29 / 04 / 2024

2013 yılında özelleştirmeler 13,4 milyar dolarla rekora imza attı!

2013 yılında özelleştirmeler 13,4 milyar dolarla rekora imza attı!

Son dönemdeki özelleştirmeler kasayı doldurdu. Bu yıl 21 Ağustos'a kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulaması tutarı büyük bölümü enerjide olmak üzere 13.4 milyar $'la rekor kırdı. Aslan payı enerjide..



Türkiye'nin 1986 yılında başlayan özelleştirme sürecinde bugüne kadar 56.6 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, bu yıl 21 Ağustos'a kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulaması tutarı büyük bölümü enerji sektöründe olmak üzere toplam 13.4 milyar dolarla rekor kırdı. 


MASADA OLANLAR VAR 

Reuters'ın derlediği bilgilere göre, bu yıl içinde satış devir işlemi gerçekleşen özelleştirme işlemleri ise 10.6 milyar dolara ulaştı. Bu yıl içinde Salıpazarı Liman Sahası'nın da içinde bulunduğu onay aşamasını bekleyen bazı özelleştirmelerin toplam bedeli 941 milyon dolar ve içinde Toroslar EDAŞ'ın da bulunduğu sözleşme imza aşamasında olaıı kuruluşların toplam özelleştirme değeri de 1.8 milyar doları buluyor. 


SON 10 YILDA HIZLANDI 

Türkiye'nin 1986 yılında başlayan özelleştirme serüveninde 2002 yılına kadar toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken telekom, bankacılık, enerji ve limanlar gibi sektörlerin ön plana çıktığı pek çok sektörde 2003 yılından bugüne kadar toplam 48.6 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleşti. Sektörel bazda bu yıl daha çok elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmeler ön plana çıktı. 


Kayıp kaçağı özel sektör bitirecek


YÜKSEK kayıp kaçak oranları nedeniyle verimli işletilemeyen elektrik dağıtım şirketleri borç yükünün artmasına sebep olurken bu sorumluluk özelleştirmelerle birlikte özel sektöre devredildi. Üretim tarafında ise Enerji Bakanı Taner Yıldız, özelleştirmelerden de yaklaşık 13 milyar dolar hedeflediklerini söylemişti. 


Şirketlerin yeni gözdesi limanlar 

Özelleştirmede son yıllarda liman sektörü de ön plana çıktı. TCDD'ye ait limanlardan, Mersin Limanı 2007 yılında, Samsun ve Bandırma Limanı 2010 yılında. İskenderun Limanı 2011 yılında işletme hakkının verilmesi yöntemiyle 36 yıl süre ile özelleştirildi ve bu ihalelerden toplamda 1.43 milyar dolar gelir elde edildi. 


Akşam Gazetesi


Geri Dön