Genel

2013'te 50 bin metrekareyle ofis kiralama rekoru kırıldı!

Ekonomide yaşanan canlanma ofis kiralarına da zirve yaptırdı. Cushman&Wakefield'ın raporuna göre 2013'te 50 bin metrekareyle ofis kiralama rekoru kırıldı. Kağıthane ve Ümraniye popüler ilçeler oldu...

Ekonomide yaşanan canlanma ofis kiralarına da zirve yaptırdı. Cushman&Wakefield'ın raporuna göre 2013'te 50 bin metrekareyle ofis kiralama rekoru kırıldı. Kağıthane ve Ümraniye popüler ilçeler oldu.



Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield'in 2013 raporu ekonomideki canlanmanın ofis kiralarına yansıdığını gösterdi. Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Üyesi Tuğra Gönden, "Geçen yıl toplam ofis işlem hacmi 250 bin metrekareye ulaştı. Bu rakamın yarısını kullanım amaçlı satın almalar oluştururken, bazı kurumsal şirketler ise alan gereksinimlerini B sınıfı ofis binalarında çözmeyi tercih etti. Böylece yıl boyunca toplam 50 bin metrekare yeni kiralama işlemi gerçekleşti" dedi. Bu rakam kiralama rekoru anlamına geliyor. 


KAĞITHANE VE ÜMRANİYE ÖNE ÇIKTI 

Rapora göre, özellikle Ümraniye ve Kağıthane bölgesi yeni ofis açmak isteyenler için önemli bir alternatif olmaya devam ediyor. Ümraniye'de gerçekleşen kiralama işlemleri, toplam hacmin yüzde 15'ini oluşturdu. Kağıthane de Avrupa Yakası'nda ilgi çeken ve gelişen alt pazarlardan biri olarak öne çıktı. Ofis alanlarındaki boşluk oranları Avrupa Yakası'ndaki Kağıthane'de yüzde 65'ten 40'a düştü. Anadolu Yakası'ndaki Ümraniye'de ise yüzde 11'den 1'e indi. Kavacık'ta da bu oran yüzde 18'den 6'ya düştü. Maslak, Levent, Zincirlikuyu'nun yer aldığı MİA bölgesinde ofis kiralamalarındaki birim fiyat 44 dolar iken, Avrupa Yakası'nda bu oran 24 dolar seviyesinde kaldı. Rapor, perakende sektöründe özellikle alışveriş merkezlerinin gelişimiyle ilgili de oldukça çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Buna göre, 2013'te toplam alışveriş merkezleri yatırım hacmi 310 milyon dolara ulaştı. 


ANKARA İSTAN BUL'U GEÇTİ 

Cushman&Wakefield'in raporuna göre, 2013 sonu itibarıyla Türkiye'de bin kişiye düşen brüt alışveriş merkezi (AVM) alanı 122 metrekareye çıktı. Ankara, bin kişi başına düşen AVM alanı miktarında başı çekti. Şehirde bu oran 260 metrekare oldu. İstanbul, 243 metrekare ile Başkent'i takip etti. 


AVM SAYISI 5 YILDA 440'A ULAŞACAK

Rapor AVM'lerin geleceğine de projeksiyon tuttu. Perakende sektörü 2013'ü 336 AVM ile kapattı. Sektörde planlanan yatırımların hayata geçmesiyle birlikte önümüzdeki 5 yılda 440 AVM'ye ulaşılacak. Rapor, toplam alışveriş merkezi arzının 12 milyon metrekareyi geçeceğine işaret ediyor. Cushman&Wakefield Genel Müdürü Toğrul Gönden, 2013'te toplam alışveriş merkezi yatırım hacminin yaklaşık 310 milyon dolara ulaştığını belirtti. Gönden, "Toplam AVM alanı 2013'te yüzde 10 artarak 9.4 milyon metrekareye ulaştı. Bazı büyük açılışlar 2014'e ertelense de, yıl boyunca pazara yaklaşık 1 milyon metrekare yeni arz sunuldu. Arz artışına paralel olarak Türkiye'de bin kişi başına düşen AVM alanının 2018 yılına kadar 160 metrekareye ulaşması bekleniyor" diye konuştu.



Sabah Gazetesi