Emlak Terimleri

2017 kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti ücretleri açıklandı!

2012 yılından beri 6306 Sayılı Kanun gereğince yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ülkemizde riskli olduğu düşünülen 10 milyona yakın yapının yıkılarak, yeniden inşa edilmesi amaçlanıyor.

2012 yılından beri 6306 Sayılı Kanun gereğince yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ülkemizde riskli olduğu düşünülen 10 milyona yakın yapının yıkılarak, yeniden inşa edilmesi amaçlanıyor.


Kanun gereğince riskli alanlardaki binalar ve riskli olarak tespit edilen binaların yıkımı için karar çıkıyor, malikler buraya yeni yönetmeliklere uygun bina inşa edebiliyor. Bu süreçte Bakanlık tarafından sunulan finansal desteklerden faydalanmak da mümkün oluyor. 


Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar "riskli yapı" olarak nitelendiriliyor.


Oturduğu binanın riskli ve güvensiz olduğunu düşünen malikler, yapıya riskli raporu alarak kentsel dönüşümü başlatabiliyor.


Malikler veya kanuni temsilcileri tapu ve kimlik belgeleri ile birlikte müracaatlarını Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlara, İdarelere (Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri, Bakanlıkça yetkili kılınan Büyük şehir ilçe belediyeleri, İl Özel İdareleri) veya Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılabiliyor.


Riskli yapı tespit hizmetine karşılık belli ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Bu ücretler her sene Bakanlık tarafından yeniden belirleniyor.


2017 yılında riskli yapıların tespit edilmesi hakkında esaslar uyarınca yapılacak tespitler (rapor, deney vb. tüm masraflar dahil) için ödenecek bedeller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü'nce belirlendi.


126 lira zam

Geçtiğimiz sene 1.600,00 TL olan tespit bedeli 2017 yılı için 1.726,00 TL olarak belirlendi. 2017 yılında uygulanacak riskli yapı tespit hizmetleri birim fiyat listesi şu şekilde sıralanıyor:


1-Betonarme yapılar

0-400 metrekare Arası (Kritik Kat Alanı) Riskli Binaların Tespit Edilmesi Hakkında Esaslar Uyarınca Yapılacak Tespitler (Rapor, Deney v.b.tüm masraflar dâhil) (TL/Bina) 2017 YILI FİYAT(TL) K.D.V. DÂHİL: 1.726,00 TL


Riskli Binaların Tespit Edilmesi Hakkında Esaslar Uyarınca Yapılacak Tespitler, 401 metrekareyi aşan her 80 metrekareye kadar artış için ilave edilecek ücret. (Rapor, Deney v.b.tüm masraflar dâhil) 2017 YILI FİYAT(TL)K.D.V. DÂHİL: 216,00 TL


2-Yığma Yapılar

0-400 metrekare Arası (Kritik Kat Alanı) Riskli Binaların Tespit Edilmesi Hakkında Esaslar Uyarınca Yapılacak Tespitler (Rapor, Deney v.b.tüm masraflar dâhil)(TL/Bina) 2017 YILI FİYAT(TL) K.D.V. DÂHİL: 863.00TL


Riskli Binaların Tespit Edilmesi Hakkında Esaslar Uyarınca Yapılacak Tespitler, 401 metrekareyi aşan her 80 metrekareye kadar artış için ilave edilecek ücret. (Rapor, Deney v.b.tüm masraflar dâhil) 2017 YILI FİYAT(TL) K.D.V. DÂHİL: 108.00TL


3-Ahşap, Kerpiç vb. Yapılar

Teknik Gerekçeleri Belirtilmek Üzere Yapılacak Tespitler Her Bir Bina İçin (TL/Bina) 2017 YILI FİYAT(TL) K.D.V. DÂHİL: 539.00 TL


6303 sayılı Kanun uyarınca  malikler arasında yapılması gereken ve 7201 sayılı Kanun uyarınca Bakanlıkça yapılacak olan yurtdışı tebligat bedeli KDV dahil 30,00 TL


Riskli yapı tespitine itiraz

Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com