2020’de hangi gayrimenkul yatırımcıları kazandı?
Arsa-arazi yatırımlarında 2020 yılında neler oldu? 2021 yılında gayrimenkul yatırımları ne tarafa kayacak? İşte merak edilen soruların yanıtları...
Küresel olayların da etkisiyle ekonomik ve sosyal anlamda oldukça zorlayıcı geçen bir seneyi geride bırakırken, uparazzi tarafından arsa-arazi yatırımlarında 2020 yılında neler olduğunu ve 2021 yılında gayrimenkul yatırımlarının ne tarafa kayacağını ortaya çıkaran bir yazı yayınlandı.
Hareketli bir gündemle tüm sektörlerin hızlı ve köklü değişimlerden geçtiği bugünlerde sosyal yaşamın dışında modern çağın ve iş dünyasının barındırdığı yaşam biçimleri de bireyler tarafından sorgulanarak, alışılagelen düzene karşılık alternatif senaryolar oluşturuluyor.
Hem pandemi hem de ekonomik dalgalanmaların etkileriyle, kentsel mekânlar ve yaşam alanlarına dair yeni soru işaretleri yeniden gündeme gelirken, büyük oranda dijitalleşen ilişkilenme biçimleri kentlileri doğaya daha yakın yerlerde yaşamanın yöntemlerini araştırdı.
Tüm sektörlerin hızlı ve köklü değişimlerden geçtiği 2020'de hem pandemi hem de ekonomik dalgalanmaların etkileri köyden şehre olan göçün yönünü, kentten köye çevirdi. uparazzi verilerine göre bu önlenemez hareketle 2020'deki çiftçilik belgesi sayısı 1 bin 803 bin kişiye ulaştı. uparazzi Genel Müdürü Hakan Erilkun, yoğun talep karşısında miktarı son 10 senede yüzde 11 oranında azalmış olan tarım arazilerinin fiyatında sadece son üç ayda yüzde 40'a varan bir fiyat artışı yaşandığını söylüyor.
Talepler genel olarak Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşıyor. Hakan Erilkun, ülkemizde ekilebilir tarım arazisi büyüklüğünün 23 milyon metrekare olduğunu, tarımda çalışan işçi sayısının azaldığını fakat özellikle son 1 yılda yerleşmek ve kendi tarımını yapmak üzere insanlarda kentten köye göç olgusunun hızlandığını söylüyor.
Erilkun, “5 yıl önceki ‘tarlayı ne yapayım’ düşüncesi yerini ‘nerede tarla almalıyım’ sorusuna bıraktı. Özellikle Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki arazilerde yüzde 40’a varan fiyat artışına neden olan talep yoğunluğundan ötürü devlet 3083 sayılı yasa kapsamında 1 milyon dekar büyüklüğünde bir alanı tarım arazisi olarak vatandaşa tarım yapması karşılığında uygun fiyatla sundu. Sadece bu gelişme ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde nüfusu 6 ayda yüzde 35 artan köyler bulunuyor. 2021’de geleneksel tarım dönemine dönüleceği verilerle çok açıktır ve ülke ekonomisi açısından memnuniyet vericidir.” dedi.
Yapılan çalışmada derlenen veriler ortaya çıkarıyor ki, bir on seneyi daha geride bırakırken, alışılagelen yaşam biçimleri, çalışma yöntemleri ve eski usuller terk edilirken, yatırım kanadında arsa-arazi yatırımları gibi daha geleneksel kanallara yönelim gözleniyor. Döviz yerine kâr oranı yüksek, risksiz toprak yatırımları, 2021 yılında da rağbet görmeye devam edecek gibi görünüyor.
2021'de konutta gündem: Yeni yatırımlar ve fiyatlar!