29 / 04 / 2024

2016'da konut satış hedefi 1 milyon 500 bin!

2016'da konut satış hedefi 1 milyon 500 bin!

İki seçim süreci atlatan inşaat sektörü, 'bekle gör' döneminin ardından 2015'i de rekorla kapattı. 1.2 milyonluk satışa imza atan sektör bu yıl gaza basacak. Yeni hedef ise, 1 milyon 500 bin konut satmak.



İki seçim süreci atlatan inşaat sektörü, 'bekle gör' döneminin ardından 2015'i de rekorla kapattı. 1.2 milyonluk satışa imza atan sektör bu yıl gaza basacak. Yeni hedef ise, 1 milyon 500 bin konut satmak


Gayrimenkul sektörü, seçimlerin damga vurduğu 2015'i rekor satışla kapattı. İki seçim süreci nedeniyle ertelenen talebi yılsonuna doğru satışa çeviren sektör, 1 milyon 200 bin konut satışıyla yeni bir rekora imza attı. 2014'te 1 milyon 164 bin satış yapıldığını hatırlatan sektör temsilcileri 2016'da satış hedefini de büyüterek, 1 milyon 500 bin konut satmayı planlıyor. 1 milyon 500 bin satışa ulaşmanın zor olamayacağını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye iç pazarının zaten dinamik bir yapısı olduğunu ve her yıl 600 bin konutun geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Çelik, "3-4 yıl seçim yok, ekonomi gündemde olacak. Bunu yerli yabancı herkes görüyor. Sektörün temsilcileri 1 Kasım sonrası yabancılarla çok daha fazla görüşmeler yapmaya başladı. Bu sene tarihi zirve bekliyorum. Gelecek yıllar da bunu tekrar edebilir" diye konuştu. 2016'nın geçen yıldan daha iyi olacağını ifade eden Çelik, "Eğer hükümet genel ekonomiyi birinci plana alırsa, gerilimden çok büyüme senaryoları ele alınırsa çok iyi bir yıl olur. Sektörün genelinde yüzde 3-5 büyüme bekliyoruz ancak kentsel dönüşüme ağırlık verilirse büyüme yüzde 10'u bulur" diye konuştu. 


DEV PROJELERDEN DEV KATKI 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise, 2016'da olumlu gelişmelerin yaşanacağını belirterek, şunları söyledi: "Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli yurtiçi dinamikleri sektörü her zaman canlı tutmaya devam edecek. Bu dinamiklere ilave olarak yurtdışı kaynaklı ilginin de artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2016'dan başlayarak ülkemizin önemli projelerinin birer birer tamamlanmaya başlayacağı bir döneme giriyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün tamamlanması ve bağlantı yollarının bitirilmesi, sonrasında da yeni havalimanında yaşanacak ilerlemeler inşaat sektörü adına çok önemli gelişmeler olacak." 


FAİZ YÜZDE 0.60'A DÜŞEBİLİR 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015'in aylık yüzde 1-1.2 seviyelerinde kapatıldığını belirterek, "Eğer mortgage yasası tam anlamıyla işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı yüzde 0.60- 0.70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" dedi. Durbakayım, yeni ekonomi yönetiminden kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini beklediklerini de belirtti. 


SEKTÖR 2015'İ NASIL KAPATTI?

* Geçtiğimiz yıl sektöre seçimler damgasını vurdu. 7 Haziran seçimlerinde koalisyon hükümetinin kurulamaması durgunluğu da beraberinde getirdi. 1 Kasım'a kadar süren bu tablo Ak Parti'nin tek başına iktidar olması ve istikrarın korunmasıyla normale döndü. Kasım sonrası ülke rahat bir nefes aldı.

* 1 Kasım seçimleri sonrası göreve gelen Fatma Güldemet Sarı, aynı zamanda sektörün ilk kadın bakanı oldu.

* 2015 yılında inşaat firmaları Anadolu'yu keşfetti. İstanbul dışında geliştirilen konut projeleri birbiri ardına yükseldi.

* Yeni hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı oldu.

* Yabancıların konuta ilgisi bu yıl zirve yaptı. Yalova, Trabzon, Antalya başta olmak üzere birçok şehirde yabancıya konut satışında patlama yaşandı. Kredi faizleri ve doların yükselişi de yabancıya satışı tetikleyen unsurlar oldu.

