Sektörel

2017 Konya'da emlak yılı olacak!

Konya’da bir dönem ‘para etmez, kazandırmaz’ gözüyle bakılan gayrimenkuller şimdilerde altın değerinde. Uzmanlar, “Konya gayrimenkulün değerini bilmeye başladı” diyor


Türkiye’nin sanayi ve konut sektöründeki büyüme hızıyla büyük bir yükseliş gösteren şehri Konya, son dönemlerde emlak sektöründe önemli gelişmeler yaşıyor. KDV ve kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte emlak sektöründeki alım-satımlarda hareketlilikler yaşanmaya başladı. Devlet tarafından oluşturulan güven ortamı ve bankaların sağlamış olduğu imkanları vakit kaybetmeden değerlendirmek isteyen vatandaşlar emlak sektörüne yoğun ilgi gösteriyor. Bu ilginin karşılığı olarak Konya, son yıllara bakıldığında emlak sektöründe büyük bir patlama yaşıyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altunay ve Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Ekrem Demirci, Yenigün Gazatesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.


GÜVEN ORTAMI GAYRİMENKULÜ CANLANDIRDI


Sanayi ve inşaat sektöründe büyük bir yükselme gösteren Konya, emlak sektöründe önemli gelişmeler yaşıyor. KDV ve kredi faiz oranlarının düşmesi ile birlikte vatandaşlar ev, dükkan, arsa, bağ, bahçe gibi alanların alım-satımına yoğun ilgi gösteriyor. 15 Temmuz süreci ve sonrasında sağlanmış olan güven ortamı, vatandaşların emlak sektörüne olan güvenini tazeleyerek piyasanın canlı tutulmasını sağladı. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altunay, şunlara değindi: “Konya’daki emlak satışlarına baktığımızda geçen ay itibari ile bir hareketlilik söz konusu. Daha önceki aylara oranla satıştaki artışlar halen de artarak devam ediyor. Buna etken olarak hükümetimiz yapmış olduğu KDV indirimleri, konut kredi faizlerinin düşürülmesi oldukça etki meydana getirdi. Hareketlilik şuan da devam ediyor, inşallah bundan sonra da artarak devam edecek. Arsa, tarla, bağ, bahçe ve iş yeri alım-satımları da yaşanan bu gelişmelere endeksli olarak hareketlenmeye başladı. 15 Temmuz’da biraz durağanlaşan gayrimenkul sektörü bugünlerde oldukça ivme kazandı ve alım-satımlar hızlı bir şekilde devam ediyor. Yatırımcılar yatırım yapmaya devam etsinler. Biz Konya Emlakçılar Odası olarak bütün yatırımcıları Konya’mızda gayrimenkul sektörüne yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bugüne kadar hep kazandılar, inşallah bundan sonra da kazanmaya devam edecekler. Bugüne kadar gayrimenkule yatırım yapan hiçbir vatandaşımız zarar etmemiştir, bundan sonra da zarar etmeyecektir. Önümüz açık, hükümetimizde çok olumlu tedbirler aldı. Bundan dolayı gayrimenkul sektörü inşallah şahlanarak devam edecek.”dedi. 


‘EN GÜVENLİ LİMAN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ’


Güven ortamının tam olarak sağlanmasından sonra gayrimenkul sektöründeki alım-satım işlerinde bir azalmanın meydana gelmeyeceğini belirten Altunay, yılbaşından sonra da bu durumun aynı şekilde devam edeceğini düşündüklerini belirtti. Altunay Yenigün Gazatesi’ne vermiş olduğu röportaj da şu noktalara dikkati çekti: “ Gayrimenkul sektörünü 3 kolda değerlendirmemiz gerekir. İlk olarak konut sektörü diyebiliriz, ikinci olarak arsa, tarla, bağ, bahçe ve üçüncü olarak da iş yeri yani ticari alanlar olarak değerlendirmemiz gerekir. Ancak vatandaşlar bu üç alan içerisinde bir ayrım yapmıyor. Bütçesi neye yeterli ise o sektöre yatırım yapıyor. Örneğin, vatandaş diyor ki ben daire alıp kira gelirini beklemek istemiyorum yatırımımı tarla da değerlendirmek istiyorum. Bir başkası da ticari alanda değerlendirmek istiyorum diyor. Konya’da gayrimenkul sektörüne yapılan yatırım hiçbir zaman zarar etmedi ve etmez. En güvenli liman gayrimenkul sektörü. Bütün vatandaşlarımızı biz Konya Emlakçılar Odası olarak bu güvenli limana davet ediyoruz. Altında, dövizde, borsa da iniş çıkışlar oluyor ama bizim sektörümüzde atıyorum bir-iki aylık durağanlık yaşanır ardından oldukça iyi bir hareketlilik olur, hepsini birden telafi eder geçer. Bundan dolayı vatandaşlarımız güvenli bir liman arıyorlarsa bütün yatırımlarını, yastık altıdan duran paralarını gayrimenkul sektöründe değerlendirsinler. Biz Emlakçılar odası olarak yatırım yapmak istedikleri yerlere dair fiyat analizi yapmamızı isterlerse biz buna da hazırız.”


