Emlak Terimleri

2017 gayrimenkul vergi dönemi başladı!

Bugün itibariyle tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi, bazıları çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış vergisi ödeyecek..

Ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren vergi dönemi bugün başladı. 1 Mart itibariyle tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi, bazıları çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi ve değer artış vergisi ödeyecek. 


Kimi vergiler ilçe belediyesine, kimi vergiler ise vergi dairesine ödenecek. İşte tek tek gayrimenkul vergileri detayları;


1. Emlak vergisi 2017 

MükellefTüm gayrimenkul sahipleriÖdeme tarihleri1 Mart-31 Mayıs ile Kasım ayı.Ödeme yeriİlçe belediyesi

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Vergi ödemeleri ilçe belediyesine yapılıyor.

Emlak Vergisi Oranları 2017Normal yöredeBüyükşehirdeMeskenBinde 1Binde 2İşyeriBinde 2Binde 4ArsaBinde 3Binde 6AraziBinde 1Binde 2

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.


2. Çevre temizlik vergisi 2017

MükellefKonut ve işyeri kullanıcılarıÖdeme tarihleri1 Mart-31 Mayıs ile Kasım ayı.Ödeme yeriİlçe belediyesi

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmetinden yararlanan konut ve işyeri kullanıcılarından tahsil ediliyor. Emlak vergisi ile aynı dönemde ve aynı yere ödenebilen çevre temizlik vergisini arsa ve arazi sahipleri ödemiyor. Ayrıca boş olan konut ve işyeri için de çevre temizlik vergisi için ödeme yapılmıyor.


2017 konut çevre temizlik vergisi bedelleri

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak belirlendi.


2017 işyeri çevre temizlik vergisi bedelleri

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması


3. Kira gelir vergisi 2017

Mükellef