2013'te konut kredisi kullananlar en çok 7 yıl vadeyi tercih etti!
TEB Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, 2013 yılındaki faiz seviyelerini yakalamanın zor olduğunu ve bu yıl konut kredisi faiz oranlarının yine iç ve dış ekonomik gelişmelerle yakından ilişkili olacağını belirtti...
Türkiye genelinde kullanılan konut kredilerini değerlendiren Kumoğlu, Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) alınan verilere göre, gerek kredi rakamı gerekse kredi kullanan kişi sayısının 2013 yılı 2'nci çeyreğine kadar ciddi bir artış gösterdiğini belirterek, buradaki artışın sebebini tarihin en düşük seviyelerine inen konut kredisi faizleri olarak gösterilebileceğini söyledi.
Konut Kredisi Alanlar Tercihi Uzun Vadeden Yana Kullandı
Kumoğlu, konut kredisi kullanan kişilerin tercihinin genellikle uzun vadeden yana olduğuna dikkati çekerek, bunun sebebinin gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında, ülke özelinde konut kredisi faiz oranlarının halen yüksek seviyelerde seyretmesi olduğunu söyledi.
Konut alıcılarının, alacakları ev için fiyatta anlaştıktan sonra finansman arayışına başladığını ifade eden Kumoğlu, alıcıların bankalar arasında hizmet kalitesi en yüksek ve avantajlı konut kredisi faiz oranı veren bankaya karar verdiklerinde, gündeme kredinin vadesinin geldiğine vurgu yaparak, "Burada, müşteriler evin fiyatı üzerine eklenecek olan faiz yükünden öte taksit ödemelerinde en rahat edecekleri vadeyi seçiyor. Bu vade genel olarak 5 yılın üzerinde oluyor" dedi.
Konut Kredilerinde 2013 Rakamlarını Yakalamak Zor
Kumoğlu, faiz oranlarının 2013'te en düşük seviyesini gördüğünü hatırlatarak, "2013 yılı özellikle ilk yarı yıl itibariyle faizler açısından oldukça düşük seviyelerde seyredilen bir dönemdi. Faizlerin belirlendiği piyasa şartları doğal olarak iç ve dış ekonomik gelişmelerle şekilleniyor. Yaz aylarından itibaren faizlerde radikal olmasa da bir yükseliş gözlendi ve yıl sonu bu seviyelerden kapandı. Bu yıl konut kredisi faizleri yine iç ve dış ekonomik gelişmelerle yakından ilişkili olacak. Ancak şahsi fikrim 2013 yılındaki faiz seviyelerini yakalamanın zor olduğu yönünde" değerlendirmesinde bulundu.
Bireysel Kredilerde En Az Sorun Konut Kredilerinde
Konut kredilerinin geri dönüşlerinde önemli bir sorun yaşanmadığına işaret eden Kumoğlu, 'Konut kredileri, bireysel kredi türleri içerisinde sorunlu hale dönüşme konusunda en düşük yüzdeye sahip ürün olarak görülüyor' dedi. Kumoğlu, 2012 yılının başında yüzde 0,9 olan konut kredilerinde sorunlu hale dönüşme oranının Kasım 2013 itibariyle yüzde 0,6 oranlarına kadar gerilemiş durumda olduğunu belirterek, gerek bu kredilerin teminatlı krediler olması gerekse tüketici davranışları doğrultusunda bu oranlarda ciddi bir bozulma olmasının beklenmediğini kaydetti.
Satılan 100 Konutun 39'u İpotekli
TÜİK'in tapu dairelerinden aldığı bilgiler doğrultusunda yayınladığı verilere göre 2013 yılının 3'ncü çeyreği itibariyle Türkiye'de satılan her 100 konutun 39'unun ipotekli olarak gerçekleştiğini ifade eden Kumoğlu, "Bu oranın kredi kullandırım oranı şeklinde yorumlanması yanlış olmaz. Tahmin edileceği üzere en yüksek ipotekli satış adet olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleşti. 2013 yılı 3. çeyrek verilerine göre, bu illerde yapılmış olan her iki satıştan hemen hemen birisi ipotekli olarak gerçekleşti. Bu oran ülke genelindeki satışlarda yüzde 39 olarak gerçekleşti" dedi.
Konut Kredisi Alanlar En Çok 7 Yıl Vadeyi Tercih Etti
Odeabank Bireysel Bankacılık-Kredi Kartları ve Bireysel Krediler Direktörü Betügül Toker de konut kredilerinde müşterilerin ödeme gücüne göre aylık taksit tutarlarını gözden geçirdiğini ve kendi bütçelerine en uygun vadeyi seçmeye çalıştıklarını belirterek, 12-120 aya kadar vadede konut kredisi alındığını ancak daha çok 84 ay (7 yıl) vade ile konut kredisi kullanıldığını söyledi. Toker, konut kredisi faiz oranlarının 2014'te 2013 yılında düştüğü seviyeleri göremeyeceğini öngördüklerine vurgu yaparak, 2013 yılının sonunda ulaşılan seviyelerin belirli bir süre devam edeceğini düşündüğünü kaydetti. Toker, bölgeler bazında bakıldığında en çok konut kredisinin Marmara Bölgesi'nde kullanıldığını belirterek, Türkiye genelinde kullandırılan her 100 konut kredisinden 35'inin İstanbul'da, 13'ünün Ankara'da, 8'inin ise İzmir'de kullandırıldığına işaret etti. Toker, büyük şehirlerde nüfus yoğunluğunun ve konut projelerinin daha fazla olması sebebiyle konut kredisine yönelimin de daha fazla olduğunu söyledi.
2013 Yılının 3'ncü Çeyreğinde 130 bin 353 Kişi Konut Kredisi Kullandı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 2012 yılının 3. çeyreğinde konut kredisi kullananların sayısı 85 bin 355 kişi iken, bu rakam konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşe paralel olarak 2013 yılı 2. çeyreğinde 198 bin 34 kişiyle zirveye ulaştı. 2013 yılı yaz aylarında konut kredisi faizleri en düşük seviyeyi gördü. Nisan ayında yüzde 0,7 olan konut kredisi faiz oranı Mayıs'ta yüzde 0,68'le yılın en düşük seviyesine gerilerken Haziran'da yeniden yüzde 0,7'ye çıktı. Böylelikle 2013'ün Nisan-Haziran aylarını kapsayan 2'nci çeyrekte 198 bin 34 kişi toplam 16 milyar 918 milyon liralık konut kredisi kullandı ve 2'nci çeyrekteki kredi rakamı da yılın rekorunu oluşturdu. Temmuz ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçen konut kredisi faizleri 2013 sonunda yüzde 0,89'a kadar çıktı. Faizlerdeki bu yükselişle birlikte 2013 yılının 3'ncü çeyreğinde konut kredisi kullananların sayısı 130 bin 353'e, kredi rakamı da 11 milyar 196 milyon liraya geriledi.
Kredi Pazarı