Genel

2017'ye kadar 1.071 baraj, gölet ve sulama tesisi yapılacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "110 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Bunların 320'si baraj, bin günde bin göleti gerçekleştirdik. 2019 yılı sonuna kadar bin 71 baraj, gölet ve sulama tesisini bitireceğiz" ded.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 110 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Bunların 320'si baraj, bin günde bin göleti gerçekleştirdik. 2019 yılı sonuna kadar bin 71 baraj, gölet ve sulama tesisini bitireceğiz" dedi. 


Şehitkamil Kongre Merkezi'nde 89 milyon TL'lik toplu temel atma töreninde konuşan Bakan Eroğlu, bu yılı Gaziantep'te hamle yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.


Temel atma töreninde yatırımların hangi tarihte tamamlanacağını ilan ettiklerini hatırlatan Eroğlu, "Bunu Türkiye'de ilk defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde yaptı. Merkez yönetimin yapması gereken barajları yaparak hizmete kazandırdı. Temel atarken de tamamlanacağı tarihi ilan ederek söz verdiği tarihte hizmete kazandırdı. O günden bu güne kadar da yapmaya devam ediyoruz. Bu çok önemli bir dönüşüm. Çünkü eski Türkiye'de temel atılıp unutulurdu. Şuana kadar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 110 milyar TL'lik yatırım yapıldı. Bunların 320'si baraj, bin günde bin göleti gerçekleştirdik. 2019 yılı sonuna kadar bin 71 baraj, gölet ve sulama tesisini bitireceğiz" diye konuştu. 


Gaziantep'in GAP bölgesi olduğuna dikkati çeken Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"GAP Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı kalkınma projesi. 1960'lı yıllarda başlamış ama ödenek eksikliği nedeniyle kör topal yürümüş. İlk defa, 2008 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, birinci eylem planının müjdesini verdi ve ödenek 13 kat arttı. Akabinde geçen sene Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin'de ikinci GAP eylem planının haberini verdi. Gaziantep de bu projenin içerisinde. Bu muazzam projeyi 2019 yıl sonunda bitirmeye söz verdik. Buradaki bütün projelerde bitecek. Bunlar arasında Kayacık Barajı vardı, tamamlandı. Hemen yanında Doğanpınar Barajını inşa ediyoruz. O bölgeye hayat verecek olan barajın da yıl sonunda bitirme talimatı verdik. Ayrıca 2060 yılına kadar kentin su ihtiyacını giderecek olan Düzbağ Barajı yatırımını 2016 yılına aldık. Göksun ilçesinden memba suyunu cazibeyle yani doğal yollarla düşük enerjiyle kente gelmesini sağlayacağız." 


Yatırımların 5-7 yılda maliyetini geri ödediğini vurgulayan Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:


"En büyük barajlar dahil yatırımlarımız kendisini geri ödüyor. Türkiye'deki barajlarda eğer hidroelektrik santrali (HES) olmasaydı, Türkiye susuz, elektriksiz kalırdı. Baraj ve HES'ler Türkiye'de elektrik ve suyun garantisidir. Nitekim geçenlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan bir seferde 99 baraj ve hidroelektrik santralin temelini attı. Eskiden basit bir göletin temel atmasına başbakan, 4 bakan, valiler gelirdi. Şimdi ise büyük tesislerin temelini atmaya bile gitmiyoruz. Açılışlarını Cumhurbaşkanı, Başbakan topluca yapıyor. Geçen sene bin 50 tesis bitirdik. 175 çok büyük eserin açılışını Başbakan Davutoğlu yaptı. Bu yeni Türkiye ile eski Türkiye arasındaki farkı anlatıyor."


Gaziantep Valiliğinde dün yapılan koordinasyon toplantısında yeşil alan ve tabiat parklarının artması için büyük bir seferberlik başlatma kararı aldıklarını aktaran Eroğlu, "Türkiye'de ilk defa Gaziantep'te huzur, terapi ormanını yapacağız. Ayrıca dünyada olmayan son derece şifalı bal ormanı kuracağız" diye konuştu.


AA