2020'de 60 milyon ton inşaat malzemesi ihraç edildi!
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 43’üncü defa gerçekleştirilen ‘Gündem Buluşmaları’, Demirdöküm’ün katkılarıyla 31 Mayıs Pazartesi tarihinde online şekilde yapıldı.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 43’üncü defa gerçekleştirilen ‘Gündem Buluşmaları’, Demirdöküm’ün katkılarıyla 31 Mayıs Pazartesi tarihinde online şekilde yapıldı. Açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın üstlendiği ‘Denizyolu Konteyner Taşımacılığında Neler Oluyor?’ başlığı altında gerçekleştirilen toplantı, inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından temsilciler ve sektör profesyonelleri tarafından yoğun ilgi gördü. Toplantının konuşmacısı Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal, dünya denizyolu taşımacılığına ilişkin son durumu aktardı.
Lojistik dünden daha önemli hale geldi
Uluslararası lojistikte değişimin hızla yaşandığını vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu şöyle konuştu:
“Radikal ve büyük oranda da kalıcı değişikliklerin yaşandığı uluslararası lojistikte sorun ve fırsatları idrak etmeli, çözüm ve geliştirme konularına kararlı, sabırlı ve disiplinli bir şekilde odaklanabilmeliyiz. Böylece ülkemiz ve sektörümüz adına aralanan fırsat kapılarını kalıcı olarak açabiliriz. İnşaat sektörümüzde lojistik son derece yüksek bir öneme sahip. 2020 yılında 60 milyon ton ihracat ile ülkemizin en yüksek ihracat hacmini gerçekleştirirken birim satış fiyatımızın 0,41 dolar/kg seviyesinden 0,35 dolar/kg seviyesine gerilemesi lojistiğin önemi daha da öne çıkarıyor. Ürün çeşidimiz, ülkelerin çeşitliliği, pazarların büyüklüğü ve uzaklığı değişti. Dolayısıyla lojistik dünden daha da önemli hale geldi. Bireysel, kurumsal, ulusal olarak hızla değişen lojistik dünyasındaki dinamikleri anlamak ve güçlü stratejilere odaklanmak zorundayız.”
155 milyon ton ihracatın 60 milyon tonunu inşaat malzemeleri oluşturuyor
Türkiye’nin geniş bir emtia, doğal kaynak ve enerji bölgesinin tam ortasında, köprü bir ülke konumu bulunduğuna dikkat çeken toplantının moderatörü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, “Bugün üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, 8 bin 333 kilometre kıyısı, bütün kıyıları tek bir ülkeye ait olmasıyla dünyada tek örnek olan Marmara Denizi, ekonominin, sanayinin ve ihracatın neredeyse yarısından fazlasını gerçekleştiren Marmara Bölgesi ve toplam 170-180 limanı var. İhracatımızın yüzde 55’i ve ithalatımızın yüzde 60’ını denizyoluyla yapıyoruz. Bir yüzümüz Batı’ya, bir yüzümüz Doğu’ya dönük; emtia ve enerji kaynaklarına sahip Doğu ile yüksek teknolojiye geçmiş Batı arasında köprü olan; Batı’nın standartlarıyla üretim yapıp Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet etmeye çalışan bir ülke konumundayız. Türkiye’nin 2020’de gerçekleştirdiği 155 milyon ton ihracatın 60 milyon tonunu inşaat malzemeleri oluşturuyor. Bu ihracatın yüzde 60’ını Avrupa kıtasına, yüzde 20’sini Orta Doğu’ya, geri kalanı da Asya, Amerika ve Afrika’ya yapıyoruz. Diğer taraftan bir üretim üssü olmanın da peşinden giden bir ülkeyiz. 2020’de Türkiye toplam 155 milyon ton ihracatı, ortalama 1,09 dolar/kg birim fiyatı ile gerçekleştirdi. Organize Sanayi Bölgelerimizin yüzde 99’unun demiryolu ile denize bağlantısı yok. Serbest Bölgelerin ise yüzde 70’inin denizle bağlantısı yok. Hayallerimiz bir tarafa, gerçek durumumuz; fiyat, kalite, maliyet üçgeninde üretim yapan, enerji ve sermaye yoğun, düşük ve orta düşük teknolojili sanayinin hakim olduğu bir ülkeyiz. Dolayısıyla yükte ağır pahada hafif üretim ve ihracat yapan bir ülke olarak; lojistik hizmetlerinde maliyeti düşük, hızlı çalışan, hızlı taşıyan ve bir işi bir kerede doğru, eksiksiz, hasarsız yapma mecburiyetimiz var. Özellikle kentleşmenin planlamadan daha hızlı olmasıyla göçebe hayatı yaşayan sanayi ve limanlara sahibiz. Tüm bunları da, başta teknolojik dönüşüm ve dijitalleşme olmak üzere iyileştirmeye ve sürdürülebilir yapmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.
2021'de inşaat ve gayrimenkul faaliyetleri yükseldi!
İnşaat yatırımları ile büyüme devam edecek!