28 / 04 / 2024

2019 yılında en fazla vergi beyan eden mükellefler mecliste!

2019 yılında en fazla vergi beyan eden mükellefler mecliste!

2019 yılı vergilendirme döneminde en fazla vergi beyan eden mükellefler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, 2019 yılı vergilendirme döneminde en fazla vergi beyan eden mükelleflere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kabukcuoğlu, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu, ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi ELVAN tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla'' diye konuştu.

Kabukcuoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye genelinde Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini geçtiğimiz günlerde açıklanmıştır (Barış, ö: Ulusal Basın, 21.1.2021) 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nu 5 Maddesinin Ek: 26.6.1964-485-1; Değişik: 30.12.1980-2365 2 maddesinde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla Gelir Vergisi mükelleflerinin matrahları (zarar dahil) ve beyanları üzerinde tarh olunan Gelir ve Kurumlar Vergileri ile mükelleflerin ad ve unvanları, bağlı oldukları vergi dairlerince beyannamelerin verildiği yıl içinde dairenin münasip asılacak cetvellerle ilan olunur hükmü yer almaktadır. Anayasamıza göre herkes mali gücüne göre vergi ödemekle mükelleftir. Vergi yükümlülüğü aynı zamanda toplum içinde yaşamanın da gereğidir. Toplanan vergiler, doğru kullanıldığı taktirde birçok yatırıma vesile olarak ekonomik büyümemize katkı sağlamaktadır.''

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar'ın soruları:
1-2019 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık vergisi Türkiye geneli ilk 100 sıralamasında, bilgilerinin açıklanmasını istemeyen mükelleflerin faaliyet alanları nelerdir? 
2-İsminin ve tahakkuk eden vergi tutarının açıklanmasının istemeyen vergi mükelleflerin tahakkuk eden vergi tutarı ne kadardır? 
3-Mükelleflerin vergi tahakkuk eden gelirlerinin ne kadarı kamu ihalelerinden kazanılmıştır? 
4-2002 yılında sadece 21 mükellef ismini gizlerken 2019 için 67 mükellef ismini gizleme gereği duymaktadır? 
5- 2019 vergilendirme dönemine ilişkin açıklanan, vergi rekortmenleri listesinde devletten en büyük ihaleleri alan iş adamları neden yoktur? 
6-Son yıllarda devlet bankaları vergi rekortmenleri listesinde ilk sıralarda yer almaktayken bu dönem önceki yıllarda da böyle midir? Değilse devlet bankalarının ilk sıralarda yer almasının gerekçesi nelerdir? 
7-Biz inanıyoruz ki emekleriyle alın teriyle vergi rekortmeni olmak bir onurdur. İsmini gizleyen mükellefler bu duygular hakkında ne düşünmektedirler? 
 


Geri Dön