Turizm

2015'te turizmde Türkiye'yi neler bekliyor?

İstanbul Gazetesi köşe yazarı Necdet Buluz bugün ki köşe yazısında Yeni yılda turizmde Türkiye'yi neler bekliyor başlığını ele alıyor. İşte Necdet Buluz 'un köşe yazısı;

Geçtiğimiz 2014 yılı. turizm açısından Türkiye için pek parlak geçmedi. 

Turizmciler bu nedenle gözlerini 2015 yılına diktiler. Ancak, gelişen olaylar, yeni yılda da turizm açısından pek parlak geçmeyeceğini gösteriyor. Ya da bizim turizm sektörü bunu böyle değerlendiriyor. 

Gerçi, Türkiye bazı turizm ülkelerine göre daha sağlam altyapı, yatak kapasitesi ve diğer bazı fırsatlara sahip görünüyorsa da Avrupa ve Rusya'daki durumu göz önünde bulunduracak olursak, pek iyimser olamıyoruz. 


Buna çarpıcı bir örnek verelim: Fransızlann ünlü Proturizm İşletmesi Danışmanlarından Didier Arino, yaptığı açıklamada Avrupalı turistlerin 2015 yaz taülinde İslam ülkelerine sıcak bakmadığını belirtti. Arina, açıklamasında "Magrep ülkelerinde yaşanan terör saldınlan, en son Fransız dağcı Herve Gourdel'in Cezayir'de I$İD terörü grubu tarafından öldürülmesi Fransız turistleri İslam ülkeleri yerine daha çok fazla Avrupa içinde seyahat etmeye yönlendiriyor" diyor. 

Burada Türkiye'nin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. 

Bunun yanında Mısır'daki siyasi ve ekonomik sıkıntıların Mısır turizmini vurduğunu biliyoruz. Mısır'a gitmek isteyen Avrupalı ve Amerikalı turistlerin de rotasının Türkiye olacağı tahmin ediliyor. 

Bunlar iyimser gelişmelerdir. 


Ancak, daha da kötümser olabileceğimiz konulara bakalım: Avrupa, ekonomik kriz yaşıyor. Bu nedenle Avrupa da bir "kemer sıkma" politikası uygulanacak. Bu da hali ile Avrupalı turisti vuracak. Nitekim bazı büyük tur şirketlerinin yetkilileri "Şimdiden rezervasyonlarda iptaller başladı. İlerleyen zaman içinde bu iptallerde yoğunluk yaşanabilir" diyorlar. 

Avrupa, bu krizi aşabilir mi? Aşabilir ama bunun koşullan var. AB ülkeleri içinde bulunduklan ekonomik krizden çıkabilmeleri için Rusya ile yaptınm savaşını sonlandırmalıdırlar. Euro üyesi ülkeler ekonomik faaliyetlerin önünü açmak için gerekli olan reformlan yapmak ve istihdamı arttırmak yerine Devlet Borçlan ile ilgileniyor ve Borç stoklannı arttınyorlar. Aslında Rusya ile olan sıkıntılar Amerika'yı olduğu kadar AB ülkelerini daha da vurmuştur. 

Avrupa daki bu durum, hiç kuşkusuz Türk turizmini etkileyecektir ve etkilemektedir de. Bunun sıkıntısı sürerken. Rusya'daki ekonomik kriz de işin tuzu biberi olmuştur. 

Konu ile ilgili daha önce yazmıştık. Rusya, turizm açısından Türkiye'nin gülen yüzü idi ve şimdi Rusya'dan da iptaller gelmeye başladı. İlgililer "En az % 5 civannda Rus turistte düşüş bekliyoruz" diyor. Bunun da önemine işaret ediyorlar. 


Burada önemli olan şu: Rusya içinde bulunduğu bu krizden er veya geç mutlaka çıkacaktır. Çünkü petrol ve doğalgaz geliri vardır ve önemlidir. Her ne kadar Rusya'da ekonomik kriz yaşansa da, yine Rus turistin ilk tercihinin Türkiye olacağı tahmin ediliyor. Eğer Türkiye-Rusya ilişkileri beklendiği gibi rayına oturtulursa turizm açısından bunun yararlan da mutlaka görülecektir. 

Türkiye, bölgede kendisini koruyabilir, savaş dışında kalır, çatışmalardan ve gerginliklerin dışında kalmayı başarabilirse, Arap turistler için de cazibe merkezi haline gelebilir. En azından Avrupa ve Rusya'daki açığın Arap turistlerce kapatılması sağlanmış olabilir. Bu konularda da bir çalışmanın var olduğunu görüyoruz. 

Bunun yanı sıra uzun zamandan bu yana yazdığımız ve önemsediğimiz Uzakdoğu'dan (Cin. Japonya. Güney Kore) başta olmak üzere turistlerin Türkiye'ye gelmesinin sağlanması ile 2015 yılında turizmdeki Avrupa ve Rusya dan gelemeyen turistlerin yerinin doldurulması da sağlanmış olacaktır. Bu konularda ciddi tanıtımın yapılması ve olumlu adımların atılması gerekiyor. 

Turizmciler, yurt dışındaki sıkıntıyı biliyorlar. Bunun için öncelikle "erken rezervasyon" sistemi ile iç pazara ağırlık verilecek. Hiç değilse 2015 sezonundaki sıkıntıları iç turizm ile canlandınlması ve yaşanabilecek sıkınülann aşılabileceği tahmin ediliyor. "Erken rezervasyon" konusunda da geçmiş yıllarda çok olumlu adımlar atıldı. 


Bütün bu olumsuzluklan ve olumlu olabilecek gelişmeleri alt alta koyup değerlendirdiğimizde Türk turizmi için endişelenmeye gerek olmadığı gerçeğini görüyoruz. 

Ancak, bunu yapabilmek, başan elde edebilmek için tanıtım ve ikna edici çalışmalann aksatılmadan sürdürülmesi gerekecektir. 

Uzun zamandır, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında turizmin 12 aya yayılması çalışmaları yapılıyor. Bugüne kadar bu çalışmalardan beklenen sonuçlar elde edilemedi. 

Biraz kıpırdanma var ama yetersiz kalıyor. 

Alternatif turizm çalışmalannı bu açıdan önemsiyoruz. Bunun koşulları da bellidir ve ne yapılması gerektiğini bizim turizmcilerimiz çok iyi bilmektedirler. 

Özetleyecek olursak, turizmde 2015 yılında umutsuzluğa kapılmayalım. Önümüzün açık olduğunu söyleyebiliriz. Her konuda olduğu gibi turizmde de bazı olumsuzluklar fırsata çevirmek elimizdedir, unutmayalım. 


İstanbul Gazetesi