Ulaşım

2016'da 6 yeni havalimanı hizmete girecek!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu yıl içerisinde 6 yeni havalimanının hizmete gireceğini söylerken, çalışmaların gerçekleşeceği illeri açıkladı. İşte proje çalışması yapılan o iller...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Havayolu halkın yolu dedik. 2016 yılı içinde de 6 yenihavalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Bunlar, Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olacak" dedi.


Binalı Yıldırım'ın ağzından 'Türkiye'yi uçuracak ulaşım projeleri' şunlar:

Ulaştırma sektöründe en önemli mesafelerden birinin kat edildiği havacılık alanında da "havayolu halkın yolu" ilkesiyle hareket etmemizin yararlarını gördük. 2002'de Ankara-İstanbul-İzmir üçgenine sıkışmış, nefes almakta zorlanan sektör, yasal düzenlemeler, yeni yatırımlar ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel vizyonuna uygun şekilde oluşturulan yeni stratejilerle büyük bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye, küresel vizyonuna uygun dış hat uçuşlarıyla havacılık sektörümüz dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörü oldu. Atıl olan havaalanlarımızı tamamen aktif hale getirdik, şu an itibarıyla 55 tane havalimanımızda tarifeli sefer yapılır hale geldi.


Rize, Kırklareli, Yozgat, Aksaray, Karaman, Antalya'ya havaalanı

2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Şu anda planlanan havalimanlarımız Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı. Ayrıca mevcut havalimanlarımızda da apron ve terminal yenileme çalışmalarına devam edeceğiz. 2019 yılında da havalimanı sayımızı 63'e yükseltmeyi hedefliyoruz.



Yeni Şafak






Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 4. dönem projelerini Yurt Gazetesi’ne anlattı. Ankara Temsilcimiz Kadir Ercan’a konuşan Yıldırım projeler hakkında bilgi verdi.

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Havayolu halkın yolu dedik. 2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Bunlar, Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olacak” dedi.

 

Ulaştırma   Bakanı Binali Yıldırım, 4. Ustalık dönemi projelerini, Yurt Gazetesi Ankara Temsilcisi Kadir Ercan’a anlattı. Binalı Yıldırım’ın ağzından 'Türkiye’yi uçuracak ulaşım projeleri' şunlar:

 

Şu anda bakanlık olarak yürüttüğünüz Türkiye’nin dev projelerinde son durum nedir?
 

İzmit körfez köprüsü temmuz başı tamam


Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Toplam 433 kilometre. Bu proje içerisinde yapılan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, açıklık itibarıyla dünyanın 4'üncü büyük köprüsü olacak. Hedef; köprü geçişinin 2016 yılının ilk yarısında tamamlanması. Ayrıca 2016 yılı sonuna kadar da Kemalpaşa-Bornova Otogar Kavşağı (20 km) ve Orhangazi-Bursa Çevreyolu (25 km) olmak üzere toplam 45 km ile birlikte projenin tamamında 98 kilometrelik kısmının trafiğe açılmasını hedefliyoruz.

 

Yavuz köprüsü Haziran’da açılır


Yavuz Sultan Selim Köprüsü; bu köprüde de çalışmalar devam ediyor. Çevre yolu güzergâhı birleşme katılım yolları da yapılıyor. Bugüne kadar köprünün her iki kulesinde betonarme imalatları tamamlandı. Her iki yakada da betonarme tabliye imalatlarının yüzde 100’ü tamamlandı. Asya ve Avrupa yakalarında çelik tabliye montajının yüzde 95’i tamamlandı. Eğik askı montajları tabliye montajına paralel olarak sürdürülüyor. 2016 yılının ilk yarısında köprünün hizmete girmesi planlanıyor.

 

Avrasya tüneli kazılıyor


Diğer bir yap-işlet-devret modeli projesi de, Avrasya Tüneli. Marmaray'ın hemen güneyinde yer alan toplam 14,5 kilometre deniz ve yer altında devam eden bir proje. Oldukça büyük bir proje.  Köstebek makinası 19 Nisan 2014'de kazıya başladı. 3 bin 340 metrelik tünel kazısı 25 Ağustos 2015 tarihinde tamamlandı. Üst kat yol döşemesinde 2 bin 967 metre ilerleme sağlandı. Kaya içi tünel kazılarında ise 969 metrelik Asya yönü ve 923 metrelik Avrupa yönü tamamlandı. Kalıcı kaplama beton imalatları devam ediyor.

