2014'ün ilk 6 ayında 135 inşaat işçisi hayatını kaybetti!
Ölümlü iş kazaları en fazla inşaat sektöründe yaşanıyor. Ölüm nedenlerinde de yüksekten düşme başı çekiyor. 2014'ün ilk 6 i ayında 135 işçi hayatını kaybetti. Derme çatmam iskeleler işçilerinin canına mal oluyor.
Türkiye'de inşaat sektörü son yıllarda en çok gelişen iş alanlarından biri. Ancak iş güvenliği ve sağlığı konusunda sektörün durumu pek de parlak değil. En fazla ölümlü kazaların yaşandığı iş alanı konumunda. Özellikle yeterli donanım ve güvenlik önlemine sahip olmayan iskeleler adeta ölüm saçıyor.
DENETİM EKSİKLİĞİ
Yaşanan kazalarda iskelelerden düşen işçiler ya sakat kalıyor ya da hayatını kaybediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2014 yılının ilk altı ayında inşaatlarda düşme nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de dış cephe iş iskelelerine ait hesap, proje ve detayların yapı ruhsatı veya eki bulunuyor. Sağlıksız bir şekilde kurulan inşaat iskelelerine İstanbul'un hemen her sokağındaki bir şantiyede görmeniz mümkün.
ASLINDA YASAK
Sokak aralarında 'Ankara İskelesi' adı verilen demir çubuklarla kurulan iskeleler kuruluyor. 48 milimetrelik ince borulardan oluşan bu iskelelere çıkan işçiler hiçbir güvenlik önlemi almadan metrelerce yüksekte çalışmak zorunda kalıyor.
Daha sağlıksız tahtalarla kurulan iskelelerin olduğu inşaatlar da söz konusu. Büyük inşaatlarda ise 'Alman İskelesi' denilen emniyet kemeri, kasketi ve balkon korumalıkları olan iskeleler bulunuyor.
Özellikle ara sokaklarda kurulan derme çatma iskelelerin kullanılmasının yasak olduğunu belirten 20 yıllık çelik ustası Metin Çakar, denetim olmayınca her yerde bu sağlıksız iskelelerin kullanılmaya başlandığına dikkat çekiyor. Büyük şantiyelerde Alman yapımı güvenli iskelelerin kullanıldığı bilgisini veren Çakar şöyle konuştu: "Güvenlikli olan Alman iskelelerini pahalı diye kullanmıyor inşaat sahipleri. Güvenli iskeleyi 3 bin liraya kiralarken bu iskeleleri bin liraya kiralıyor. Metrekaresi bir buçuk lira. Bir borunun maliyeti 60 kuruş. Adam bunu alıyor 5 katlı binaya iki bin liraya kurabiliyor. Ya da bin liraya kiralıyor."
GEÇ KALINDI
Kalıp ve İskeleciler Derneği Başkanı Serdar Urfalılar, Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın güvenli iskele sistemlerinin kullanma zorunluluğu getirmede geç kalındığına dikkat çekerek, şu bilgileri veriyor: "Eski ve güvenliksiz kurulan derme çatma iskelelerin işçiler için adeta bir mezar. Ama Avrupa standartlarında üretilen güvenli iskelelerde çalışan işçilerin düşmeleri için ancak intihar etmeleri gerekiyor"
Bugün