* 2015,  TOKİ  ve Emlak Konut için rekorlarla dolu bir sene oldu. TOKİ'nin emeklilere yönelik başlattığı aylık 250 lira taksitle konut kampanyası muazzam talep gördü. Emlak Konut GYO, Ankara'nın en büyük arazi ihalesinde (eski EGO Garajı) 4 milyar 200 milyon lira satış toplam geliri rakamıyla rekor kırdı. İstanbul'da yapılan Validebağ arsa ihalesi ise 45 firma ve iş ortaklığından oluşan katılımcı sayısı ile bir ilke imza attı.

* Kentsel dönüşüm bu senenin en çok konuşulan başlıklarından oldu. Bu kapsamda gerçekleştirilen birçok konut projesi lanse edildi. Büyük firmalar dışında birçok müteahhit firma da kentsel dönüşüme ağırlık verdi. İstanbul'un en değerli lokasyonlarından Bağdat Caddesi yerinde dönüşüm çalışmaları ile adeta bir şantiyeye döndü.

* Yılın son günlerine Rusya ile yaşanan kriz hakim oldu. Türkiye'nin sınırını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından Rusya tarafından pompalanan kriz, özellikle Rusya'da etkin olan Türk inşaat firmalarını etkiledi. Rusya, Türk inşaat firmaları için birçok yeni yaptırım kararına imza attı.



Sabah / Seda Tabak


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Kasım ayında yapılan seçim sonrasında sağlanan siyasi istikrar ve güven ortamı gayrimenkul alanındaki firmaların büyüme hedeflerini yükseltti


Gayrimenkul sektörü 2015'i yüzde 12'lik büyüme ve 1 milyon 250 bin adetlik satış rakamıyla kapattı. Firmalar yükselen kur, kredi faizlerindeki koşullar ve son günlerde artan terör olaylarına rağmen 2016'dan daha umutlu... Hükümetin reform paketlerinin açılmasıyla ekonomide büyük bir ivme yakalanacağını düşünen sektör temsilcileri yeni projelerle hedeflerini yükseltti. Sektörün yıl genelinde yüzde 20 oranında büyüyerek 1 milyon 500 bin satış adetine ulaşması bekleniyor. Yaşanan iki seçim, yükselen dolar kuru ve konut kredi faizleri gibi zorlu koşullara rağmen Türkiye gayrimenkul sektörü 2015'i yüzde 12'lik büyüme ve 1 milyon 250 bin adetlik satış rakamıyla kapattı. 2016 yılında ise büyüme beklentileri siyasi istikrar ve güvenin kurulmasıyla daha da yükseldi. Birçok firma 2016'da yeni proje açıklamaya devam ederken, büyüme hedeflerini de yükselterek yüzde 30'lar seviyesine çıkardı. Firmaların büyümesine bağlı olarak sektörün büyüme hedefi de yükseldi. Gayrimenkul sektörünün yıl genelinde yüzde 20 oranında büyüyerek 1 milyon 500 bin satış adedine ulaşması bekleniyor. 2016'da sektörün elini güçlendiren bir diğer unsurun ise konut kredi faiz oranlarının düşmesiyle sektörü 2016'da verimli günlerin bekleyeceği kaydedilirken, nüfus artışı, şehirleşme trendi, kentsel dönüşüm ve 7.5 milyon konut stokunun yenilenme ihtiyacının da sektörü canlı tutacağı belirtiliyor.


Nisan-mayıs döneminde lansman hareketliliği yaşanacak

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, Karden İnşaat olarak şu anda inşaatı devam eden Sembol İstanbul projesinin ardından 2016 yılında yeni proje geliştirme çalışmalarına odaklanmış durumda olduklarını belirterek, "Stoktaki arazilerimizin yanı sıra İstanbul'un çeşitli bölgelerinde proje geliştirmek üzeregörüşmeyi sürdürdüğümüz arsalar da bulunuyor. Buralarda yine ofis ticari ve konuttan oluşan karma projeler geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Sektör için 2016'nın geçtiğimiz yılın belirsizlikleri nedeniyle ertelenen yatırımların hayata geçtiği hareketli bir yıl olacağını aktaran Karadeniz, özellikle nisan-mayıs döneminde yeni proje lansmanlarında hareketliliğin artmasınıbeklediklerini ifade etti.

