Sektörel

2019'un ilk yarısında emlak piyasası nasıl geçti? 

Hürriyet Emlak, Emlak Endeksi verileri Anadolu'nun emlak piyasasının yükselen değeri olmaya devam ettiğini ortaya koydu. Antalya, Kırşehir ve Uşak’ta geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket dikkat çekti. 

Emlak sektörü tek bir çatı altında buluşturan Hürriyet Emlak, ülke genelindeki verilerden derlediği Emlak Endeksi'ni açıkladı. Hürriyet Emlak Mayıs 2019 Emlak Endeksi verilerine göre satılık ve kiralık konutların fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlenme dikkat çekti. Açıklanan verilere göre geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarında Kırşehir yüzde 20 artışla liste başında yer aldı. Kırşehir’i Antalya ve Uşak takip etti.

Kırşehir dikkat çeken illerin başında yer alıyor

Emlak fiyatlarıyla dikkat çeken illerin başında yer alan Kırşehir’de 6 aylık sürede satılık konut fiyatları yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bir yıllık sürece bakıldığında ise Kırşehir’in, emlak yatırımcısına yüzde 23 kazandırdığı görüldü. 6 aylık sürede kiralık konut fiyatları en çok artış gösteren iller ise Mardin ve Uşak oldu. Uşak’ta yer alan kiralık konutlar 6 ayda yüzde 47 oranında yükseliş gösterirken, Mardin’deki kiralık konut fiyatları ise bu sürede yüzde 37 oranında arttı. Antalya ve Uşak’ta yer alan kiralık konut fiyatları da bu sürede artış gösterdi. Antalya’da satılık konutlarda son 6 ayda Finike yatırımcısına yüzde 93’lere varan oranlarda kazandırdı. Finike’yi yüzde 36 ile Serik, yüzde 32’yle Kemer ve yüzde 19’la Manavgat izledi. 

Verilere göre, Türkiye genelinde satılık konut fiyatları değişmezken, kiralık konutlarda yıllık artış metrekare fiyatı başına yüzde 4 oldu. Öte yandan Türkiye genelinde satılıklarda metrekare ortalama fiyatı 2.150 TL olarak hesaplanırken kiralıklarda ise metrekare ortalaması 11 TL’ye ulaştı. Ülke genelinde konutların amortisman süresi ise ortalama 20 yıl olarak hesaplandı.

Endeks verileri emlak piyasasında Anadolu’da yaşanan hareketliliği bir kez daha ortaya koydu. Antalya, Kırşehir ve Uşak’ta geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketle dikkat çekti. Antalya’da satılık konutlarda son 6 ayda Finike yatırımcısına yüzde 93’lere varan oranlarda kazandırdı. Finike’yi yüzde 36 ile Serik, yüzde 32’yle Kemer ve yüzde 19’la Manavgat izledi. Kiralık konutlarda da benzer bir tablo gözlemlendi. Antalya ve Uşak’ta yer alan kiralık konut fiyatları da bu sürede artış gösterdi.
Bir yıllık sürece bakıldığında ise çıkış yönlü tablonun benzer bir seyir sergilediği görüldü. Bu süreçte Kırşehir’in emlak yatırımcısına yüzde 23 kazandırdığı görüldü. Kiralık konut fiyatlarında da yükselme eğilimi devam etti. 2019’un il yarısında kiralık konut fiyatları en çok artış gösteren iller Mardin ve Uşak oldu. Uşak’ta yer alan kiralık konutlar 6 ayda yüzde 47 oranında yükseliş gösterirken, Mardin’deki kiralık konutlar ise bu sürede yüzde 37 oranında arttı.

Bir yıllık sürede Türkiye genelinde dikkat çeken 5 il

Bir yıllık sürede satılık emlak fiyatları 5 büyük ilde stabil ve yukarı yönlü hareketine devam etti. Çıkış eğiliminin en net görüldüğü Antalya’da; Gazipaşa, Serik ve Alanya emlak yatırımcısına en çok kazandıran ilçelerin başında geldi. Gazipaşa yüzde 33’le liste başında yer alırken, Gazipaşa’yı Serik (yüzde 27) ve Alanya (yüzde 26)izledi.

 

 

Anadolu’dan Türkiye’ye yayılacak

Anadolu konut fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, “Emlak endeksi verilerine baktığımızda özellikle Anadolu’daki hareketlenmenin devam ettiğini görüyoruz.Bir süredir Anadolu’da yer alan hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının çıkış eğilimine devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu hareketlenmenin süreceğini düşünüyoruz. Anadolu’dan yayılan bu dalganın tüm Türkiye’deki emlak fiyatlarına da etki edeceğini öngörebiliriz. Önümüzdeki dönemde ekonomik konjonktörün ülkemiz ve piyasalar için daha iyi bir görünüm sergileyeceği düşüncesindeyiz. Emlak fiyatlarındaki hareketlenme de buna işaret ediyor. Ekonomide yaşanacak olumlu gelişmeler paralelinde emlak sektöründeki bu canlanmanın daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

Mevduat faizi ve döviz gibi finansal enstrümanların kısa dönemde daha fazla kazandıracağı algısı sebebiyle sektörde ciddi bir likidite sorunu yaşandığının altını çizen Çağrı Bozay, “Tüm bu gelişmelerle beraber özellikle arsa birim fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ucuz konut üretimine geçiş yapılamıyor, bu gelişme de finansal değişkenlerle beraber sektörü olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Türkiye’nin konut ihtiyacı ve konut stoğu karşılaştırıldığında sektörün sağlıklı bir ekonomik ortamda hızlı bir şekilde ivme kazanacağını düşündüklerini vurgulayan Bozay, “Devletin sosyal konut projeleri ve ucuz konut üretimini destekleyecek teşvikleriyle önümüzdeki dönemde çok daha sağlıklı bir işlem hacminin gerçekleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Ülkemizin hane halkı ortalamasını diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda ise gayrimenkul piyasasının büyük fırsatlar barındırdığını görüyoruz. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir” dedi.