 

İstanbul- Çanakkale- ege otoyolu ÇED süreci bitmek üzere


İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak olan otoyol projesinin toplam uzunluğu bağlantı yolları dâhil 352 kilometre olacak. Yap işlet devret modeli ile yapılacak olan proje Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Trakya Anadolu bağlantısı için İstanbul geçişine alternatif hem karayolu hem de demiryolu bağlantısı oluşturulacak. Şu anda ÇED süreci tamamlanma aşamasında.

 

Çanakkale Boğazı’na dünyanın en uzun köprüsü yapılacak


Hazırlık sürecinin tamamlanmasına müteakip ihale çalışmaları başlayacak. Çanakkale köprüsünün yer aldığı 52 Km uzunluğundaki kesimin Aralık 2019 yılında tamamlanması hedeflendi.  Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Projenin tamamı ise 2023 yılında bitirilecek.

 

Marmaray projesinin devamı ne durumda?
 

Pendik-Söğütlüçeşme ve Kazlıçeşme-Halkalı hatları iyileştiriliyor


Marmaray'ın, bildiğiniz gibi 2013 yılı sonunda açılışını gerçekleştirdik. Marmaray, ülkemizin bir prestij projesi olmasının yanında, aynı zamanda da İstanbul'un trafiğine çare olacak ciddi bir raylı sistem toplu taşıma projesi. Bu projenin devamı olarak Pendik-Söğütlüçeşme ve Kazlıçeşme-Halkalı arasındaki hatların iyileştirilme çalışmaları devam ediyor.

 

Gebze-Pendik arasına 3 hat


Gebze-Pendik arası 20 km’lik güzergâhta 3 hat olarak yapımı planlanan hatlardan olan T3 şehirlerarası tren hattı ile Gebze ve Pendik şehirlerarası tren istasyonları ve bu kesimdeki elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlemleri tamamlanarak 2014 yılında Ankara-İstanbul YHT Projesi ile birlikte işletmeye verildi. Bu bölgedeki diğer iki hat ile 10 adet banliyö istasyon imalatları tamamlanma aşamasında.

 

İbrahimağa-Pendik hattı ray sökümü tamam


19 Haziran 2013’de işletmeye kapatılan 43,4 km’lik İbrahimağa-Pendik hat kesiminde; kablo, kataner, ray sökümü, balast kaldırma işleri ile mevcut istasyonların yıkımı ve kaldırma işleri tamamlandı. İstinat duvarı, sanat yapıları, istasyon, kazı, alt dolgu, alt yapı deplase imalatları ile Maltepe İdari bina inşaatı ise devam ediyor. Bu hatların Marmaray’la entegrasyon çalışmalarının tamamlandığında, YHT’ler Halkalı’ya kadar ulaşacak.

 

Ülkemiz için büyük öneme sahip milli uçak ve milli tren projeleriniz bulunuyordu. Şu anda bu iki proje ne aşamada?

 

60 kişilik uçak imalatı gerçekleştirilecek


Milli uçak projesinde ön fizibilite çalışması, Bakanlığımız koordinesinde, ilgili kurum, kuruluş ve özel sektör katılımı ile tamamlandı. İlk etapta 32 koltuklu ilk uçağımızın yapımı ile birlikte 60-70 koltuk kapasiteli tamamen ülkemize özgün yeni bir uçak modelinin kendi mühendislerimizce geliştirilmesine karar verildi.   

 

Elektrikli-dizel tren tasarladık


Ayrıca Demiryollarında Millileştirme Stratejileri ve Ar-Ge Projeleri ile ilgili de çalışmalarımızı sürüyor. Tasarımı ve teknolojisi ülkemize ait yeni nesil demiryolu araçlarının üretilmesine yönelik Milli Tren Projesi çalışmalarına başlamıştık. Bu kapsamda Yeni Milli Elektrikli-Dizel Tren Setinde konsept tasarımı tamamlandı. Endüstriyel ve Mühendislik detay tasarım çalışmalarına başlanıldı. Yeni Nesil Milli Yük Vagonu konsept tasarımı da yapıldı. Bu kapsamda da endüstriyel ve mühendislik detay tasarımına yönelik çalışmalar devam ediyor.

