2014 yılının en çok konuşulan restorasyon haberleri!
Van’ın Gevaş İlçesi’nde bulunan ve Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti’nin arkasında 7 yıl önce yaptırılan yurt binasının basına yansıması 2014’ün en çok konuşulan restorasyon haberlerinden biri oldu.
700 yıl önce Melik İzeddin tarafından kızı Halime Hatun için yaptırılan kümbet turistlerin büyük ilgisini çekiyordu. Yurt binasının buraya yapılmasına başta turistler olmak üzere hiç kimse anlam veremedi.
OSMANLI TOPLARINA YAĞLI BOYA
Bodrum Kalesi’ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki Osmanlı toplarının, Abdullah Gül’ün ziyareti öncesi yağlı boya ile boyanması büyük tepki çekti.
SARAYA CAM TAVAN
Osmanlı kimliğine ve kültürüne sahip çıkmayı en temel vazifeleri arasında addeden AKP hükümetleri döneminde yapılan restorasyon çalışmaları, görenleri hayrete düşürüyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’nde son büyük anıt yapısı olan Ağrı’daki İshak Paşa Sarayı restorasyon kurbanı eserlerden biri. İnşaası 1685’te başlayıp son haline 1784’te getirilen Doğubeyazıt’taki tarihi sarayın çatısı gerçekleştirilen restorasyon kapsamında camdan yapıldı. 2011’deki restorasyon yeni fotoğraflarıyla bir kez daha gündeme geldi ve 2014’ün en çok konuşulan çalışmalarından biri oldu. 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden olan sarayın 366 odası bulunuyor. Sarayın türbesi Selçuklu kümbet mimarisi üslubunda inşa edilmişti.
1600 YILLIK KEMERE TUĞLA ÖRDÜLER
Restorasyon skandallarının biri de geçtiğimiz günlerde İstanbul’un Fatih ilçesindeki Bozdoğan Kemeri’nde yaşandı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesinin yakınında bulunan 1600 yıllık Bozdoğan Kemeri’nin bir kısmı restorasyon çalışmaları kapsamında tuğlayla örüldü. Geç Roma- Erken Bizans döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılan tarihi kemerin tuğla ile örülmesi büyük tepki çekti.
PENCERELER PVC DOĞRAMA
İstanbul İstiklal Caddesi’nde bulunan Demirören Alışveriş Merkezi’nin (AVM) inşaatı sırasında hasar gören 418 yıllık Hüseyin Ağa Camii restorasyonu da tam bir felaketle sonuçlandı. Mimarlar, eski Hüseyin Ağa Camii ile bugünkünün arasında mimari, sanatsal ve tarihsel bağın kaybolduğunu belirtti. En göze çarpan değişiklik PVC doğrama pencereler ve caminin saçakları.
BİZANS’TA KLİMANIN İŞİ NE
İstanbul Fatih İlçesi’nde restorasyona alınan bin yıllık Tekfur Sarayı’na orijinalinde olmayan ahşap pencere ve alüminyum korkuluklar yapıldı. Restorasyon kapsamında yapılan müdahaleler bununla da sınırlı değil. Tarihi saraya klima takıldı, merpen ve çatı yapıldı. Bizans İmparatoru Porfirogenetos tarafından bin yıl önce yaptırılan saray, İstanbul’un fethine kadar Bizans’ın yönetildiği Blakernai Saray Kompleksi’nin içindeydi. İstanbul’un fethinden sonra çini, cam imalathanesi olarak kullanılmıştı.
Taraf Gazetesi/BİLLUR ÖZGÜL