22 / 12 / 2024

2015'te kimler emlak vergisi ödemeyecek?

2015'te kimler emlak vergisi ödemeyecek?

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajı, milyonlarca “emekli, ev hanımı, işsiz, gazi ve engelli” vatandaşlar için 2015’te de devam ediyor. Peki kimler emlak vergisi ödemeyecek?



Sıfır oranlı emlak vergisi avantajı, milyonlarca “emekli, ev hanımı, işsiz, gazi ve engelli” vatandaşlar için 2015’te de devam ediyor.


Avantajdan yararlanabilmek için bazı şartlar var.


KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Sıfır oranlı bina vergisi avantajından;

- Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından, aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,

- Hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,

- Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri,

- Engelliler yararlanabiliyorlar.


Buna göre, “brüt alanı 200 m2’yi aşmayan, tek konutları için” emlak vergisi ödenmiyor. Ancak birden fazla evi olanlar, tüm konutları için emlak vergisi ödüyorlar.

Emekli, işsiz ve ev hanımlarının, “sıfır oranlı” emlak vergisi avantajından yararlanabilmeleri için, “başka gelirlerinin olmaması gerek”. Bunların, 27 bin lirayı aşmayan faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisine engel değil. Engelliler için ise gelir yönünden bir kısıtlama yok.


BİZZAT OTURMA ŞARTI YOK

Sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanmak için tek konutta “bizzat oturma şartı yok”. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir konutta kirada oturanlar da şartları taşımaları halinde uygulamadan yararlanabiliyor. Ancak, belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık, dağ ve bağ evi gibi yerler için sıfır oranlı vergi söz konusu değil. Burada sürekli oturma şartı aranıyor.


GELİR GETİRMEYEN ARSA VEYA İŞ YERİ

Mükellefin tek konutu dışında gelir getirmeyen arsa, arazi ve iş yerine sahip olması durumunda, tek konut için sıfır oranlı vergi uygulanıyor.


HİSSELİ EVLER

Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde, sıfır oranlı vergi, “hisseye isabet eden kısma” uygulanıyor. Birden fazla hisseye sahip olunması halinde sıfır oranlı vergi uygulanmıyor.


EMEKLİ EŞLER

Eşlerden her ikisi de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alıyorsa ve bu emekli aylıkları dışında başka gelirleri yoksa, ortak olarak sahip oldukları tek konutları için veya aynı nitelikteki birer evleri için sıfır oranlı bina vergisinden faydalanabilirler.


İNTİFA HAKKI SAHİPLERİ

Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanma koşullarını taşıyanlar, tek konutun sadece intifa (yararlanma) hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemezler.


Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasında bazı özellikli durumlar var.


BÜTÇE YILI İÇİNDE EMEKLİ OLANLAR

Bütçe yılı içinde emekli olanlar, şartları taşımaları halinde, uygulamadan “emekli oldukları yılı takip eden bütçe yılından itibaren” yararlanırlar.


EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR

Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyorlar.


REŞİT OLMAYAN KÜÇÜKLER

Hiçbir geliri olmayan çocuğun, veli veya vasinin de hiçbir gelirinin bulunmadığının belgelenmesi halinde, 18 yaşını doldurmamış bulunan çocuğun sahip olduğu tek konuta sıfır oranlı vergi uygulanıyor.

Hiçbir geliri olmayan ve Türkiye’de tek konuta sahip olan, ancak Türk vatandaşı olmayan mükellefler, bu konutları için emlak vergisi ödemiyorlar.


VERGİLER İADE ALINABİLİR

Bazı belediyeler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasının şartlarını taşısalar dahi mükelleflerden emlak vergisi almaya devam ediyorlar.

Bu durumda olanların, geçmişte ödedikleri “vergileri iade alma imkanları” var.

Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecek olanların, ilgili belediyeden alacakları bir formu doldurup, belediyeye vermeleri gerekiyor.

Daha sonra da ilgili belediyeden “düzeltme yoluyla 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait ödedikleri emlak vergisinin iadesini talep etmeleri” gerekiyor. Belediyeler, bu iadeleri yapmak zorunda.


Sözcü


Geri Dön