Nurol GYO hedefine %30 büyüme koydu

Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, özellikle 1 Kasım seçimleri sonrası sağlanan siyasi istikrarın, güven ortamını güçlendirdiğini belirterek, "Bu etkenler, konut satışlarının en büyük itici gücünü oluşturuyor. İstikrar ve güven ortamında konut alma eğilimi artıyor" diye konuştu. Bu yıl içinde Nurol Park projelerinde yer alan AVM'yi hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktaran Hatipoğlu, ayrıca Nurol Tower'ın zirvesinde yer alan en üst 10 katını satışa açacaklarını söyleyerek, "2016 yılında Tower ve Park projelerimizde yaşamın başlayacak olması bizi çok heyecanlandırırken, Life projemizi de benzer biçimde sürdürüp yaşama hazır hale getirmek istiyoruz. Her üç projemizde, çok başarılı bir satış performansına sahip. 2015'in 11 ayındaki satılan konut adedi ve ciro anlamında 2014 yılına göre yüzde 40 artış sağladık. 2016 yılında ise bunun üzerine çıkarak yüzde 25-30 büyüme yakalamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Özyurtlar İnşaat: 2016 daha iyi olacak

Bu yıl 600 milyon liralık yatırımla iki yeni projeyi satışa sunacaklarını açıklayan Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, bu projeleri yine İstanbul'un Avrupa Yakası'nda hayata geçireceklerini belirtti. Zorlu koşullara rağmen 2015 yılını yüzde 15 büyümeyle kapattıklarını, bu yıl ise yüzde 15 büyüme hedeflediklerini kaydeden Özyurt, "Gayrimenkul sektörü iki büyük seçim nedeniyle siyasetin gölgesinde geçen 2015 yılını 1 milyon 200 bin adetlik satışla kapattı. Bu yılın geçen yıldan çok daha iyi olacağına ve 1 milyon 500 bin adetlik satış rakamına ulaşılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Eroğlu Gayrimenkul üç proje üzerinde çalışıyor

Kentsel dönüşüm süreci, yeni uydu kentlerin yaşama geçmesi, Türkiye ulaşım ağında hayata geçecek projelerin önümüzdeki 5-10yıllık süreç içerisinde gerçekleşecek olmasının, gelişime ve büyümeye önemli katkılar yapacağını söyleyen Eroğlu Holding YönetimKurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, metropollere yapılan göç ve KDV oranlarının değişmesinin sektörü etkileyecek başlıca etmenler arasında yer aldığını ifade etti. Üniversite kontenjanlarının artırılması nedeniyle daha fazla öğrencinin ailesinden ayrılması, kadınların işgücüne katılım oranının yükselmesi gibi demografik faktörlerin de gayrimenkul pazarını değiştirecek diğer dinamikler arasında bulunduğunu aktaran Nurettin Eroğlu, Seyrantepe'de Skylandİstanbul ve Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Harmony Towers'ı inşa eden Eroğlu Gayrimenkul'ün 2016'da yüzde 25 oranın da büyümebeklediğini açıkladı. Eroğlu Gayrimenkul'un ikisi İstanbul'da, biri İstanbul dışında inşası planlanan 3 yeni proje üzerinde çalışmalarının devam ettiğini aktaran Eroğlu "Bu projelerin de tamamlanmasıyla toplam alanımız 2,6 milyon m2'ye yükselecek" dedi.

İş GYO: 2016'nın gündemi mega projeler olacak

Şişecam Fabrikası arazisinde yükselecek olan İnistanbul projesini 2015 yılı içinde satışa çıkardıklarını ve çok hızlı satış rakamlarına ulaştıklarını anlatan İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, aynı arazi üzerine konumlanacak diğer iki projenin lansmanı ise bu yıl içerisinde gerçekleştirileceğini aktardı. "Bunun dışında İstanbul Kartal'da bulunan Manzara Adalar projemiz de yükselmeye başladı. Ayrıca Ataşehir'de ofis ve ticaret alanlardan oluşacak İstanbul Finans Merkezi (İFM) projemizde de inşaat çalışmalarına başladık" diyen Tanes, "Portföye dahil edilebilecek gayrimenkuller açısından bakıldığında da 2016 yılında gelişim potansiyeline inandığımız, yatırımcılarımıza yüksek getiri sağlayabileceğini düşündüğümüz tüm lokasyonlarla ilgileneceğiz" dedi. 2015 yılında da, Türkiye gayrimenkul sektöründe konut, ofis ve ticari yapı yatırımlarının ön plana çıktığını aktaran Tanes, 2016 yılında ise sektörün gündem konularını yine 3. köprü, 3. havaalanı ve yeni otoyol projeleri ile tetiklenen yeni konut ihtiyacının oluşturacağını söyledi.


Dünya


Geri Dön