2018 Mart ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?
Kira artış hesaplamasında kullanılan enfasyon oranları her ay Türkiye İstatiskik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki 2018 Mart ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak? diyorsanız işte yanıtı...
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu esasları gereğince, Konut veya işyeri kiralamalarında sözleşmesi uzayan kimselere zam yapılabiliyor.
Gayrimenkul kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Ancak bu uygulama meskenler için geçerli olup, işyerleri için sözleşme serbestisi uygulanıyor.Dolayısı ile işyerindeki kiracıya sözleşmede hangi oran belirtilmiş ise o oranda, herhangi bir oran belirtilmemiş ise mal sahibinin istediği oranda zam yapılabiliyor.
Kira sözleşmesi yenilenecek kiracılara ne kadar zam yapılacağı, enflasyon oranları ile belli oluyor. Bu oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2018 Şubat döneminde açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,99 arttı.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,99, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,66 artış gösterdi.
Buna göre Şubat 2018'de konut kira bedellerine yüzde 15,66 oranında zam yapıldı.
Kira artışı hesaplama örneği
Mevcut kira: 1000 TL
Zam oranı: Yüzde 15,66
Zam bedeli: 156,6 TL
Zamlı kira bedeli: 1556,6 TL
Peki 2018 Mart ayı kira zam oranı ne zaman belli olacak? Kira artış oranları mart 2018 ne zaman açıklanacak? diyorsanız işte yanıtı...
2018 Mart ayı kira artış oranları 5 Mart'ta saat 10:00'da açıklanacak.
Kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılacak.
Dövizli kiralarda artış
Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup; Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.
Kira artış davası
Kira bedeli konusunda uzlaşmaya varamayan taraflar kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava açabiliyor.
Kira artış davası, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com