 

Türkiye’nin tüm şehirlerini Yüksek Hızlı Tren ile birbirine bağlamayı hedefliyorsunuz. Yüksek Hızlı Trende takvim nasıl, önümüzdeki dönemde hangi şehirler hızlı trene kavuşacak?

 

5 yılda 15 ile hızlı tren hattı


Yüksek hızlı tren projelerine ayrı bir önem veriyoruz.  Adım adım, Ankara çıkışlı olmak üzere, nüfusumuzun büyük bir kısmını kapsayan 15 ilimizi önümüzdeki beş yıl içerisinde yüksek hızlı demir yolu hattıyla buluşturacağız. Bu aksın en önemli ayağı olan İstanbul Ankara aksını hizmete aldık. Ankara YHT garının (YİD) yapımı devam ediyor. 2016 yılı yaz aylarında tamamlanacak.

 

Ankara- Sivas arası 12 saatten 2 saate inecek


Küçük Asya ile ipek yolu güzergâhındaki Asya ülkelerini birleştiren demiryolu koridorunun önemli akslarından biri olan 603 km’lik Ankara-Sivas arasını 405 kilometreye düşürecek YHT projesinin yapımı devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla Ankara-Sivas arası seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek. Devam eden Kırıkkale-Sivas kesimlerinde altyapı işlerinde fiziki ilerleme yaklaşık yüzde 70 seviyesinde. 2016 yılının ilk çeyreğinde üstyapı Elektromekanik sistemler yapım ihalesine çıkılması planlandı.

 

Ankara’dan-İzmir, hızlı trenle 3,5 saatte gidilecek


Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya düşürecek olan Ankara-İzmir YHT hattında; Polatlı-Afyonkarahisar kesiminin inşası devam etmekte. Projesinin devamı niteliğinde olan Afyonkarahisar-Banaz ve Banaz-Eşme kesimlerinin altyapı ihaleleri yapılmış olup değerlendirme aşamasında. Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa(Turgutlu) arası kesimlerin proje çalışmaları yürütülüyor. Salihli-Manisa(Turgutlu) kesimi Şubat 2016’da, Eşme-Salihli 2016 sonunda yapım ihalesine çıkılacak.

 

Ankara-bursa trenle 2,5 saat olacak


Ankara-Bursa Hızlı Tren projesi kapsamında; Bursa-Yenişehir kesiminin inşası devam ediyor. Yenişehir-Bözüyük ve Yenişehir-Osmaneli kesimlerinin de 1 Ekim 2015 tarihinde sözleşmeleri imzalandı. Proje tamamlandığında Ankara- Bursa ve Bursa-İstanbul seyahat süreleri 2 saat 15 dakika olacak.  

 

Sivas-Erzincan hızlı demiryolu


Doğu - Batı koridorunun devamı niteliğinde olan Sivas - Erzincan Hızlı Demiryolu Hattının 1. Altyapı İnşaatı Yapım İşi: 20-50 km’ler arası yapım ihalesi 23 Haziran 2015’te yapıldı. İhale değerlendirme süreci devam ediyor. Geri kalan kesim ise proje hazırlama aşamasında. Konya-Karaman hızlı tren hattının ise inşa çalışmalarına geçen yıl başlanmıştı. Altyapısında yüzde 95 fiziki ilerleme sağlandı. 2018 yılı içinde hizmete vermeyi ve Konya-Karaman arası seyahat süresini 1 saat 15 dakikadan 40 dakikaya düşecek.

 

Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin


Bu proje; Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Şanlıurfa-Mardin güzergâhını izleyen Hızlı Demiryolu Koridorunun ilk halkasını oluşturuyor. Konya – Karaman hattının yanı sıra Bahçe - Nurdağ, Akçagöze - Başpınar arası inşaat çalışmaları devam ediyor. Karaman-Ulukışla kesiminde üstyapım işi için mali teklifler alındı. Ulukışla-Yenice kesiminde ise sözleşme imza aşamasına gelindi. Diğer bölümlerde ise yapım ihale ve proje hazırlama çalışmaları devam ediyor.

 

Adana-Mersin ihalesi tamam


Yerköy-Kayseri demiryolu hattı proje ihalesini yaptık, yer teslimini 13 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirdik. 2017 yılı içinde yapım ihalesine çıkmayı hedefliyoruz. Menemen-Manisa 3 ve 4. Hat ve Adana-Mersin 3. 4. Hatların yapımı ihale çalışmalarını 2015 yılı içinde yapmıştık. 

