Sektörel

2017'de sektörün önünü açacak düzenlemeler yapılırsa tablo değişir!

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, “2017 içinde sektörün önünü açacak düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılırsa tablo çok değişir. KDV, dolaylı vergi ve imar mevzuatında yapılacak düzenlemeler olumlu sonuçlar yaratır ” dedi.

2016 yılında bekledikleri bir tablo ile karşılaştıklarını söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “2016 yılında gayrimenkul sektörünün yatay geçeceğini ve yüzde 3 ile 5 arasında bir büyüme yaşayacağını belirtmiştik. Gidişat ve sonuca baktığımızda da bu öngörümüzün gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu minvalde bakınca 2017 yılının da çok farklı bir yıl olmayacağım öngörüyoruz. 2017 içinde sektörün önünü açacak düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılırsa tablo çok değişir. KDV, dolaylı vergi ve imar mevzuatında yapılacak düzenlemeler olumlu sonuçlar yaratır ” dedi.

REKABETÇİ PİYASA

Gayrimenkul sektörünün genel dinamiğine bakıldığında satışlarda krizlerin yaşanmadığını belirten Çelik, “Firmaların ev satışlarında adetsel olarak ve cirosal olarak bir azalma yok. Ancak sektörde nakit akışlarında kâr üretmekte ve nakit akışını yönetmekte zorlanma yaşanıyor. Firmaların kâr üretmekte zorlanmasının birinci nedeni rekabetçi bir piyasanın oluşmuş olması ve rekabette inşaat maliyetine orantısal olarak doğru bir kârlılık tablosu oluşturulamamasıdır. Genel giderlerin sürekli artması, satış fiyatlarının ise bu minvalde artamaması kârlılık problemini ortaya çıkartarak firmaları mutsuz ediyor. Kâr üretmekte zorlanmanın

ikinci nedeni ise son dönemde sıkça karşılaşılan bankaların sektöre sağladığı kaynak ve krediler konusunda fazla sıkı ve tutucu olmaları. Krediye ulaşmakta zorlanan firmalar da nakit akışını yönetmekte oldukça zorluk çekiyor. 2017 yılında da kârlılık probleminin devam edeceğini düşünüyoruz. Nedeni ise, 2016 yılında yaşanan döviz kurlarındaki ciddi artışlar ve bu artışlardan kaynaklanan demirin, çimentonun ve enerji maliyetlerinin artması doğal olarak inşaat maliyetlerinin de artmasına neden oldu. 2017 yılında da inşaat maliyetlerinin bir miktar daha artacağını ve bu artan maliyetleri karşılamak için firmaların satış fiyatlarının da bir miktar artacağını düşünüyoruz. Ancak, konut satın alacak kişilerin gelirlerinin aynı oranda artmayacağını düşünerek sektörde yine kârsızlık ve nakit akışından kaynaklı bir problem yaşanabileceğini öngörüyoruz. Bazı firmalar, itibarını ve piyasadaki varlığını korumak için vadeleri uzatarak gizli fiyat düşürmesi uygulayabilir yada banka borçlarını ödemek, faizden kurtulmak için maliyet fiyatlarının altında konut satabilir. Gayrimenkul sektörüne bu minvalde bakılarak 2017 yılı kurgulanabilir. Ancak kamu KDV ve dolaylı vergilerde iyileştirme ve imar mevzuatında düzenleme gibi konularda ufak adımlar atarsa işte o zaman resim yüzde 100 değişir. Yapılacak düzenlemeler 2017’de olumlu sonuçlar getirir” diye konuştu.

KONUTA TALEP SÜRÜYOR

Konuta talebin sürdüğünü belirten Çelik, her yıl ortalama 600 bin yeni konut üretilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Talebin yüzde 60’ının orta ve dar gelirli vatandaştan olduğuna dikkat çeken Çelik, “Konuta ihtiyaç olan kesime üretim yapmakta zorlanıyoruz. Maliyetler ve arsa fiyatları nedeniyle özel sektör bu konuya çözüm bulamıyor. 2017’de gerek kamu desteği gerekse farklı enstrümanlarla bu konuda bir adım atılırsa o zaman sektörün geleceği için farklı bir hikaye ortaya çıkar” dedi.


HÜRRİYET