2021'in ilk yarısında açılan her 2 iş yerinden 1’i kepenk indirdi!
Resmi verilere göre, 2021'in ilk 6 ayında ülke genelinde açılan her 2 iş yerinden 1’i kepenk indirdi. En büyük yaprak dökümü İstanbul’da gerçekleşti.
Ekonomik kriz sebebiyle halk harcayacak para bulamayınca esnaf da ayakta duramamaya başladı. Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; 2016 yılından bu yana açılan her 3 dükkandan 1'i kapanırken, bu sene sayı daha da arttı ve açılan her 2 dükkandan 1'i kapandı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, koronavirüs salgının başından bugüne hükümetin sağladığı desteklerle ayakta kalabilen esnaf sayısını sordu. Demirtaş'ın yazılı soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 2016-2020 yıllarında senede yaklaşık 106 bin ila 131 bin civarında şirket ve ticari işletme kurulduğunu, buna karşılık 33 bin ila 41 bin civarında şirket ve işletmenin kepenk indirdiği bilgisini paylaştı.
2'Sİ GELİYOR, 1'İ GİDİYOR
Muş, ekonomik krizin iyice hissedilmeye başladığı bu senenin ilk 6 ayında ise 68 bin 964 yeni şirket ve ticari işletme açılmasına rağmen aynı dönemde 31 bin 775 şirket ve işletmenin kapanıp ticari hayattan silindiğini dile getirdi. Muş'un açıkladığı veriler, kapanan şirket ve ticari işletme sayısının seneler sonra ilk kez bu senede açılan şirket ve işletme sayısının yaklaşık yarısına ulaştığını gözler önüne serdi. Muş'tan gelen cevap, bu yıla kadar açılan her 3 işletmeden yaklaşık 1'inin kepenk indirip, en azından 2'sinin ayakta kaldığını, bu senenin ilk yarısında ise durumun daha da kötüleşerek her 2 işletmeden 1'inin kapandığını ortaya koyuyor.
İSTANBUL'DA DURUM VAHİM
Bu dönemde en ağır kepenk kapatma ise İstanbul'da görüldü. Geçtiğimiz sene açılan 52 bin iş yerine karşılık sadece 17 bin iş yerinin kapandığı İstanbul'da 2021'in ilk 6 ayında 27 bin 562 iş yeri açılırken; 20 bin 674 işyeri kepenk indirdi. Bu İstanbul'da açılan her 3 dükkandan 2'sinin kapandığını ortaya koydu.
Döviz kurlarındaki artışa nasıl dayanacaklar?
CHP Milletvekili Demirtaş, kepenk indiren esnaf sayısındaki olağanüstü yükselişi, “tehlikeli tırmanış' diyerek değerlendirdi. Demirtaş, “Esnafın vahim durumunu gösteren 2021'in ilk yarı verileri bu kadar kötüyse, dövizin olağanüstü düzeylerde arttığı, içinde yaşadığımız bu dönemde ağırlaşan tabloyu düşünmek bile istemiyoruz. Sattığı malın yerine yenisini koyamaz hale gelen, sürekli artan zamlar yüzünden müşterisi kalmayan esnaf bu şartlarda nasıl ayakta duracak?” açıklamasında bulundu.
Eylül'de 1143 inşaat şirketi kuruldu!