 

 


Geri Dön