Sektörel

2017: Bankaların kar ve faizden feda yılı!

Başkent’teki finans zirvesinde bankacılığın röntgeni çekildi. Hükümetin ‘2017’yi üretim ve yatırım yılına çevirme’ hedefine bankalar da eşlik edecek. Ekonomi yönetimi de, bankacıların taleplerini dinledi, yeni adımları değerlendirecek.

Hükümetin, 2017’yi üretim, yatırım, ihracat ve istihdam yılına çevirme hedefine bankalar da tam destek verecek. Önceki gün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başlayan ve Çankaya Köşkü’nde devam eden finans zirvesi, sabahın erken saatlerine kadar sürdü. 4.5 saatlik zirveden, ekonomiye ilişkin kararlılık mesajları çıktı. 


Önümüzdeki süreçte bankalar faizi düşürmeye ve kardan fedakarlık yapmaya devam edecek. Hükümet de sektörün ihtiyaçları doğrultusunda çalışma yapacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın, uzun soluklu toplantıda banka temsilcilerine, ekonomik büyümeye verdikleri önemi anlatırken, ‘Kalkınmayı desteklemek amacıyla başta KOBİ’ler ve esnaf  olmak üzere müşterilerinize destek olun, finansman imkanlarına ulaşmalarına yardımcı olun, çarşı pazara yakın durun’ mesajı verdiği öğrenildi. 


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de bulunduğu toplantıda, “Faizdeki düşüşün sürmesi, vade uzatımı, reel sektörün güçlü bir şekilde desteklenmesi” yönündeki beklenti banka yöneticilerine bizzat Yıldırım tarafından iletildi. Görüşmede, hükümet de, bankacıların sorunlarını ve hükümetin yaklaşımına ilişkin beklentilerini dile getirdi.


YATIRIM YAPANI FİNANSE EDİN 

Başbakan Yıldırım, “Ülkemizin geleceğine inanmaya, yatırım yapmaya, yatırım yapanları finanse etmeye devam edin, ekonomiyi daha canlı tutun” mesajı verdi. Yıldırım, Türkiye ekonomisinin gücüne vurgu yaparak, darbe girişimi sonrası sergilenen çabadan dolayı sektör temsilcilerine teşekkür etti.


KORKUYU KORkUTALIM 

Moody’s ve S&P'nin not kararları dahil; kimi kesimlerin Türkiye ekonomisi hakkında negatif algı operasyonu yürüttüğünü hatırlatan Başbakan Yıldırım, bunu tersine çevirmede herkese görev düştüğünü de söyledi. Yıldırım, “Beklentileri iyileştirmenin en etkin yolu korkuyu korkutmak, kesintisiz ve daha yüksek hızda büyümemizi sürdürmektir” mesajı verdi. Bankacılık kesimine de önemli görevler düştüğünün altı çizen Başbakan, şu değerlendirmeleri yaptı:


Toplantıda bankacılığın röntgeni çekildi

Bankacılığın masaya yatırıldığı toplantıda adeta sektörün röntgeni çekildi. İşte sektöre ilişkin bazı veriler: 


52 BANKA VAR: Türkiye’de halen 34’ü mevduat, 13’ü kalkınma ve yatırım, 5’i katılım olmak üzere 52 banka bulunuyor. 


 AKTİF 2.5 TRİLYON TL: Yıl ortası itibarıyla Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, 2015’e göre TL bazında yüzde 11.4, dolar bazında yüzde 3.5 arttı. Buna göre aktif büyüklük, TL bazında 2.5 trilyon TL, dolar bazında 856 milyarı buldu. 


KAMU BANKALARININ PAYI ARTTI: Sermaye sahipliği bakımından yerli özel sermayeli bankaların payı yüzde 37.5’e gerilerken, yabancı sermayeli bankaların payı yüzde 29.7’ye indi. Kamu bankalarının sektördeki payı ise yüzde 32.8’e çıktı 


EN BÜYÜK KALEM KREDİLER: Krediler, 2016 Haziran itibarıyla 1.6 trilyon TL’ye yükseldi, yıllık artış yüzde 12.3’ü buldu. 


TAKİP ORANI YÜZDE 3.3: Haziran ayı itibarıyla tüketici kredileri yıllık yüzde 6.1 artarken, KOBİ yüzde 10.2 ve kurumsal yüzde 16.9 yükseldi. Takibe düşüş yüzde 3.3’te. 


NET KÂRDA BÜYÜK ARTIŞ: Sektörün dönem net kârı, 2016 yılında da artmaya devam ediyor. 2015 yılının ilk 6 ayında 13.6 milyar TL olan toplam kâr, bu yılın aynı döneminde 19 milyarı buldu.


FİNANS ZİRVESİNDE 'DEMOKRASİ' DURUŞU

Buluşmada, 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde yaşananlar da gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre banka yöneticileri, Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde, 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız hale getirilmesinden dolayı teşekkürlerini iletti. Sektör temsicilerinin, “Ülkemiz, zorluklukların üstesinden gelecek kaynak ve tecrübeye sahip” mesajı verdiği belirtildi. Küresel ekonomideki yavaşlama ve ticaret hacmindeki daralmaya karşın Türkiye’nin kalkınmasını sürdürmesinden duyulan memnuniyetin vurgulandığı görüşmede bankacılar, "Büyümenin hızlandırılmasına daha fazla katkı için sorumluluklarımızın bilincinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


Çarşı pazara yakın durun

Başbakan Yıldırım, “Üretim, yatırım ve istihdam için başta KOBİ ve esnaf olmak üzere müşterilerinize destek olun, çarşı pazara yakın durun. Ekonomyi desteklemeyi sürdürün. Biz de sonuna kadar destekleyeceğiz" dedi.


Yüzde 5 büyüme vurgusu 

Yıldırım, "Yüzde 3-4'lük büyüme hızı yeterli değil. Yıllık büyüme hızının yeniden yüzde 5 düzeyine çıkmasını sağlayacağız. 2017 yılı çok daha iyi olacak, daha güçlü olacağız. Siz de büyüme trenini kaçırmayın" diye konuştu.


Erdoğan’ın hassasiyeti de iletildi

Görüşmede, banka temsilcileri de bazı hassasiyetler ve atılması gereken adımlar konusunda hükümetten beklentilerini dile getirdi. Konuyla ilgili olarak ekonomi yönetimi çalışma yapacak. Merkez Bankası’nın da aldığı kararlar doğrultusunda faiz indiriminin istikrarlı şekilde sürmesi gerektiği vurgusunun da toplantıda yapıldığı bildirildi. Faizin düşüşüyle birlikte, enflasyonu aşağı çekme ve yatırımları artırma hedefinin de gerçekleşeceği vurgusunda bulunan Başbakan Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı’nın hassasiyetlerini de banka temsilcilerine ilettiği kaydedildi


Akşam