YENİ YILDA SEKTÖR DAHA DA CANLANACAK


Son denemde ve yaşanan gelişmeler sonrasında gayrimenkul sektöründe fiyat bazında bir değişme meydana gelmediğini belirten Altunay, yatırım yapmayı düşünen vatandaşlar için en uygun zaman olduğunu ve hiçbir tedirginliğe gerek olmadığını aktardı. Altunay, “Yeni yılda biz sektörün daha da canlanacağı kanaatindeyiz. Çünkü dışarından da yatırımcılar talepte bulunuyorlar. Sadece Konya olarak değil, İstanbul’da, İzmir’de, Kars’ta, Van’da oturan vatandaşlarımızda Konya’ya yatırım yapıyorlar. Bu nedenle hareketlilik devam edecek, yatırım yapmaktan hiçbir şekilde kimse korkmasın. Hem konut da hem de gayrimenkul sektörünü baz aldığımızda Türkiye’nin en ucuz şehirlerinden biri Konya’dır. Hem kalitesi ve hayat standardı yüksek, depreme dayanıklı konutlar yapılıyor, hem de fiyat olarak baz aldığımızda en ucuz şehirlerimizden biri Konya’dır. Son olarak vatandaşlarımıza bir uyarıda bulunalım. Emlakçılar Odası’na üye olmayan hiçbir yerden vatandaşlarımız alım-satım yapmasınlar. Çünkü üyelerimizi tercih eden vatandaşlarımız bugüne kadar hep kazanmışlardır. Aradaki seyyar, kaçakçı, ayakçı tabir ettiğimiz Emlakçılar Odası dışı çalışan hiç kimse ile muhatap olmasınlar, vergisi vs. hiçbir şeyi yok. Bu nedenle bu tarz kişilerle hiçbir şekilde görüşmesinler” şeklinde açıklama ve uyarılarda bulundu. 


2017 KONYA’DA EMLAK YILI OLACAK


Sanayisinin sağlamış olduğu iş imkânları ve huzurlu bir yaşam sunmasıyla Konya, her geçen yıla göre daha fazla göç alıyor. Bunun getirisi olarak da emlakçılık sektöründe önemli derecede hareketlilik söz konusu.  Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Ekrem Demirci, Konya’da emlak ve gayrimenkul alanındaki fiyatlarda bir artış meydana gelmediğini ve vatandaşların bu sebepten dolayı ilgisinin giderek arttığını belirtti. Demirci, “Şuan da sektöre olan talep ağırlı olarak 150 bin ile 300 bin lira arasında. Geçtiğimiz 5 yıla baktığımızda evlerin yapılarında ve kullanılan malzemenin kalitesinde gelişme söz konusu. Vatandaşlar şuan ağırlıklı olarak başını solabilecekleri bir yer arıyorlar. 2017 yılı itibariyle Meram, Selçuklu ve Karatay belediyelerinin arsa yapılandırmaları, kentsel dönüşüm projeleri ve imar çalışmaları konusunda büyük çalışmaları var. Bu çalışmaların sonucunda da arsa talepleri yeterince çoğalacak. Şuan talep konusunda sıkıntılar var ancak 2017 itibariyle bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz.  15 Temmuz darbe girişiminden sonra vatandaşlarda tabi bir korku meydana geldi. Bununla birlikte piyasada birçok dolandırıcı gezer oldu. Vatandaşlarımız bu insanlara inanmasınlar. Yapılan KDV ve kredi faiz indirimlerinden sonra da vatandaşların arsa alımına olan ilgisi arttı. Vatandaşlarımız korkmadan yatırım yapmaya devam etsinler. Ekonomimiz canlı olduğu sürece herkes kazanmaya devam eder” dedi.



Hüseyin Yıldız/Konya Yenigün