 

Etimesgut’a dev atölye


Etimesgut’ta, YHT setlerinin bakım onarım ve servis hizmetlerinin de verileceği 290 bin m2’lik alanda bakım atölyesi yapım çalışmaları devam etmekte olup, yüzde 74 fiziki ilerleme sağlandı.

 

Eskişehir’den Antalya’ya


Eskişehir-Kütahya-Afyon-Burdur/Isparta- Antalya Demiryolu hatları için Etüd-Proje çalışmalarına başladık. Eskişehir-Afyonkarahisar kesiminin kesin proje hazırlama ön yeterlilik başvuruları 2015 yılı Haziran ayında, mali ve teknik teklifler ise Ekim ayında alındı, değerlendirme süreci devam ediyor.

 

Burdur-Antalya kesimi için ön yeterlik başvuruları 2015 yılı Kasım ayında alındı. Afyonkarahisar - Burdur proje hazırlama ihalesi hazırlık çalışmaları da devam ediyor. 2016 yılında bu hattın yapım ihalesine ilişkin çalışmalarımız da devem edecek.

 

Bakanlığınız döneminde havacılıkta önemli gelişmelerin yaşandığı aşikâr. Ancak önümüzdeki süreçte de yatırım yönünden bu büyüme devam edecek mi? İstanbul’a 3. Havalimanı’nın yanı sıra Anadolu’ya yeni havalimanları yapmayı planlıyor musunuz?
 

Havayolu halkın yolu


Ulaştırma sektöründe en önemli mesafelerden birinin kat edildiği havacılık alanında da “havayolu halkın yolu” ilkesiyle hareket etmemizin yararlarını gördük. 2002’de Ankara-İstanbul-İzmir üçgenine sıkışmış, nefes almakta zorlanan sektör, yasal düzenlemeler, yeni yatırımlar ve Türkiye’nin bölgesel ve küresel vizyonuna uygun şekilde oluşturulan yeni stratejilerle büyük bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye, küresel vizyonuna uygun dış hat uçuşlarıyla havacılık sektörümüz dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörü oldu.  Atıl olan havaalanlarımızı tamamen aktif hâle getirdik, şu an itibarıyla 55 tane havalimanımızda tarifeli sefer yapılır hâle geldi.

 

Rize, Kırklareli, Yozgat, Aksaray, Karaman, Antalya’ya havaalanı


2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Şu anda planlanan havalimanlarımız Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı. Ayrıca mevcut havalimanlarımızda da apron ve terminal yenileme çalışmalarına devam edeceğiz. 2019 yılında da havalimanı sayımızı 63’e yükseltmeyi hedefliyoruz.



Yurt Gazetesi




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2016 yılı içerisinde, Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde-Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olmak üzere 6 yeni havalimanı projesinin gerçekleştirileceğini açıkladı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Havayolu halkın yolu dedik. 2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Bunlar, Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde-Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olacak" dedi.


Binalı Yıldırım'ın ağzından 'Türkiye'yi uçuracak ulaşım projeleri' şunlar:


Ulaştırma sektöründe en önemli mesafelerden birinin kat edildiği havacılık alanında da "havayolu halkın yolu" ilkesiyle hareket etmemizin yararlarını gördük. 2002'de Ankara-İstanbul-İzmir üçgenine sıkışmış, nefes almakta zorlanan sektör, yasal düzenlemeler, yeni yatırımlar ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel vizyonuna uygun şekilde oluşturulan yeni stratejilerle büyük bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye, küresel vizyonuna uygun dış hat uçuşlarıyla havacılık sektörümüz dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörü oldu. Atıl olan havaalanlarımızı tamamen aktif hale getirdik, şu an itibarıyla 55 tane havalimanımızda tarifeli sefer yapılır hale geldi.


2016'DA 6 İLE HAVALİMANI

2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Şu anda planlanan havalimanlarımız Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı. Ayrıca mevcut havalimanlarımızda da apron ve terminal yenileme çalışmalarına devam edeceğiz. 2019 yılında da havalimanı sayımızı 63'e yükseltmeyi hedefliyoruz. 




Takvim