27 / 12 / 2024

2017'de 1 milyon 200 bin civarında konut satılacak!

2017'de 1 milyon 200 bin civarında konut satılacak!

2016'da daire satışların düşmediğini dile getiren KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik 2017 yılında 500-600 bini sıfır daire olmak üzere 1 milyon 200 bin civarında konut satılacağı tahmininde bulundu.



Firmaların ev satışlarında adet ve ciro yönünden azalma yaşanmadığını kaydeden KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2017 yılında 500-600 bini sıfır daire olmak üzere 1 milyon 200 bin civarında konut satılacağı tahmininde bulundu.


KONUTDER ile EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe 2017 yılının, 2016 yılında olduğu gibi yatay seyredeceği düşüncesini dile getirdi. “2015 yılı sonunda yaptığımız değerlendirmede; 2016 yılında gayrimenkul sektörünün yatay seyredeceğini ve yüzde 3 ile 5 arasında büyüme gerçekleşeceğini belirtmiştik. Gidişat ve sonuca baktığımızda da bu öngörümüzün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu minvalde bakınca 2017 yılının da çok farklı bir yıl olmayacağını öngörüyoruz” diyen Çelik, ev satışlarının ise 500-600 bini sıfır daire olmak üzere ikinci el konutlarla birlikte toplam 1 milyon 200 bin olacağı tahmininde bulundu. Gayrimenkul sektörünün var olan dinamiğinde ilerleyeceği yorumunda bulunan Çelik, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Gayrimenkul sektörünün genel dinamiğine bakıldığında; satışlarda çok ciddi krizlerin yaşanmadığını söyleyebiliriz. Firmaların ev satışlarında adet ve ciro yönünden azalma yok. Ancak sektörde nakit akışlarında, kâr üretiminde ve nakit akışının yönetiminde zorlanma yaşanıyor. Firmaların kâr üretmekte zorlanmasının birinci nedeni; rekabetçi bir piyasanın oluşmuş olması ve rekabette inşaat maliyetine orantısal olarak doğru bir kârlılık tablosu oluşturulamamasıdır. Genel giderlerin sürekli artması, satış fiyatlarının ise bu oranda artamaması kârlılık problemini ortaya çıkartarak firmaları olumsuz etkiliyor. Kâr üretmekte zorlanmanın ikinci nedeni ise; son dönemde sıkça karşılaşılan bankalarınsektöre sağladığı kaynak ve krediler konusunda fazla sıkı ve tutucu olmaları. Krediye ulaşmakta zorlanan firmalar da nakit akışını yönetmekte oldukça zorluk çekiyor.” 


Kâr sorunu 2017’de de devam edecek 


Sektördeki kârlılık sorununun 2017 yılında da devam edeceğini, döviz kurlarındaki artışın demir, çimento ve enerji maliyetlerini artırdığını kaydeden Çelik, inşaat maliyetlerinin 2017 yılında bir miktar daha artacağını, bu maliyetlerin satış fiyatlarına yansıyacağını söyledi. “Ancak, konut satın alacak kişilerin gelirlerinin aynı oranda artmayacağını düşünerek sektörde yine kârsızlık ve nakit akışından kaynaklı bir problem yaşanabileceğini öngörüyoruz” diyen Çelik, bazı firmaların itibarını ve piyasadaki varlığını korumak için vadeleri uzatarak gizli fiyat düşürmesi uygulayabileceğini ya da banka borçlarını ödemek, faizden kurtulmak için maliyet fiyatlarının altında konut satabileceğini dile getirdi.


TOKİ Haber 


Geri Dön