Genel

2011'de nereye yatırım yapmalı

Dünya ekonomisinin yeni yılla ilgili beklentileri gayet iyi. Dünya ekonomisi 2011'de yüzde 4.2 büyüyecek ve dünya toplam geliri, piyasa fiyatlarıyla 61.9 trilyondan dolardan 65.4 trilyon dolara çıkacak

Amerikan Merkez Bankası'nın çok fazla para basmasına rağmen küresel enflasyon yükselmeyecek, çünkü gelişmiş ülkelerde boş kapasite var. Dolayısıyla gelişmiş ülkelerde faizler düşük kalacağı için gelişmekte olan ülkelere para akışı devam edecek. Bu para, sıcak para girişinden çok 'doğrudan yatırım' şeklinde olacak. Böylece gelişmekte olan ülkelere gelen doğrudan yatırımların miktarı geçen yıla göre 32 milyar dolar artarak 328 milyar dolara ulaşacak. Almanya ve Fransa ekonomileri de 2011'de büyüyeceği için Avrupa'nın sorunlu ülkeleri Yunanistan, İrlanda, İspanya ve Portekiz riskleri mali piyasalarda yıkıcı bir ortam yaratamayacak.
Türkiye'ye gelince... Türkiye ekonomisi son birkaç yıldır iç ve dış şoklara dayanıklı olduğunu gösterdi. Kamu maliyesi sağlam, bankalarda sorun yok. Özel sektörün yatırımlarından kaynaklanan cari açık riski de yönetilebilir durumda. Zira özel firmaların dış borçlarının bir kısmı gerçekte kendilerine olan borçlardan oluşuyor. Zaten bu borçların dünya ekonomisinde krizin en sert yaşandığı dönemde rahatça ödendiğini de herkes gördü. 'Borçlarımızı ödeyemeyiz, IMF'den 35 milyar dolar alın bize verin' diyenler istekleri yerine getirilmeyince, her ay 4-5 milyar dolarlık borçlarının geri ödemesini sorun çıkarmadan yapabildiler. Demek ki kolay borçlandıklarına göre kolay ödeyebilecekler.

Ayrıca Türkiye ekonomisi, Avrupa ülkelerinin arasından, temel ekonomik göstergeleri sağlam bir ülke olarak öne çıkıyor. Bu nedenle küresel yatırımcılar Türkiye'ye yatırıma devam edecek. Genel seçimler için yapılan anketlerde yine AK Parti'nin tek başına kazanacağı tahmin edildiğinden Türkiye'nin kredi notu yükselecek ve faizler bir miktar daha gerileyecek. Yeni yılla ilgili beklentiler işte bu şekilde olumlu.

Peki 2011'de hangi araçlara yatırım yapmalı Türkiye'ye para akımı devam edeceğinden, döviz yükseldiğinde Türk parasına geçmeli. İMKB 100 endeksinin 2011'de yüzde 18-20 yükseleceği öngörülüyor. Dolayısıyla işlem hacmi büyük olan sağlam şirketlerin hisseleri satın alınabilir. Gıda, iletişim, enerji ve otomotiv sektörleri cazip olabilir. Ayrıca Türk eurobondlarından 2020 vadeli olanlara da yatırım yapılabilir. Hazine bonosu ve tahvillerde iki yıl vadeli olanlar tercih edilebilir.

Altın fiyatlarına gelince... Altın fiyatlarının 2011'de yüzde 20 yükseleceği tahmin ediliyor. Goldman Sachs firması, altının bir onsunun (31.1 gr) 2011 sonunda 1.690 dolara kadar çıkacağını öngörüyor. Euro/dolar paritesini ise JP Morgan yatırım bankası, önümüzdeki yılsonunda 1.48 olacağını hesaplıyor. Bu arada iyi seçilmiş gayrimenkullere yatırım da uzun vadede muhakkak kazanç sağlar. Yatırım araçlarındaki gelişme tahminleri de işte bu şekilde.

İnsanın kendisine yatırım yapması konusuna gelince... Kişinin kendi sağlığına ve eğitimine yapacağı yatırım, kişisel kazanç olanaklarını yükseltir ve kaliteli bir yaşam sağlar.

Bütün bunların arasında 'en doğru yatırım hangisi' diye sorarsanız... En doğru yatırım tahmini, yatırımcının kendi iç sesine uymasıdır. Sıkıntısız, iyi bir sene geçirmek için 2011'de de bu gerçekten uzaklaşmamakta fayda var.
Sabah/Süleyman YAşžAR